Plextor M6 Pro 256GB Review

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 25 November, 2015.

Plextor M6 Pro 256GB

 

Dupa ce colegul meu Tudor v-a prezentat cateva solutii de stocare NVMe, SSD-urile SATA 3 vi se par probabil total neinteresante. Insa aceste solutii de stocare NVMe ultra-performante sunt inca departe de a ajunge in segmentul mainstream, atat in ceea ce priveste pretul cat si maturitatea pietei. Pana atunci in schimb, segmentul entry-level si mainstream va fi dominat in continuare de solutii de stocare SATA 3 sau PCI-Express folosind AHCI.

M6 Pro este cel mai rapid model pe interfata SATA 3 lansat de Plextor pana in acest moment. Desi a aparut pe piata inca de anul trecut, problemele de stabilitate de la inceput precum si pretul mare au umbrit atat lansarea cat si catalogarea lui M6 Pro ca un drive dedicat entuziastilor. Intre timp pretul a fost redus si Plextor a lansat nu mai putin de 3 update-uri de firmware menite sa repare problemele de performanta si stabilitate.

Desi este mai nou cu o generatie decat M5 Pro, imbunatatirile aduse de M6 Pro nu sunt chiar atat de spectaculoase. Memoria NAND este tot de tip toggle de la Toshiba, numai ca acum avem cea de-a doua generatie (A19nm) in timp ce pe M5 Pro intalneam prima generatie. Controller-ul este acelasi Marvell 88SS9187, destul de intalnit pe SSD-urile high-end ale ultimilor ani.

Pe partea de software avem adevarata noutate si principala diferentiere intre cele doua generatii (M5 si M6). PlexTurbo este un program ce face SSD caching, similar cu Samsung Magician, ce imbunatateste performanta si micsoreaza uzura SSD-ului prin folosirea memoriei RAM pe post de buffer pentru datele cele mai accesate. Aflat momentan la versiunea 2.2, PlexTurbo suporta numai modelele M6V, M6S, M6 Pro precum si M6e. Am tot amanat scrierea acestui review in speranta ca PlexTurbo 3, anuntata cu surle si trambite la Computex isi va face aparitia, dar se pare ca aceasta mai intarzie.

 

_MG_5885

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: