INTERVIU – CHRISTIAN MORALES, VICEPRESEDINTE INTEL
INTERVIU
Cu ocazia CeBIT 2013 am avut ocazia sa ne intalnim din nou cu domnul Christian Morales, vicepresedinte al Intel si General Manager al Intel pe zona EMEA (Europa, Estul mijlociu si Africa), si am pus cateva intrebari special pentru cititorii lab501.
lab501: Zona mobile reprezinta cu siguranta un interes pentru majoritatea companiilor din domeniu IT&C in ultimii ani si Intel se numara cu siguranta printre acestea. Pana acum am vazut doua chipset-uri dedicate smartphone-urilor si tabletelor lansate de catre Intel precum si o serie intreaga de device-uri. Aceste chip-uri ataca puternic zona mainstream, fiind gandite pentru a obtine un raport calitate / pret cat mai bun, precum si pentru a obtine o autonomie cat mai ridicata. Intentionati sa atacati piata high-end, si daca da, cand se va intampla acest lucru?
Christian Morales: Asa cum stiti, am inceput sa dezvoltam aceasta parte a bussines-ului nostru in 2011 – am lansat pana acum 10 telefoane care se vand in 20 de tari si am acoperit prin acestea mai multe segmente de piata. Ultimul nostru proiect bazat pe Intel Medfield a fost gandit pentru cei care nu dispun de un buget foarte generos. Prin urmare, am lansat in Nairobi, Kenya, modelul Yolo, care se vinde foarte bine in acest moment, fiind un telefon accesibil dar dotat cu aceeasi tehnologie pe care o puteti gasi si in celelalte telefoane Intel.
Pe de alta parte, anul acesta am lansat Lenovo K900 si Acer Liquid C1, care deja se pozitioneaza in gama premium prin dotari si specificatii, prin urmare, cred ca este destul de evident faptul avem planuri si in gama high-end. Trebuie sa tinem cont ca segmentul premium este cuprins undeva intre 400 si 700 de Euro. Ei bine, strategia noastra este una logica – daca ar fi sa facem o paralela cu lumea sportului, in momentul de fata am ajuns in semi-finale. Urmeaza evident sa ajungem in finala si sa castigam campionatul. Pentru ca tot ce ati vazut pana acum este fabricat pe 32nm. Ganditi-va ca la sfarsitul anului vom trece la 22nm (vom fi de altfel primii producatori de chipset-uri mobile care vor utiliza aceasta tehnologie), iar in 2014 vom consolida pozitia noastra pe aceasta piata prin trecerea la procesul de fabricatie pe 14nm.
lab501: Am participat de-a lungul anilor la mai multe conferinte Intel si de fiecare data am vazut slide-uri si prezentari care ne aratau faptul ca piata desktop PC este in crestere, chiar daca ritmul s-a mai atenuat in ultimii ani. Cu toate acestea, nu cu mult timp in urma am aflat ca Intel nu planuieste sa mai produca placi de baza dupa Haswell. De ce parasiti aceasta piata?
Christian Morales: Ei bine, discutam despre o ajustare a strategiei, nu despre incetarea productiei de placi de baza. Din acest punct de vedere, aproximativ 80% din venituri sunt realizate de catre 20% dintre modelele pe care le avem disponibile pe piata. Prin urmare, am decis sa ne concentram pe acest tip de produse si sa renuntam la cele care nu sunt la fel de profitabile. Asta inseamna ca vom produce in continuare placi de baza, dar ne vom concentra pe modelele de varf. Daca in momentul de fata producem cate ~20 de modele pentru fiecare generatie de procesoare, in viitor ne vom concentra pe cateva modele, dar acestea vor integra toate tehnologiile noastre.
lab501: Ultrabook-ul este una dintre cele mai importante initiative Intel lansate in ultimii ani. Cum vedeti adoptarea acestor device-uri / raspunsul pietei prin comparatie cu asteptarile dumneavoastra initiale?
Christian Morales: Dupa parerea me Ultrabook-ul este un real succes. Da, intotdeuna se poate si mai bine, dar trebuie sa tinem cont ca anul trecut s-au vandut peste 10 milioane de unitati. In Septembrie 2011, 7% din utilizatori foloseau un dispozitiv subtire si usor. Un an mai tarziu, in Septembrie 2012, 28% dintre utilizatori foloseau un dispozitiv subtire si usor, datorita conceptului de Ultrabook. Din acest punct de vedere, am avut un road-map in 3 pasi pentru a inova, pentru a schimba acest segment de piata. Ei bine, anul acesta, odata cu lansarea lui Haswell, notebook-ul va fi reinventat. Chiar aici, la CeBIT, avem deja un reference design pentru un ultrabook bazat pe Haswell, potrivit atat pentru lucru, cat si pentru relaxare / browsing / consumul de continut multimedia.
lab501: Ce parere aveti despre raspandirea tehnologiei Thunderbolt in randul utilizatorilor in momentul de fata?
Christian Morales: Thunderbolt este o tehnologie prezenta pe o serie de dispozitive in acest moment, insa target-ul a fost unul high-end. Chiar in acest moment luam in calcul extinderea gamei de produse cu Thunderbolt, pentru a ajunge la un numar din ce in ce mai mare de utilizatori. Din punct de vedere al tipurilor de conexiuni care au un potential foarte mare pentru viitor, Thunderbolt are o serie foarte clara de avantaje fata de USB si este cu siguranta o tehnologie de viitor.
lab501: Intel este unul dintre leaderii tehnologici ai domeniului IT&C – cand adoptati o tehnologie, multe companii va vor urma. Pentru a incheia cu aceeasi intrebare ca si in cazul ultimei noastre intalniri de acum 3 ani – care vor fi principalele puncte de interes pentru Intel in urmatorii 3-5 ani ?
Christian Morales: Trecerea la procesul de fabricatiepe 14nm, interfata prin care comunicam cu calculatorul – veti vedea o serie intreaga de dispozitive care vor putea fi controlate prin comanda vocala – recunoasterea faciala, toate acestea vor duce la o raspandire si mai mare a tehnologiei, chiar si in randul celor care nu sunt atrasi de tehnologie in acest moment. In momentul de fata exista ~1,4 miliarde de utilizatori de internet, utilizatori de tehnologie. Ganditi-va ca exista inca 2 miliarde de oameni care vor face acelasi lucru in viitorul apropiat. Practic, progresul tehnologic trebuie sa mearga mana in mana cu imbunatatirea experientei utilizatorului.
lab501: Multumim inca o data pentru timpul acordat.
Comentarii
Super! 🙂 Mulţumim pentru informaţii. Cea legată de plăcile de bază a fost foarte interesantă. 🙂 Acuma-s curios dacă se vor axa strict pe high-end sau şi pe zona superioară de mainstream.
Foarte tare interviul, sunt curios, oare cum vă văd pe voi, cei de la Intel, in condițiile in care sunteți Champions MOA originari Români :).
NVIDIA GeForce GTX TITAN mi-a lasat un gust amar după ce am citit review-ul.
Tot respectul!