Gigabyte ODIN GT 800W

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 8 December, 2007.

Cand rostim cuvantul Gigabyte majoritatea dintre noi se gandesc la placi de baza albastre, impodobite ca pomul de Craciun, unitati optice de duzina si echipamente de retea “Made in China”. Eh, nu suntem departe de adevar dar in ultimul timp Gigabyte a inceput sa realizeze ca s-a produs o “educare” a cumparatorului, acesta din urma fiind mult mai atent la ce cumpara cat si la raportul calitate/pret.

Astfel compania a inceput sa se concentreze mai mult in a oferi produse care ies in primul rand in fata prin calitate, astfel pretul nemaifiind un criteriu fundamental. Asa si-au facut aparitia pe piata seria de placi de baza Ultra Durable (seriile DS3, DS4, DS5, DQ6) dar si o linie de surse de mare putere purtand brand-ul Gigabyte Technology.

Subiectul testului nostru de astazi este sursa Gigabyte ODIN GT 800W care are niste facilitati extrem de interesante. O sa vedem mai tarziu despre ce este vorba.


Gigabyte a avut grija de toate detaliile: sursa este modulara, aspectul este sobru, cablurile sunt matisate, restul de cabluri modulare nefolosite sunt bagate intr-o gentuta. Dar cea mai interesanta facilitate a acestei surse (care este defapt si diferenta intre ODIN GT si ODIN Pro) este ca sursa se poate conecta la un port USB al calculatorului (conector intern sau extern, dupa preferinta). Astfel, cu softul livrat (Power Tuner), se pot monitoriza tensiunile si curentii pe fiecare rail, se pot regla tensiunile de iesire (!!!) cat si turatia ventilatorului. De asemenea, cu acelasi soft se pot vedea consumul instantaneu al sistemului precum si consumul maxim(“peak”) inregistrat de la pornirea utilitarului.


Cand pornim pentru prima oara sursa avem impresia ca ventilatorul de 14 cm care ajuta la racirea surse este iluminat. Este defapt o iluzie optica, cele 4 LED-uri albastre sunt amplasate pe heatsink-urile din interiorul sursei iar ventilatorul este transparent! Aceste LED-uri se pot opri deasemenea din Power Tuner !

In pachetul sursei mai gasim 4 senzori de temperatura care pot fi amplasati oriunde in carcasa (CPU, GPU, HDD, etc) si temperaturile lor pot fi citite cu… Power Tuner (cum bine ati intuit).

.

Trebuie mentionat ca sursa este extrem de solida, grea (radiatoarele interne desi par de cupru, sunt defapt de aluminiu vopsit) si sta foarte rece ( eficienta 80+) desi am avut la un moment dat un consum de 400W. Desi numele Gigabyte apare peste tot, adevaratul producator este Channel Well Technology (CWT, care a produs si pentru Antec, seria TruePower).

Din punctul meu de vedere, adevarata inovatie este softul de control si management Power Tuner si mai ales posibilitatea de crestere a voltajului (foarte important pentru overclock-ul extrem). Toate setarile facute din soft (voltaje, setarea led-urilor, etc) raman setate si cand sursa este deconectata de la retea sau cand este mutata pe alt sistem.

Sistem de test:

CPU: Intel Pentium D 915
COOLING: Asetek VapoChill LS
MOTHERBOARD: Gigabyte P35C-DS3R
MEMORY: 2x1GB Crucial Ballistix PC2-6400
VIDEO: eVGA GeForce 8800GTS (112SP – G80) SSC ACS3
HDD: 2 x Western Digital WD2500YS – RAID 0
PSU: Gigabyte ODIN GT 800W

Procesorul si placa video au fost alese in asa fel incat sa streseze cat mai mult sursa. Am masurat voltajele (cu Power Tuner cat si cu un multimetru digital) voltajele in IDLE si in LOAD (ORTHOS + ATITool) pentru sistemul la setarile default cat si cu un OC masiv atat la procesor cat si la placa video. rezultatele au fost trecute intr-un tabel atasat mai jos!

Doar o vorba va mai spun: sursa m-a impresionat intr-un mod foarte placut, atat prin putere cat si prin facilitatile oferite. Este o sursa perfecta atat pentru daily-use (este silent, fan-ul in LOAD atingand maxim 1000rpm) cat si pentru OC extrem, puterea foarte mare si voltajele reglabile stand marturie acestui lucru!

Comentarii

2 comentarii la: Gigabyte ODIN GT 800W

  1. daca ai ram destul la ce iti mai trebuie cooler puternic?

  2. Nutu2000 a scris pe:

    Nu prea inteleg intrebarea de mai sus a lui ed mark fiindca nu vad nici o legatura intre necesitatea unui cooler si marimea RAM-ului. Totusi, din cunostintele mele, un cooler disipeaza caldura care apare in sursa (dar si in alte componente)pe cand RAM-ul este doar spatiul de lucru al calculatorului. Deci nu inteleg cum poate elimina faptul ca ai 2GB de RAM necesitatea unui cooler.

Lasa-ne un comentariu: