Review – Samsung 980 Pro & Samsung 980 Pro Heatsink

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 23 December, 2021.

Samsung 980 Pro

 
Asa cum stiti, prima generatie a SSD-urilor NVMe PCI-E 4.0 si-a facut aparitia in urma cu doi ani, in 2019, in momentul lansarii platformei X570, iar noi am testat mai multe modele pana acum, toate fiind bazate pe aceeasi solutie, mai precis un controller Phison E16, cuplat cu memorie TLC 3D NAND pe 96 de layer-e.

Anul acesta si-au facut aparitia SSD-urile NVMe PCI-E 4.0 din cea de-a doua generatie, bazate pe controller-ul PHISON PS5018-E18, iar noi am testat pana acum modele de la Sabrent, MSI si Kingston. Cu toate acestea, primul SSD din cea de-a doua generatie a fost anuntat cu mult mai mult timp in urma, la CES 2020, fiind lansat oficial pe piata spre sfarsitul anului trecut.

Ma refer la Samsung 980 Pro, primul SSD NVMe PCI-E 4.0 de la Samsung, care integreaza cel mai nou controller Elpis (S4LV003) fabricat in litografie pe 8nm in fab-urile Samsung, precum si memorie TLC 3D NAND de la Samsung, pe 128 de layer-e. Desigur, noi am testat pana acum varianta OEM, Samsung PM9A1, integrata in notebook-urile bazate pe procesoare Intel Core din generatia 11, insa nu testasem pana acum modelul retail.

Mai mult decat atat, Samsung au lansat de curand si o versiune livrata impreuna cu un radiator montat din fabrica, denumita Samsung 980 Pro Heatsink, drept urmare ne-am gandit ca nu ar strica sa testam ambele versiuni, pentru a vedea ce are mai bun de oferit cel mai mare producator de SSD-uri din lume in momentul de fata.

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – Samsung 980 Pro & Samsung 980 Pro Heatsink

  1. Dor a scris pe:

    “Producatorul ofera garantie de 5 ani pentru toate modelele, specificand o cantitate de date de 600TBW pentru modelul de 1TB” – nu ar fi trebuit să fie mai multe date, 1200 de exemplu?

  2. Vlad Vahnovanu a scris pe:

    Dor, problema e că Samsung au trecut și ei la memorii TLC :-/ și în consecință anduranța TBW a scăzut la jumătate față de precedentul lor SSD flagship 970 Pro care folosea memorii MLC. Măcar avem un produs de calitate și softul de top Samsung Magician + 5 ani de garanție!

Lasa-ne un comentariu: