Review – Corsair RM1000x (2024)
Analiza interioara
Corsair a optat pentru un ventilator proprietar NR140P de 140 mm, bazat pe un lagar Fluid Dynamic Bearing. Tinand cont de cat de rece este sursa si de modul in care este setat controlerul de turatie, ventilatorul depaseste 1000 RPM numai la incarcare maxima. Noi am testat cu switch-ul de turatie asa cum vine din fabrica, insa, in cazul in care sunteti nemultumiti de nivelul de zgomot, puteti debloca butonul rotativ si ajusta astfel incat zgomotul generat sa fie pe placul vostru.
Asa cum s-a intamplat si in cazul seriilor HXi, RM sau RMx anterioare, CWT este partenerul celor de la Corsair si pentru noile modele din seria RMx, din cea de-a treia generatie. Ca orice sursa moderna, RM1000x foloseste convertoare DC-DC pentru rail-urile minore (+3.3V si +5V), ambele amplasate pe un PCB separat, situat vertical, paralel cu panoul din spate al sursei. Platforma CWT folosita este una noua, compatibila ATX 3.1, topologia aleasa fiind LLC rezonant, iar componentele din interior sunt optimizate pentru o circulatie cat mai buna a aerului.
Evident, filtrarea EMI este realizata ca la carte: un condensator de tip X cu circuit de descarcare, plus doi condensatori Y direct pe mufa IEC, continuand pe PCB-ul principal cu un condensator de tip X, patru condensatori Y, doua bobine pentru rejectie mod comun (CM) si un MOV (varistor) pentru protectie. Pentru protectia la supracurent avem in etajul de filtrare un releu impreuna cu un termistor NTC, astfel ca stam destul de bine la acest capitol.
Condensatorii din primar sunt de fabricatie japoneza: Nippon Chemi-Con KMW 470uF / 400V si KMR 560uF / 400V, fiind certificati pentru o functionare la 105°C, avand o capacitate combinata de 1030uF. In secundar, gasim in mare parte condensatori electrolitici de la Nippon Chemi-Con (seria W) si Rubycon (seriile ZLH si XF), dar si polimerici de la Nippon Chemi-Con si Nichicon. Dupa cum se poate observa, selectia componentelor si calitatea constructiei sunt la cel mai inalt nivel, iar garantia de 10 ani nu face decat sa intareasca acest lucru.
Comentarii
Mereu se merge pe Corsair oricum 🙂