A-Data 3x2GB DDR3 1600 CL8

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 30 March, 2009.

A-Data 3x2GB DDR3 1600 CL8 se adreseaza utilizatorilor sistemelor de operare pe 64 de biti, care au nevoie de o cantitate generoasa de RAM pentru a-si desfasura activitatea zilnica. Fie ca vorbim despre jocuri de ultima generatie, masini virtuale sau activitati de tip DTP, platformele bazate pe Core i7 pot aduce un spor de performanta considerabil mai ales in aplicatiile optimizate pentru procesare multi-core. Evident, anumite activitati de acest gen necesita prezenta in sistem a unei cantitati de memorie RAM ceva mai mare decat 3GB, in special atunci cand vorbim despre realizarea mai multor sarcini in paralel. Ei bine, densitatea de 2GB / modul a fost atinsa cu usurinta chiar si in cazul memoriilor SO-DIMM, deci kiturile 3x2GB destinate segmentului desktop nu puteau sa lipseasca din testele noastre. Pentru o prima intalnire, am ales un kit mainstream de la A-Data, care ofera o serie de specificatii interesante la un pret accesibil, dar dau dovada si de alte posibilitati, pe care le vom descoperi pe parcursul acestui test.

.

Prezentare

Asa cum ne-a obisnuit deja producatorul Taiwanez, memoriile vin intr-un blister de plastic. Radiatoarele sunt cele clasice, rosii, foarte bine atasate de IC-uri de aceasta data. Nu am putut sa le demontez fara a pune in pericol integritatea chip-urilor, dar comportamentul memoriilor in overclocking este un foarte bun indicator in legatura cu provenienta acestora.  Per total, acest kit de memorii primeste un mare plus din partea mea pentru contactul foarte bun dintre IC-uri si radiatoare, fiind asigurata astfel o disipare optima a caldurii degajate in timpul functionarii.

.

Specificatii

AD31600E002GMU
240Pin Unbuffered-DIMM Non ECC
6GB Triple Channel Kit (2GB x3)
DDR3 1600
8-8-8-24
1.65v-1.85v

.




.

Platforma de test

Intel Core i7 920
Gigabyte GA-X58 UD5
A-Data DDR3 1600 3×2GB
Noctua NH-U12P
OCZ EliteXStream 1000W

Windows Vista   x64 / Everest Ultimate Edition 5 / Gigabyte EasyTune 6

/

Metodologie

Asa cum stiti deja, metodologia de testare difera de la un kit la altul, in functie de target-ul acestuia dar si de comportamentul din timpul testelor. Astfel, daca observ o buna scalare cu voltajul, voi pune accentul pe acest aspect, iar daca memoriile de adreseaza mai degraba utilizarii zilnice decat overclocking-ului extrem, voi dezvolta aceasta latura in teste. Avem de-a face cu un kit de 6GB, deci ne intereseaza in primul rand stabilitatea in utilizare zilnica, pentru benchmark-uri fiind suficient un kit de 3GB. Pe de alta parte, kitul testat astazi mi-a rezrevat o serie de suprize foarte, foarte placute la capitolul overclocking, asa cum vom vedea putin mai jos.

.

Rezultate

Voltajul optim pentru functionare zilnica l-am descoperit in jurul valorii de 1.77v, practic undeva la mijloc fata de specificatiile producatorului. Memoriile scaleaza cu voltajul in cazul folosirii unor frecvente mari, dar limitarea in jurul valorii de 1000MHz se datoreaza mai degraba controller-ului integrat in procesor, nu memoriilor.  Asa ca am cautat frecventa stabila pentru doua seturi de latente, folosind 1.77v.  Si aici au inceput surprizele… DDR3 1830 8-8-8-22 nu a fost o valoare potrivita pentru Memtest, erorile aparand destul de devreme. DDR3 1800 s-a dovedit in schimb o valoare foarte apreciata de aceste memorii. Dupa incheierea testului, m-am gandit sa mai strang putin latentele. Spre uimirea mea, folosind aceeasi frecventa, 8-7-8-22 si 8-7-6-20 au trecut testul stabilitatii fara probleme, asa ca am mers si mai departe. In final, dupa prea multe ore de Memtest pentru gustul meu, am gasit si latentele optime, mai precis 8-7-7-18.  Similar, 7-7-6-18 s-au dovedit a fi latentele portivite pentru DDR3 1600. In schimb, nu am obtinut frecvente mai mari folosind 9-9-9-24. Evident, s-a dovedit ca avem de-a face cu IC-uri Elpida de buna calitate, pe care le gasim deobicei pe kituri ceva mai scumpe. Asa ca nu aveam cum sa nu testez si frecventa maxima atinsa, crescand voltajul pana in jurul valorii de 1.88v. DDR3 2050 8-7-8-20 reprezinta valori absolut impresionante pentru un kit mainstream, iar scalarea pana in acest punct mai degraba cu voltajul QPI-ului decat cu cel aplicat memoriilor subliniaza ideea limitarii impuse de controller. Evident, in cazul utilizarii zilnice acest aspect este irelevant, contand mai mult frecventa stabila atinsa. Insa, in cazul unor sesiuni mai serioase de overclocking, racirea corespunzatoare a procesorului poate permite atingerea unor frecvente si mai mari de functionare pentru memorii.

.

DDR3 1800 8-7-7-18 1T @ 1.77v  MemTest

.

DDR3 1800 8-7-7-18 1T @ 1.77v Everest

.

DDR3 1600 7-7-6-18 1T @ 1.77v  MemTest

.

DDR3 1600 7-7-6-18 1T @ 1.77v Everest

.

Frecventa maxim atinsa – DDR3 2050 8-7-8-20 1T @ 1.88v

.

Concluzii

Dupa un asemenea comportament nu imi este deloc dificil sa trag o concluzie. Personal am fost incantat de posibilitatile oferite de acest kit de memorii, polivalenta fiind o caracteristica destul de rara in zilele  noastre. Cu toate acestea, exact asa am putea descrie memoriile testate astazi – polivalente. Pe de o parte, avem de-a face cu un kit de 6GB, numai bun pentru utilizare zilnica, la frecvente mai mult decat suficiente pentru orice tip de activitate (frecvente care, fie vorba intre noi, vin deobicei cu un pret pe masura). Pe de alta parte, daca dorim sa impingem putin platforma si sa ne incercam valentele de overclockeri, acest kit nu numai ca nu va reprezenta o piedica, ba chiar este potrivit chiar si in cazul practicarii unui overclocking mai agresiv.  Evident, in acest caz vom pozitiona un ventilator deasupra lor, deoarece odata cu cresterea voltajului peste 1.85v memoriile se incalzesc binisor. Una peste alta, fara a avea un pret exagerat, acest kit reprezinta o alegere excelenta atat pentru overclockeri cat si pentru cei  care doresc un kit de capacitate mare pentru utilizarea zilnica.  Tot ce pot sa sper este ca acest comportament, specific exemplarului testat,  se va regasi si in cazul majoritatii exemplarelor disponibile in retail.

Articolul poate fi comentat si pe crazypc.ro >>

Comentarii

3 comentarii la: A-Data 3x2GB DDR3 1600 CL8

  1. ferike a scris pe:

    domnul meu, “Taiwanez” se scrie cu “t” mic 😉

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Complet de acord, asa ma gandeam si eu atunci cand am scris. Se pare ca imbatranesc si mai uit din cand in cand 🙂

  3. DiaboRO a scris pe:

    Un review foarte bun, se confirma inca o data ca A-Data fabrica memorii de calitate superioara la un pret foarte bun. Ar trebui sa apreciem review-ul in sine si nu sa vanam erori gramaticale(in cazul de fata nimic foarte grav).

Lasa-ne un comentariu: