Review – ASRock Taichi TC-1650T

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 14 February, 2025.

ASRock Taichi TC-1650T

 

ASRock este un nume nou pe piata surselor de alimentare, acestia lansand o linie completa de surse la finalul anului trecut, asa cum v-am povestit in premiera in cadrul primului episod din seria Taipei Sessions, publicat pe 2 Decembrie. Seria Taichi este pozitionata in varful gamei, adresandu-se entuziastilor si utilizatorilor de sisteme high-end. Disponibila in variante de 1300W (TC-1300T) si 1650W (TC-1650T), modelele din aceasta serie beneficiaza de certificari 80PLUS Titanium si Cybenetics Titanium, ceea ce garanteaza o eficienta de peste 94%. Astazi vom testa Taichi TC-1650T, modelul de top din gama de surse a celor de la ASRock, bazat pe o platforma dezvoltata impreuna cu FSP si echipat cu cateva tehnologii unice pe piata in acest moment: PCIe 5.1 TempGuard si +5V BOOST Mode.

PCIe 5.1 TempGuard imbunatateste conectivitatea si siguranta cablurilor PCIe 5.1 prin integrarea unui senzor NTC (Negative Temperature Coefficient) direct in conectorul cu 16 pini al cablului 12V-2×6, monitorizand temperatura acestuia in timp real. Daca temperatura depaseste limitele de siguranta, senzorul trimite un semnal sursei de alimentare, care poate limita puterea sau chiar opri alimentarea pentru a preveni deteriorarea cablurilor sau a placilor grafice conectate. Acest aspect este cu atat mai important avand in vedere controversele cu care se confrunta NVIDIA dupa lansarea pe piata a varfului de gama GeForce RTX 5090.

Prin activarea functiei +5V BOOST Mode, folosind butonul dedicat amplasat pe spatele sursei, crestem tensiunea pe rail-ul de +5V la 5.15V. Astfel, porturile USB vor avea acum o tensiune de peste 4.9V (comparativ cu ~4.75V in conditiile in care rail-ul de +5V furniza tensiunea nominala). Acest proces compenseaza caderea de tensiune dintre punctul in care tensiunea de +5V intra pe placa de baza (conectorul de 24 pini) si punctul de iesire, adica porturile USB. O scadere prea mare a tensiunii poate cauza functionarea necorespunzatoare a unor dispozitive, cum ar fi unitati optice externe, stick-uri USB performante sau chiar anumite dispozitive care se incarca prin USB (telefoane mobile, tastaturi, mousi, camere foto etc.).

Asa cum era de asteptat de la o sursa high-end, ASRock Taichi TC-1650T are un design complet modular, doi conectori 12V-2×6 pentru cele mai noi placi grafice si componente de calitate superioara, cum ar fi condensatorii japonezi, tranzistoarele MOSFET de putere CoolMOS de la Infineon sau diodele Schottky SiC (Silicon Carbide) de ultima generatie. Haideti pe pagina urmatoare sa vedem cum arata pachetul, bundle-ul si sursa.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – ASRock Taichi TC-1650T

  1. Emil Alexandru Barb a scris pe:

    Mă bucur să văd o sursa de la ASRock. Sunt fan ASRock. Am avut doar plăci de bază ASRock. Chiar sunt interesat sa procur o sursa ASRock însă nu sunt fan Taichi. Poate apare ceva mai de buget.
    Legat de +5V BOOST Mode la buton, nu mai bine era implementat un sistem de detecție și activare automată? La ce mai stam sa dam on off la boost mode ?
    Mulțumesc pentru articol.

  2. Cristi a scris pe:

    De ce faceti review-uri doar la componente scumpe? Nu toti suntem dispusi sa platim 2500Lei ptr o sursa. Cele mai multe vanzari se fac la surse de sub 300Lei. Puteti strecura si cateva reviewuri la surse ATX de peste 500W reali la preturi accesibile?

  3. Adrian Musat a scris pe:

    PCIe 5.1 TempGuard este ceva foarte bun. Am vazut ca si Aris a facut un test scurt cu acel senzor si la 110 grade Celsius opreste sursa. Nu rezolva problema mufei 12VHPWR care este la limita specificatiei de 600W, dar macar “dormi linistit” stiind ca nu te trezesti cu placa RTX 5090 de 3,000 Eur prajita. Si este oricum o sursa foarte buna in general si la un pret bun, mult mai mic decat cel al sursei Seasonic Prime TX-1600 sau decat cel al sursei Corsair ax1600i.

  4. Monstru a scris pe:

    Ei bine, in primul rand suntem un site fondat de entuziasti, pentru entuziasti. In al doilea rand, producatorii nu prea se inghesuie sa trimita produse accesibile la test.

  5. matose Post author a scris pe:

    Detectie si activare automata la ce anume? Pastrarea liniei de +5V la 5.15V in permanenta nu dauneaza cu nimic, ba chiar mi-ar placea sa vad aceasta implementare la mai multi producatori. Banuiesc ca cei de la ASRock au oferit posibilitatea de dezactivare a +5V BOOST pentru cei care nu doresc sa supravolteze acest rail. Totusi, asa cum am mentionat si mai devreme, aceasta functie nu are absolut niciun efect negativ.

Lasa-ne un comentariu: