Review – FSP VITA GM 1000W ATX 3.1

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 3 April, 2025.

Analiza interioara

 

Ventilatorul folosit pentru racirea sursei FSP VITA GM 1000W are diametrul de 120 mm si este furnizat de Yate Loon (model D12SH-12). Acesta este specificat la 12 V / 0.30 A, utilizeaza lagar hidraulic si vine cu o turatie maxima de 2200 RPM. Spre deosebire de unele modele concurente, aceasta sursa nu are un mod semi-fanless ceea ce inseamna ca ventilatorul functioneaza continuu, insa la turatii extrem de reduse atunci cand consumul este mic, astfel incat zgomotul generat sa fie practic inaudibil. Acest lucru asigura insa o racire constanta a componentelor interne, evitand incalzirea inutila in interiorul sursei la idle. In utilizarea de zi cu zi, ne asteptam ca FSP VITA GM 1000W sa fie o sursa silentioasa, ventilatorul accelerand vizibil doar la solicitari apropiate de sarcina maxima.

 

 

Asa cum era de asteptat, in interiorul sursei FSP VITA GM 1000W gasim o constructie moderna si bine organizata, FSP fiind atat producatorul, cat si proiectantul platformei utilizate. Design-ul urmeaza liniile bine cunoscute ale generatiei actuale de surse 80PLUS Gold, fiind optimizat pentru eficienta ridicata si stabilitate in orice scenariu de utilizare.

Pentru a asigura un randament superior si tensiuni stabile indiferent de incarcare, VITA GM 1000W utilizeaza doua module DC-DC derivate din rail-ul de +12V, montate pe o placa verticala pozitionata in apropierea panoului modular – o abordare devenita standard in cazul platformelor moderne cu eficienta ridicata.

Etajul de filtrare EMI este complet si dimensionat corespunzator, incluzand patru condensatori Y, doi condensatori X si doua bobine pentru rejectia mod comun (CM), toate amplasate pe traseul de intrare. De asemenea, este prezent un varistor (MOV) pentru protectie la supratensiuni de retea – un detaliu de apreciat, pe care nu il regasim intotdeauna in modelele mainstream. Protectia la curent de pornire este asigurata printr-un termistor NTC in paralel cu un releu de bypass, o solutie clasica si eficienta.

In primar, gasim un condensator electrolitic japonez de inalta calitate Nippon Chemi-Con, din seria KHS, cu specificatii de 680µF / 450V la 105°C. In secundar sunt utilizati condensatori electrolitici Nippon Chemi-Con (seriile W si KZE), Rubycon (seria ZLH), precum si condensatori polimerici furnizati de taiwanezii de la APAQ – o combinatie care garanteaza stabilitate, eficienta si o durata de viata extinsa chiar si in regim de functionare prelungit.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: