Review – Samsung SM951 NVMe SSD

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 28 October, 2015.

Concluzii

 
Nu putem ramane decat cu o singura concluzie dupa acest review – progresul inregistrat in domeniul unitatilor de stocare incepe in sfarsit sa se asemene cu ceea ce am vazut in ultimii ani in cazul procesoarelor sau al placilor video. NVMe este un standard cu adevarat future proof, care va asigura probabil tranzitia de la clasicele SSD-uri S-ATA la SSD-uri PCI-E mult mai rapide, iar Samsung SM951 este un bun exemplu in acest sens. Performantele de care este capabil acesta ne aduc aminte de ceea ce vedeam in urma cu 3 ani in cazul monstruosului Intel SSD 910.

Spre deosebire de Intel 910 insa, Samsung SM951 512GB nu costa 20000 RON ci ~ 2500 RON, poate fi utilizat atat pe platforme desktop cat si in notebook-uri si toate acestea datorita noului standard NVMe. Desigur, in momentul de fata marea problema a acestui tip de SSD-uri este disponibilitatea in magazine precum si compatibilitatea cu platformele existente (SSD-urile NVMe sunt compatibile cu platformele Z97 si Z170). Din acest motiv, in momentul de fata poate fi mai rentabil sa achizitionati un HyperX Predator de 240GB – este disponibil in magazine si este compatibil cu majoritatea platformelor cat de cat recente (inclusiv AMD).

Pe de alta parte, probabil ca intr-un an de acum incolo, Intel 750 nu va mai fi singurul SSD NVMe disponibil in magazinele noastre si oricum nu cred ca ati investi o asemenea suma in stocare pentru a o utiliza pe o platforma mai veche de Z97, indiferent daca discutam despre desktop sau notebook. Prin urmare, daca vreti sa va construiti un super desktop de ultima generatie, Samsung SM951 este una dintre cele mai performante solutii pe care le puteti utiliza pentru stocare, alaturi de SM950 Pro si de Intel 750.

Pentru segmentul high-end (atat notebook cat si desktop) lucrurile incepe sa se contureze destul de clar, iar SSD-urile NVMe se vor impune cu siguranta in urmatorii ani. Deja notebook-urile high-end au inceput sa fie livrate cu Samsung SM951… saptamana viitoare veti putea chiar citi un review pentru un asemenea notebook, pe NEXT.

 
Outro
 

Comentarii

3 comentarii la: Review – Samsung SM951 NVMe SSD

 1. subasu a scris pe:

  “SSD-urile NVMe sunt compatibile cu platformele Z97…”
  Poate imi spuneti si mie ce SSD pot sa folosesc pe o Z97 classified cu port miniPCI/mSata pentru key type E?!
  Am nevoie ca de aer… Multumesc.
  Laconic si precis review-ul, si asta ma inbolnaveste, alaturi de vitezele-alea gen StarTrek.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  In primul rand, momentan in comert la noi gasesti doar Intel 750 🙂

  In al doilea rand, SM950 Pro si SM951 pot fi utilizare si cu adaptoare PCI-E direct intr-un slot PCI-E 3.0 minim 4x. Ceva de genul asta:

  http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=12K-017B-00001

 3. subasu a scris pe:

  Ma gandeam si eu la asta, dar inseamna sa ramana neutilizat portul miniPCI/mSata al placii de baza.

Lasa-ne un comentariu: