Interviu – Silviu Stroie – Presedinte PGL & CEO ComputerGames.ro
Interviu
Uneori uit pur si simplu de cat timp facem ceea ce facem. De exemplu, sunt oameni pe care simt ca ii cunosc de o viata… de la inceputuri. Pe Silviu parca il cunosc de ieri, dar numarand anii, s-au cam implinit 7 ani de cand ne-am intalnit pentru prima oara in persoana, in cadrul unui eveniment de gaming organizat de el la Constanta, in 2008. Am participat la 6 DreamHack-uri pana acum, respectiv la 7 evenimente organizate de Silviu. Si uite, ca dupa 7 ani de zile, m-am gandit ca nu ar strica sa il luam la intrebari si pe omul care ne-a fost practic gazda la aceste evenimente. Prin urmare, mai jos, pentru prima data in paginile LAB501, aveti ocazia sa cititi un interviu cu Silviu Stroie, Presedinte PGL, CEO ComputerGames.ro si fost editor sef al uneia dintre primele reviste de gaming pe care am pus mana in tinerete – ComputerGames.
1 – Salutare si bine te-am gasit! Pentru cei mai tineri, care au intrat pentru prima oara in contact cu scena e-sports romaneasca la DreamHack, as vrea sa te intreb cine este Silviu Stroie. Cand si cum a inceput drumul tau in zona de gaming romaneasca?
Silviu Stroie: Niciodata nu mi-a placut sa vorbesc despre mine ca persoana, mereu am simtit ca cel mai bine ma defineste ceea ce fac si niciodata nu sunt singur, ci alaturi de o echipa. Cand am format PGL, in urma cu 13 ani, nici eu si cred ca nimeni nu-si putea imagina ca sportul electronic va ajunge atat de mare si la un nivel atat inalt. In anii ‘90 eram parte din comunitatea de jucatori prin intermediul publicatiilor HobBIT, RamTop, apoi Computer Games, dar mi-am dorit sa fac mai mult pentru iubitorii jocurilor. Asa a luat nastere PGL, in 2002, iar de atunci tot ce s-a petrecut este inscris in istoria PGL.
2 – Probabil ca unii dintre cei care citesc aceste randuri nici nu erau nascuti cand a inceput povestea ComputerGames, PGL, etc. Ce insemna “gaming” in Romania cand ati inceput si ce inseamna acum?
Silviu Stroie: Daca este sa numeri anii PGL, nu sunt foarte multi. In februarie 2016, implinim 14 ani, insa lumea sporturilor electronice se misca foarte repede, astfel ca de la primul sezon al Campionatului National de Counter-Strike, din martie 2002, si pana la turneul Major de CS:GO desfasurat la sfarsitul lunii octombrie 2015 la Cluj-Napoca, pare distanta de la primele masini de calcul la cele mai performante tablete de azi. Lumea gamingului se dezvolta nu doar rapid, dar si foarte mult. Diferentele de nivel de la un eveniment la altul sunt impresionante. Evolutia tehnologiei joaca un rol foarte important, insa nu e singurul criteriu. Explozia numarului de fani cu fiecare eveniment are o mare legatura si cu inovatiile aduse de echipa de productie, iar la ora actuala PGL are cea mai buna echipa de productie in CS:GO din lume. Si n-o spun eu, o spun fanii din lumea-ntreaga, dar si specialistii. Acesta a fost motivul principal pentru care Valve a decis sa aduca Majorul in Romania, la Cluj-Napoca.
3 – Este greu sa imbini pasiunea cu business-ul? Sunt mai multe avantaje sau mai multe dezavantaje in aceasta situatie?
Silviu Stroie: Nu stiu cum este sa lucrezi fara pasiune, pentru ca mi-am ales jobul in functie de pasiune. Cred ca atunci cand faci ceva ce-ti place foarte mult si ai ambitia sa devii mai bun in fiecare zi, ai toate sansele sa reusesti. In privinta dezavantajelor, cred ca cel mai mare este ca munca din pasiune consuma foarte mult timp si nu imi ramane timp pentru familie, cel putin nu atat cat as vrea.
4 – Cum ai reusit sa aduci pentru prima data DreamHack in Romania? Care au fost asteptarile tale fata de prima editie?
Silviu Stroie: Fiecare eveniment pe care PGL il face in Romania, dar si in strainatate, are loc pentru ca s-a muncit mult inainte ca publicul sa vada spectacolul de pe scena offline sau online. PGL a devenit partener DreamHack in 2011, iar un an mai tarziu am organizat primul festival DreamHack la Bucuresti. Am avut asteptari mari, dar realiste. In 2012, primul DreamHack in Romania a avut aproximativ 5.000 de spectatori. Dupa 3 ani, cea de-a 6-a editie, organizata la Cluj-Napoca, a depasit 25.000 de spectatori. Acum, la nivel mondial exista circa 40-50 de organizatii care fac astfel de evenimente, dintre care doar 10 sunt foarte mari. In prezent noi ne clasam intre primii cinci, insa speram sa ajungem intre primii trei in urmatorii doi ani. Avem in derulare si in plan mai multe proiecte si parteneriate, cu evenimente pe toata planeta, nu doar in Europa.
5 – Cum au reactionat partenerii (sponsorii) cand le-ai spus prima oara ca vei organiza DreamHack in Romania? Au existat si sceptici?
Silviu Stroie: Cei mai importanti parteneri ai nostri sunt companiile multinationale, adica oameni bine ancorati in realitatea internationala. Aceste companii cunosc importanta si mai ales oportunitatile unui eveniment de sport electronic de nivelul DreamHack. Faptul ca urma sa punem si Bucurestiul pe harta lumii in esports era un semn foarte bun, dovedeam ca suntem capabili de performanta. Prin urmare, partenerii s-au bucurat si ne-au sprijinit ca sa putem ridica Romania la nivelul la care este astazi, a patra tara din lume care a gazduit un turneu Major, dupa Suedia, Germania si Polonia.
6 – Ai 6 DreamHack-uri la activ si ati anuntat deja urmatoarele 4 editii. Dupa 5 editii de succes in Bucuresti, anul acesta am vazut prima editie in Cluj si deja ati mai anuntat inca doua. De ce Cluj? Ce impresie ti-a lasat editia de la Cluj prin comparatie cu ce ati organizat pana acum in Bucuresti?
Silviu Stroie: La Cluj-Napoca exista cea mai mare si mai performanta sala polivalenta din perspectiva unui organizator de evenimente. In plus, Clujul are o multime de valori si beneficii. Printre acestea pot mentiona ca este un oras cosmopolit, are o populatie numeroasa de tineri, in 2015 a fost Capitala Europeana a Tineretului. Trebuie sa mentionez ca am avut si sprijinul autoritatilor locale. In privinta comparatiei, fiecare eveniment pe care-l organizeaza PGL, fie ca este vorba de DreamHack, fie de celelate competitii dedicate sportului electronic, este gandit in cheia progresului calitativ. Altfel spus, editia curenta trebuie sa fie la toate capitolele peste editia precedenta. Astfel a fost si cazul DreamHack Cluj-Napoca 2015.
7 – Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trait de cand organizezi aceasta competitie?
Silviu Stroie: Nu as putea numi doar un singur moment. Au fost multe momente de bucurie deplina si vor mai fi. In fiecare an exista cateva momente care ma fac sa merg mai departe, sa imi doresc sa fac evenimente mai mari, mai bune. Momentele in care realizezi dupa luni de zile de munca, cu cateva zile inainte sa deschidem portile vizitatorilor, ca toate planurile noastre au mers si am reusit din nou sa aducem cei mai buni jucatori, cele mai bune echipe, in Romania.
8 – Dar cel mai neplacut?
Silviu Stroie: Nu prea avem timp sa ne gandim la momentele neplacute. Fiecare dificultate trebuie depasita, altfel n-am mai progresa. Modelul nostru este ca un eveniment in care totul a mers snur, e un eveniment in care am pierdut, scapat ceva. Mentalitatea noastra este ca la fiecare eveniemnt vor exista mii de probleme, iar noi trebuie sa rezolvam cat mai multe posibil, in timpul cel mai scurt.
9 – Cum ti se pare scena de gaming din Romania? Avem echipe cu potential? Au la dispozitie un mediu propice pentru creste, prin comparatie cu echipele din afara?
Silviu Stroie: Romania se bucura de importanta pe scena de evenimente esports la nivel mondial. Suntem a patra tara din lume care a gazduit un turneu Major CS:GO, iar PGL se gaseste in primii 5 cei mai mari organizatori de evenimente din intreaga lume. In privinta echipelor profesioniste avem multe de recuperat, dar sunt increzator in generatia tanara. PGL organizeaza turnee dedicate exclusiv romanilor ceea ce reprezinta un factor propice, dar pentru a se obtine performante si la nivel international mai avem mult de munca. Sper ca odata cu recunoasterea sportului electronic ca si ramura de sport oficiala in Romania, jucatorii sa devina mai seriosi si sa inteleaga ca ce fac ei este ceva foarte serios, nu o simpla joaca.
10 – Care crezi ca sunt cele mai mari dificultati cu care se confrunta in acest moment echipele de gaming din Romania?
Silviu Stroie: Fiecare scena competitiva vine cu propriul set de avantaje si dezavantaje. Jucatorii cu o atitudine profesionista si vointa de a invinge vor sti sa navigheze printre obstacole. Cei care vor cu adevarat sa devina profesionisti si sa aiba performanta pot depasi dificultatile. Ca si organizatori, noi simtim acut lipsa eroilor locali, acei jucatori sau echipe, care sa participe in competitiile organizate de noi, si sa lupte de la egal la egal cu cei mai mari jucatori din lume. Dificultati sunt peste tot, dar poti trece peste orice, daca tu chiar crezi in ce faci si esti serios. Seriozitatea este principala problema a jucatorilor din Romania.
11 – Unde te vezi peste 10 ani? Organizand cu succes DreamHack editia xxx sau undeva departe, pe o plaja, alaturi de familie?
Silviu Stroie: PGL organizeaza si alte evenimente esports, nu doar DreamHack, iar viitorul suna bine. Exista numeroase proiecte la care lucram si am incredere ca in urmatorii ani PGL va deveni una dintre cele mai puternice organizatii esports din lume. Acolo ma vad pe mine alaturi de colegii mei, dar si de familie. Incepand din 2016, o sa vedeti extrem de multe turnee, evenimente, multe din ele sub numele PGL.
12 – Romanii nu mai au de mult un eveniment dedicat IT-ului, cum era candva CERF-ul. Multi producatori si vizitatori incep sa regaseasca acest lucru in DreamHack. Mai multe companii au anuntat chiar produse noi in cadrul editiei de la Cluj. Crezi ca ar trebui extinsa si mai mult aceasta latura a DreamHack-ului? Sau ce alt tip de manifestare / expunere ai vrea sa aduci la DreamHack pe viitor?
Silviu Stroie: Evenimentele de gaming organizate de PGL sunt mult mai complexe decat unul bazat doar pe IT. DreamHack este doar un exemplu, cel mai mare de pana acum, insa PGL are si alte evenimente pentru fanii sporturilor electronice. Companiile partenere care vin sa se intalneasca cu publicul adunat de noi sunt cele care isi regasesc clientii in segmentul de populatie tanara. Si nu este vorba doar de firme din domeniul IT si tehnologie, ci si de cele care au ca public tinta categoria de varsta 18-24 ani, in special barbati. Vrem sa aducem la evenimentele PGL oameni si companii inovatoare, care contribuie la avansul tehnologiilor de care are nevoie domeniul sporturilor electronice. Scopul nostru imediat este sa marim la maxim zona de EXPO din cadrul evenimentelor noastre, si sa oferim firmelor partenere spatiul propice pentru a expune cele mai noi produse.
13 – Ce parere ai despre show-urile de overclocking extrem pe care echipa LAB501 le-a sustinut la fiecare editie DreamHack? 🙂
Silviu Stroie: O parere extrem de buna. De fiecare data am vazut o gramada de lume la standul vostru, care se uita cu atentie la ce faceati voi. Sper ca macar o parte din ei sa incerce overclocking-ul pe PC-urile lor, odata ce au ajuns acasa. De fiecare data, prezenta voastra a fost o pata de culoare binevenita la evenimentele noastre, si sunt convins ca asa va fi si ii viitor.
14 – Care ar fi principalii factori pentru care latura BYOC nu este atat de dezvoltata in Romania prin comparatie cu evenimentele din alte tari?
Silviu Stroie: Mentalitatea colectiva este un factor decisiv in dezvoltarea tuturor laturilor din esports, nu doar BYOC. Important este ca numarul participantilor in zona BYOC a crescut de la o editie la alta. Si asta este un semn pozitiv. Sunt optimist si cred ca Romania este pe trendul cel bun.
15 – Va mai fi suficient de incapatoare Polivalenta din Bucuresti pentru urmatoarele editii? Ce alta locatie ar putea gazdui un eveniment de o asemenea amploare?
Silviu Stroie: Au fost momente in editia DreamHack Bucharest 2015 cand Sala Polivalenta a atins capacitatea maxima. Sala de la Cluj, de exemplu, este potrivita pentru un eveniment de amploarea DreamHack. In acelasi timp cautam in mod activ locatii in Bucuresti si tara pentru evenimentele noastre, nu doar pentru DreamHack. Ne dorim extrem de mult ca noua Sala Polivalenta din Bucuresti sa fie construita cat mai repede, pentru a muta evenimentele noastre acolo.
16 – Exista planuri pentru extinderea DreamHack-ului si in tarile vecine (Bulgaria, etc)?
Silviu Stroie: Exista multe planuri pe care PGL le are in pregatire, pentru Romania, pentru Europa, pentru scena globala. Ne dorim sa le aducem fanilor evenimente deosebite si nu e vorba doar despre DreamHack. Avem un eveniment in pregatire la Istanbul, in primavara 2016, si unul in Polonia, in toamna/iarna 2016. Aceastea sunt evenimente confirmate. Pe langa acestea, avem si alte planuri, in alte tari, pe alte continente, care vor fi anuntate imediat cum le vom confirma cu partenerii nostri.
17 – PC Gaming sau Console gaming?
Silviu Stroie: PC , clar.
18 – Apple sau Android?
Silviu Stroie: Android pentru telefon/tableta, Apple pt laptop.
19 – LoL sau CS:Go?
Silviu Stroie: Mai intai CS:GO si apoi LoL
20 – Q7 sau Cayenne? 🙂
Silviu Stroie: Stabilitatea inaintea vitezei.
Multumim pentru timpul acordat.
Comentarii
Aplauze!!!
Domnul Silviu este la PGL International sau Romania?
D’aia dadeam de ani pe forum CG linkuri prin tinyurl spre Lab501, de prieteni ce erati? Oh come on.
Nu facem interviurile pe prietenie Licaon 🙂
Nu, le faceti din interes.
Absolut, acum Silviu o sa imi cumpere o casa. De-abia astept.
Q7 sau Cayenne?
De fapt stim ca pe canistre de LN2 va vindeti! 🙂
Yup…da trebuie si o casa noua ca sa am unde sa le pun, la cate primesc, nu?
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube