A-Data S599 – SF1200 RAID Power

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 3 February, 2011.

In urma cu 6 luni va povesteam despre o implementare Sandforce SF1200 produsa de A-Data, mai precis A-Data S599 128GB. In cele sase luni care au trecut de la realizarea acelui articol, unele aspecte ale problemei s-au schimbat iar altele au ramas la fel. Astfel, din punct de vedere al performantei, SF1200 ramane in continuare regele SSD-urilor, cel putin pana la aparitia unor noi controller-e Intel sau SandForce; pe de alta parte insa, o multitudine de lucruri s-au schimbat in bine. Astfel, unitatile bazate pe SF1200 au devenit din ce in ce mai raspandite si in tara noastra, in diverse arome si implementari, de la Corsair, Mushkin, A-Data, OCZ, s.a.m.d. Mai mult decat atat, odata cu aparitia unitatilor de 40GB, SandForce a devenit cu adevarat accesibil, multi dintre cititorii LAB501 avand in sistemul personal o asemenea unitate pentru sistemul de operare. Din fericire, nu doar unitatile de 40GB au devenit mai accesibile, ci chiar si unitatile de capacitati mai mari. De exemplu, S599 care avea un pret de aproximativ 1400 RON in momentul lansarii, este disponibil in acest moment in magazinele din Romania pentru aproximativ 990 RON, ceea ce trebuie sa recunoastem, semnifica o reducere importanta a pretului acestei unitati, aceasta putand fi luata in considerare de catre potentialii cumparatori cu dare de mana.

Probabil cea mai populara solutie de mare viteza pe care o iau in considerare entuziastii in acest moment este realizarea unei configuratii RAID 0 folosind doua SSD-uri bazate pe SF1200, de 40 sau 60GB. In acest caz, obtinem o unitate de stocare cu viteze extraordinare, pentru 900 RON (2 x 40GB), respectiv 1100 RON ( 2x 60GB). Din pacate, nu avem la dispozitie astfel de unitati de stocare, dar ne-am gandit sa exemplificam ce puteti obtine folosind doi monstrii S599 de 128GB. Cu alte cuvinte, viteza obtinuta va fi similara cu ce putem obtine folosind doua unitati de 40 sau 60GB, insa capacitatea de stocare va fi evident mult mai mare, mai precis 256GB. Daca aveti nevoie de o capacitate atat de mare pentru sistemul de operare, un eventual scratch drive pentru Photoshop sau altele asemenea, depinde de voi, evident pentru asta va trebui sa scoateti din buzunar aproximativ 2000 RON. Evident, daca nu aveti nevoie de aceasta capacitate, puteti apela cu incredere la modelele prezentate mai sus, de 80, respectiv 120GB, pentru un pret mult mai accesibil. Alegerea este a voastra, noua nu ne ramane decat sa analizam acest tip de configuratii prin prisma performantelor. Multi dintre voi s-au jucat deja cu RAID 0 de SandForce, altii in schimb inca iau in calcul aceasta posibilitate, asa ca ne-am gandit sa va aratam cum se misca o configuratie RAID 0 formata din 2 x A-Data S599 128GB.

Comentarii

5 comentarii la: A-Data S599 – SF1200 RAID Power

 1. NME a scris pe:

  Bun articolul, foarte folositor si interesant. Nu am citit insa nimic legat de TRIM si Garbage Collection in RAID 0 si nici de functionarea in timp a SSD-urilor fara suport TRIM.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Ca sa vorbim despre RAID sau Garbage Collection ar trebui sa folosesc solutia asta cel putin o luna doua si apoi sa evaluez rezultatele, si din pacate nu am avut la dispozitie atata timp pentru realizarea acestui articol.

 3. Am o intrebare oarecum offtopic: ce marca sunt ssd-urile care le pune Apple in macbook-urile pro….am vazut niste capacitati imense de 256GB sau 512GB la alegere..

 4. TZ a scris pe:

  Un metru -> doi metri
  Un monstru -> doi monstri
  Al nostru -> ai nostri
  Monstrul -> monstrii

 5. Buna ziua,

  cand ati facut aceasta analiza a SSD-ului de la ADATA S599 ce controler avea Sandforce SF1200 sau SandForce SF-1222, ma intereseaza modelul de 64GB, daca se poate si o recomandare, cu atat mai bine

  as dori sa achizitionez unul pt OS si ma interesa acest model, dar am citit ca cele cu SandForce SF-1222 pot avea probleme, de aici si nelamurirea mea

  Multumesc

Lasa-ne un comentariu: