Review – Seasonic Focus Plus 750W Gold
Analiza interioara
Ventilatorul de 120mm cu care este dotat Seasonic Focus Plus Gold 750W foloseste lagare Fluid Dynamic Bearing, fiind fabricat de Hong Hua. Fiind vorba despre un model de putere medie, ventilatorul de astazi poate urca pana la 2200RPM, avand un curent maxim de 0.58A si un flux de aer de 73.9 CFM. Tinand cont de eficienta ridicata, precum si de modul in care este setat regulatorul de turatie, nici nu conteaza prea mult ce ventilator foloseste Focus Plus, pentru ca oricum nu il veti auzi pana la o incarcare de 80-100%. Atunci controller-ul mentine ventilatorul turat, dupa cateva minute de LOAD sustinut acest ajungand la maxim, ceea ce este cam deranjant.
Asa cum mentionam mai devreme, electronica prezenta in seria Focus Plus este bazata pe cunoscuta platforma XP3, fiind aproape identica la nivel de concept cu ceea ce am vazut in vechile modele din seria X lansate in 2013. Pentru rail-urile minore (+3.3v si +5v) foloseste convertoare DC-DC – tehnologie utilizata pentru marirea eficientei de majoritatea surselor moderne – amplasate pe un PCB separat, spre deosebire de modelele anterioare KM3 ce integrau convertoarele direct pe placa cu conectori modulari.
Asa cum era de asteptat, filtrarea EMI este realizata ca la carte: doi condensatori de tip Y si unul de tip X direct pe mufa IEC, continuat cu o bobina de ferita pe fir, 2 capacitori Y, un capacitor de tip X, doua bobine si un varistor pentru protectia la cresteri abrupte de tensiune (surge) montate direct pe PCB.
Toti condensatorii electrolitici si polimerici folositi sunt de productie japoneza si sunt certificati pentru o temperatura de 105 oC, in primar fiind utilizati doi condensatori Nippon Chemi-Con KMR de 560uF / 400V – in timp ce in secundar avem tot Nippon Chemi-Con , atat electrolitici (KY si W) cat si polimerici amplasati pe PCB-urile DC-DC si PCB-ul ce adaposteste conectorii modulari. Calitatea condensatorilor folositi garanteaza o durata de viata mare, acesta fiind si unul din motivele pentru care avem 10 ani de garantie oferiti de Seasonic.
Comentarii
Multumim pentru review Matose. Felicitari!
O precizare, daca imi permiti. In prima pagina faci referire la platforma Focus cum ca ar fi bazata pe platforma veche “KM3 (seria X lansata in 2013)” iar in pagina a 5-a mentionezi ca este o modificare e platformei XP3. Chiar daca layoutul este asemanator, toate trei sunt diferite si sunt considerate platforme diferite deoarece schema electrica nu se aseamana. Desigur, pot fi anumite componente care le intalnim la toate cele trei modele, dar asta nu le face identice. (La fel e si cu platformele SuperFlower Leadex 1 si 2, CWT PUQ G si DSG, etc)
Deasemenea parerea mea e ca ar mai trebui sa adaugi si modelul de Focus Plus 1000W in lista de pe prima pagina pe langa “850W, 750W, 650w si 550W” pentru ca este prezent pe piata si flagship-ul seriei si anume SSR-1000FX.
@ Lab501, aveti in plan pe viitor sa introduceti si teste pentru “transient loads” sau sa masurati ripple-ul si pe railul de 5VSB? Consider ca testele de transienta sunt foarte importante deoarece multe surse low-end/entry level cam au dificultati atunci cand o placa video gurmanda (sau 8 stickuri de ram) intra brusc in full load si au tendinta de a restarta build-ul. La fel de important sunt si testele de masurare a riplului pe 5VSB doarece computerele moderne cau tot felul de periferice, cu lumini sau fara, care, impreuna cu circuitele de pe placa de baza ajung sa aiba un consum destul de ridicat si unele surse cu o linie de 5VSB slaba ori va avea riplul mult peste limite, ori va avea un drop de tensiune sub limitele ATX-ului.
La cat mai multe review-uri! (eventual si pentru surse mai de buget caci alea sunt cele mai vandute in RO)
Detin un Seasonic Focus Plus Gold 550 FX. Ventilatorul nu porneste niciodata. Daca pornesc ventilatorul cu butonul hibrid atunci scoate un zgomot ca si cum ar toarce, dar care se aude, pentru ca sistemul e silent adica nu se aude nimic. Am o intrebare: Se poate inlocui ventilatorul de pe sursa aceasta cu un ventilator de la Noctua cu 4 pini sau 3 dar foarte silentios? Am pe carcasa inca 2 ventilatoare Noctua care nu se aud deloc. Temperatura in carcasa e buna acum. Dar ma gandesc ca daca avem si anul acesta o vara ca vara trecuta atunci trebuie sa am ventilatoare pentru sistem gaming. Vreau sa inlocuiesc ventilatorul daca se poate si vreau o parere de la voi care stiti mai bine cum stau lucrurile.
E cam tricky cu schimbatul ventilatoarelor pentru surse, în general aceste ventilatoare sunt pe 2 pini, PWM-ul / turatia fiind controlate de un circuit auxiliar din sursa, dar mai important este amperajul. De regula ventilatoarele de pe surse au cam 0.5-0.6 amps, iar un Noctua pentru radiator/carcasa are 0.2-0.3 amps, si exista riscul de supraîncalzire a sursei.
Nici mie nu mi-e clar cum de niste surse cu o electronica super high tech folosesc niste ieftineli Hong Hua pe post de racier 😛 Ceva similar ca la procesoarele Intel de folosesc sub IHS pasta de dinti, sau untura de castor cum îi place lui Monstru sa zica…
Renderer – Matei cred ca ne poate lamuri mai bine
cata – ventilatorul nu porneste niciodata pentru ca sursa nu este incarcata suficient. Cu alte cuvinte, stai linistit si bucura-te de… liniste
Alice – Hong Hua-urile astea au fost cautate si testate indelung, nu au fost alese la intamplare.
@Cata, Detin si eu pe PC-ul de gaming un Prime Gold 650w cu acelasi “tors” iar asta e un defect intalnit pe o mica parte dintre sursele cu Hong-uri (mai am un Prime Titanium 850w fara zgomot si am mai vazut si altele nezgomotoase) Acest sunet provine de la controllerul motorului. Initial credeam ca de fapt Hong-ul nu e un FDB adevarat ci un Ball Bearing, dar m-am inselat.
Problema “torsului” este acoperita de garantie si asta am aflat-o dupa o dezbatere pe JG chiar de la reprezentantul Seasonic, deci poti sa o trimiti la service daca intradevar te deranjeaza.
Desi ma batea si pe mine un gand sa schimb ventul, am renuntat la idee inca din momentul in care am aflat ca este acoperita de garantie, si nici in service nu am mai trimis-o deoarece am realizat ca de fapt nu ma deranjeaza din moment ce o las pe “ECO mode”. Atunci cand ventul porneste am castile pe urechi iar cand ma dau pe net fara casti ventul e oprit. Cred ca erau doar piticii mei de la mansarda deranjati de faptul ca totul trebuie sa fie dead silent in toate scenariile.
@Alice, nu conteaza cati amperi scoate sursa pentru vent-ul ei (si e mai bine daca scoate mai mult), deoarece ventul isi trage cati (mili)amperi are nevoie pentru voltajul trimis de fan controller. (Voltajul este cel care face ventul sa se invarta mai repede/incet). Hong Hua-ul este folosit si de cei de la Corsair chiar pe modelele HX si HXi care sunt printre cele mai silentioase surse, ce-i drept ei folosesc bearinguri de la Protehnic.
@Monstru, multumesc pentru raspuns. 🙂
In primul rand multumim pentru review, in al doilea detin si eu sora mult mai mica Focus+ Gold 550W dar nu inteleg de ce scoate un “tacanit” ca cel de releu fix la oprirea pc-ului, la pornire e abia perceptibil acel “tacanit”, aceasta se comporta la fel?
@Valentin, acest “tacanit” este chiar produs de un releu, care are rolul de a scoate din circuit termistorul care limiteaza curentii de ruptura (inrush current) imediat dupe ce condensatorii (capacitorii) din sursa s-au incarcat, si reintroduce in circuit termistorul in momentul in care sursa se opreste pentru a asigura o noua pornire in parametri. (daca curentii de ruptura ar fi mari ar putea declansa releele de protectie de la tabloul de curent al casei, al UPS-ului iar in situatii extreme chiar si circuitul primar al sursei).
Este un sunet perfect normal, asazisul “sunet al calitatii” deoarece este intalnit doar in segmentul highe end de surse, binenteles cu unele exceptii cum ar ti RMx-ul de la Corsair care din nefericire nu are acest releu (desi curentii de ruprura sunt scazuti la acel model)
Renderer – comentariile sunt aprobate manual, nu este nevoie sa postezi a doua oara daca vezi ca nu apare comentariul initial. Inseamna doar ca trebuie sa arunc eu un ochi sa dau click pe publish, motiv pentru care poate dura catevaminute pana iti apare comentariul 🙂
@ Monstru, sorry for that. Eram pe mobil prima oara, am apasat pe “timite” si mi-a aparut o eroare, la fel ca si aseara. Crezand ca nu s-a trimis m-am dus la PC si am reformulat commentul dezvoltandu-l putin si l-am retrimis. Nici bine nu a aparut si l-am vazut si pe celalalt. Nu o sa mai repet greseala. 🙂
Nu e nici o problema, nu aveai de unde sa stii.
@Renderer, multumesc pentru raspuns. Am crezut ca s-a defectat sau am vreo problema cu prizele din casa.
@ Valentin, pentru putin. Iti recomand sa conectezi sursa la o priza cu impamantare (in caz ca nu e deja) pentru a-i asigura durata de viata cat mai indelungata (desi ai 10 ani garantie din cate stiu eu nu acopra defectele provenite din acest motiv)
@Valentin, am uitat sa precizez ca releul se poate vedea in poza numarul 4 (penultima) intre termistor (componenta rotunda de culare verde inchis din partea dreapta) si transofmatorul de culoare galbena din partea stanga. Releul este componenta dreptungiulara de culoare neagra care are insemnul “HF46F-G” (si putin adeziv de culoare alba desupra).
Renderer, mersi frumos pentru aprecieri!
Referitor la platforma greseala a fost a mea, platforma in cauza este KM3. Oricum arhitectura in mare este pastrata, modificarile efectuate sunt numeroase, incepand de la filtrul de retea si terminand cu modulele DC-DC.
Sunetul de releu este si el normal, fiind un semn imbucurator daca il auzim 🙂
Legat de testele de tranzient si ripple pe 5vSB sincer nu le-am considerat importante, ponderea celor care stiu ce inseamna fiind mult prea mica. Daca cererea din partea cititorilor este mare bineinteles ca vom lua in calcul introducerea lor.
Matose, multumesc pentru raspuns.
Intradevar pentru cei mai multi utilizatori nu sunt relevante acele teste suplimentare, sincer la asta nu m-am gandit. 🙂
Macar de am avea parte de sample-uri mai de buget trimise de producatori caci toate site-urile care fac review-uri la surse sunt pline de unitati de o putere >750W (dedicate minerilor) ceea ce pentru 99% dintre romani este way overkill iar la noi tendinta este de a cumpara ori o petarda de sura 650w pentru un GTX1070 si un quad core..
Ce-i drept multi producatori cam fac economie la componente (calitativ si cantitativ) sau folosesc altre platforme pe unitatile de putere mai mica si cam evita sa trimita review sample-uri, dar cred ca asta s-ar putea rezolva intr-un fel sau altul.
PS: abia astept si urmatoarele review-uri la surse.
Salut,
1. Typo: “seria Focus ne-a starnit si nou interesul” pag. 1
2. Nu cred ca am vazut hold-up time in review.
3. Daca nu exista cerere din partea publicului, in mare parte necunoscator, asta inseamana ca un site de reviewuri nu are dreptul(si obligatia) de a-i educa ?!
Am avut un Seasonic Bronze si huruia ventilatorul ca nebunul. Am trecut pe RM650x si nu am mai auzit nimic. La fel si HX1200i este silentios chiar si la 80% load.
O sursa mare pe cand ? Niste giganti ca enermaxul de 1700W, SF Leadex 2000W, Corsair AX1600i ca sa testati standul de probe.
Multumesc de review si spor la mai multe!
Salut Marian,
1) Mersi
2) Noua unitate nu mai poate masura Hold-Up Time, prin urmare aceasta masuratoare nu mai este momentan prezenta in metodologie
3) Pentru a masura precis sunt necesare instrumente mai precise decat avem noi la dispozitie iar investitia nu este justificata. Putem masura “la misto” cum fac multe site-uri dar asta nu este stilul nostru 🙂
Salut,
Multumesc mult pentru reviewul acesta. Mi-a cedat my old Sirtec de 600W si a luat cu el si placa de baza si procesorul. (am dat o caruta de bani pe acel sirtec la vremea ei tocmai in ideea de a nu avea astfel de probleme).
Am cumparat aceasta sursa pentru PC si sunt extrem de multumit si de faptul ca este modulara, si de cat de silentioasa este. Acum sa vedem testul timpului.
Ca idee, am observat o tendinta enervanta la magazinele de la noi de a nu avea pe stoc surse de o generatie mai noua. In top vanzari apar aceleasi surse cu arhitectura pre 2010 sau pana in 2012-2013. Toate sursele mai noi efectiv ori nu exista in magazine ori apar ca indisponibile. Ma gandesc ca tine si de importatori acest lucru. Poate ar trebui o reinnoire a parcului surselor.
Pingback: lab501 » Review – Seasonic Focus GX-550
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube