Review – be quiet! Dark Power 13 850W
Analiza interioara
Ventilatorul de 135mm este un model proprietar, mai precis BQ SIW3-13525-HF (similar cu ce gasim in retail sub numele de Silent Wings 3), echipat cu lagar pe lichid (FDB), motor cu 6 poli si o turatie maxima de 1800 rpm. Desi nu are un mod de functionare pasiv, fan controller-ul este extrem de relaxat chiar si atunci cand sursa se afla la 100% incarcare. Este cu usurinta cea mai silentioasa sursa pe care am avut placerea sa o testez, calitatea ventilatorului precum si constructia open frame spunandu-si cuvantul.
Platforma folosita in cazul lui Dark Power 13 este identica cu cea folosita in cazul Dark Power 12, daca va uitati atenti pe PCB regasim si aceleasi inscriptii. Electronica din interior este fabricata de FSP, fiind o platforma cu adevarat high-end. In loc de punte de redresare, Dark Power 13 foloseste tranzistoare MOSFET, mai exact Infineon 60R060P7. Asa cum era normal pentru o sursa certificata 80PLUS Titanium, pentru a creste eficienta si stabilitatea tensiunilor, be quiet! Dark Power 13 850W are rail-urile de 3.3v si 5v derivate din rail-ul de 12v (tehnologie DC-DC). Cele 2 VRM-uri sunt amplasate vertical pe PCB-ul principal, perpendicular fata de placa cu conectori modulari.
Calitatea componentelor si a PCB-ului este foarte ridicata, o atentie deosebita s-a acordat MOSFetilor principali, care sunt pozitionati pe spatele PCB-ului si transfera mare parte din caldura degajata catre carcasa de metal a sursei prin intermediul unui pad termic.
Condensatorii electrolitici folositi in primar sunt fabricati de Nippon Chemicon, certificati pentru functionare la 105 grade C: seria KMZ, 470uF / 420V si seria KMR, 330uF / 420V. In secundar avem electrolitici Nippon Chemicon seria KZE si KZN impreuna cu cativa Rubycon rataciti (seriile YXF, ZL si ZLH). Polimerici gasim din plin, lucru normal pentru o surse high-end, acestia fiind tot de productie japoneza: Nippon Chemicon si Nichicon FPCAP.
Filtrul de intrare contine toate componentele necesare: 3 capacitori de tip X, 4 capacitori de tip Y, un varistor (MOV) si 2 bobine rejectie mod comun (CM). Pentru protectia la supracurent avem in etajul de filtrare si un releu impreuna cu un termistor NTC, prin urmare stam destul de bine la acest capitol.
Comentarii