OCZ Vector 150 240GB Review
OCZ Vector 150 240GB
Este clar pentru toata lumea ca OCZ nu mai este o companie micuta, dedicata entuziastilor, asa cum era acum 10 ani cand lansa pe piata produse ca DDR Booster sau PowerStream, sursa cu rail-uri adjustabile. Intre timp insa, OCZ a achizitionat PLX si Indilinx si a oprit dezvoltarea celorlalte produse. Strategia companiei americane a devenit mai clara anul trecut cand a avut loc dezvoltarea unei linii de produse destinate segmentului bussiness / enterprise culminand cu amplasarea standului OCZ in cadrul CeBIT 2013 in zona de datacenter si enterprise solutions alaturi de companii ca SuperMicro sau IBM.
Dupa cum va povesteam si in articolele anterioare dedicate SSD-urilor, pentru a supravietui pe o piata in care pretul per GB scade de la o zi la alta, este necesara o optimizare la sange a costurilor. Prin achizitia Indilinx, OCZ si-a asigurat dezvoltarea in-house a controller-ului dar mai ramanea problema memoriei NAND care – dupa cum putem intui – reprezinta costul de productie principal in cadrul unui SSD. Pe 21 ianuarie OCZ a fost achizitionata de Toshiba, compania japoneza ce a inventant memoria NAND in 1987 si care este unul dintre cei mai mari producatori NAND in momentul de fata (alaturi de Samsung si joint-venture-ul Intel / Micron).
OCZ Storage Solutions a devenit o companie subsidiara a Toshiba Group, ce va opera independent producand solutii de stocare atat pentru segmentul consumer cat si pentru cel enterprise. Practic, prin aceasta miscare toata lumea iese in avantaj. In primul rand OCZ va avea in spate puterea financiara si memorie NAND de ultima generatie de la Toshiba, iar de cealalta parte Toshiba va beneficia de excelentul controller Barefoot 3 dezvoltat in-house de OCZ precum si de tehnologia data de patentele Indilinx si PLX.
Acum ca am aflat cum sta treaba cu OCZ, a venit vremea sa ne ocupam de subiectul articolului nostru de astazi: Vector 150 240GB. OCZ Vector a fost primul SSD ce a venit cu un controller proprietar dezvoltat de fostii ingineri Indilinx: Barefoot 3. Acesta era cuplat cu memorie MLC NAND pe 25nm de la IMFT si era printre cele mai rapide SSD-uri de pe piata la momentul lansarii. Pentru a atinge si segmentul mainstream, OCZ a lansat pe piata Vertex 450 bazat pe acelasi controller Barefoot 3 tactat la o frecventa mai mica si echipat cu memorie MLC NAND pe 20nm de la Micron.
Vector 150 este bazat pe acelasi controller Indilinx BF3-M00 ca si Vector, numai ca de aceasta data memoria MLC NAND folosita este Toshiba Toggle Mode pe 19nm. Au fost operate si anumite modificari la firmware, Vector 150 suportand acum encriptare AES-256 si venind cu un over-provisioning setat la 7% (similar cu cel al SSD-urilor Sandforce). Acest lucru ajuta la administrarea mai buna a celulelor NAND, durabilitatii in timp precum si la mentinerea perfomantei ridicate un timp mai indelungat. Acest lucru poate fi observat si in tabelul de mai jos unde la capitolul anduranta vedem faptul ca Vector 150 este certificat pentru 50GB pe zi, spre deosebire de versiunea anterioara care are doar 20GB pe zi. Cresterea andurantei precum si garantia de 5 ani oferita ne da si o indicatie cu privire la concurentul direct pe care il vizeaza Vector 150, anume Samsung 840 Pro.
Comentarii
Cu articolul asta ma faceți sa mi iau și eu în sfârșit un ssd. Respect
Pingback: NEWS - Stocare - Pagina 41