Apacer DDR3 1333 CL9 – TriChannel de buget
In ultima vreme Apacer este un nume cunoscut mai mult pentru cardurile de memorie si stick-urile USB produse decat pentru kituri de memorie destinate platformelor desktop. Cu toate acestea, compania taiwaneza are o oferta destul de interesanta din acest punct de vedere, mai ales prin prisma accesibilitatii modelelor oferite consumatorilor. Desigur, kit-urile high-end cu frecvente garantate ametitoare ne infierbanta imaginatia tuturor, dar acestea vin cu un pret pe masura performantelor oferite si astfel se adreseaza doar anumitor categorii de utilizatori, in speta entuziasti (gameri, overclockeri, etc). Ei bine, o platforma bazata pe X58 nu se adreseaza numai acestor categorii de utilizatori, puterea de calcul a procesoarelor Core i7 fiind foarte potrivita de exemplu pentru aplicatii profesionale mari consumatoare de resurse. Pentru asemenea aplicatii, diferenta intre un kit de memorii cu o frecventa foarte mare sau latente foarte joase si un kit de memorii entry-level sau mainstream este minora, insa economia facuta prin achizitia unui astfel de kit de memorii poate avea o importanta destul de mare in momentul in care configuram un asemenea workstation. Din acest motiv, astazi ne vom ocupa de un kit de memorii deloc glorios ca si specificatii, dar foarte prietenos cu portofelul si de ce nu, cu posibilitati ceva mai mari decat cele declarate de catre producator.
Prezentare
Subiectul articolului de astazi este un kit tri-channel Apacer, avand specificatiile 3x1GB, DDR3 1333 9-9-9-24. Dupa cum puteti vedea, specificatiile nu ne duc cu gandul la cine stie ce recorduri in overclocking, ba chiar din contra as putea spune.
Contrar gamei de pret din care fac parte (~ 299 RON pret recomandat), memoriile vin intr-un blister din plastic plasat intr-o cutie de carton, pentru un plus de stil. Trebuie sa recunosc ca acesta este unul dintre cele mai voluminoase ambalaje pe care le-am vazut vreodata folosite pentru a livra un kit de memorii. Mai mult decat atat, memoriile sunt dotate cu radiatoare, pentru o mai buna disipare a caldurii generate in timpul functionarii. Acestea se pot inlatura destul de usor, memoriile fiind single-sided. Contactul intre banda termoconductoare si IC-uri este destul de bun, dar se putea si mai bine (unele chip-uri nu fac contact pe toata suprafata).
Specificatii
78.0AGC6.9M0
240Pin Unbuffered-DIMM Non ECC
3GB Triple Channel Kit (1GB x3)
DDR3 1333
9-9-9-24
1.5V
.
.
Platforma de test
Intel Core i7 920
Gigabyte GA-X58 UD5
Apacer DDR3 1333 3x1GB
heatsink stock Intel
OCZ EliteXStream 1000W
Windows Vista / Everest Ultimate Edition 5 / Gigabyte EasyTune 6
Metodologie
Tinand cont de specificatii, dar si de nevoile utilizatorilor care vor achizitiona acest kit, am incercat sa gasesc frecventa maxima atinsa in conditii de stabilitate 100%, folosind un voltaj mai mic decat cel maxim recomandat de Intel. Astfel, am testat mai intai scalarea frecventei cu voltajul si am ales apoi pentru teste valoarea optima (1.62v), dincolo de care cresterea voltajului nu mai aduce nici un beneficiu in cazul acestui kit, atat din punct de vedere al frecventei atinse cat si din punctul de vedere al latentelor folosite. Mai mult decat atat, am realizat acest test pentru cei care nu au cunostiinte vaste legate de overclocking dar vor sa obtina un sistem stabil si rapid cu un minim de efort, valorile obtinute in acest test fiind usor de atins prin simpla schimbare a divizorului de memorie.
Rezultate
Daca privim prin prisma kiturilor de memorie destinate overclockerilor, rezultatele obtinute astazi sunt modeste. Insa, daca ne gandim la pretul acestui kit de memorii si la utilizatorii care il vor folosi, putem spune ca am obtinut rezultate destul de interesante. Mai mult decat atat, performanta platformei din punct de vedere al lucrului cu memoria este foarte buna, asa cum se vede si din Everest Cache and Memory Test. In cazul de fata, folosirea unei frecvente mai mari aduce un spor considerabil de performanta, chiar daca latentele sunt mai relaxate.
DDR3 1333 8-8-8-24 1T @ 1.62v MemTest
DDR3 1333 8-8-8-24 1T @ 1.62v Everest
DDR3 1600 9-9-9-24 1T @ 1.62v MemTest
DDR3 1600 9-9-9-24 1T @ 1.62v Everest
Frecventa maxima atinsa – DDR3 1742 9-9-9-24 1T 1.62v
.
Concluzii
Stiu, stiu, memoriile astea sunt absolut banale. Chiar sunt. Sunt departe de ceea ce as numi “produs overclockabil” si la fel de departe de ceva la care sa te gandesti cu jind in fiecare seara pana strangi suma de bani necesara achizitionarii sau pana devine disponibil pe piata din Romania. Totusi, exista si o parte foarte interesanta in povestea asta. Adevarul este ca Nehalem lucreaza atat de bine cu memoria, incat, in afara de benchmark-uri, in aplicatiile uzuale diferenta dintre un kit foarte scump si un kit foarte ieftin este minora. Si daca tinem cont de faptul ca, spre deosebire de ES-uri, procesoarele Core i7 retail au divizorii de memorie deblocati, deja se contureaza ideea unui combo bazat pe i920, o placa de baza mai ieftina si un astfel de kit de memorii, combo care va poate aduce puterea de calcul a unui Nehalem, fiind in acelasi timp prietenos cu economiile voastre. Din acest motiv, consider ca memoriile prezentate astazi reprezinta o solutie demna de luat in calcul in momentul achizitionarii unei platforme bazate pe X58, oferind un raport performanta/ pret foarte bun dar si posibilitatea de a functiona in conditii de stabilitate 100% la o frecventa sensibil mai mare decat cea garantata de producator.
Articolul poate fi discutat si pe CrazyPC
Comentarii
IMHO cred ca isi merita banii
Pingback: [Vand] Apacer 3 gb DDR3 1333 CL9 -> 1750 @ 1.65 v - My Garage