GIGABYTE X79A-UD3 Rev 0.2 Quick Preview

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 6 June, 2011.

Dupa primul val de stiri in care v-am prezentat cele mai fierbinti noutati de la Computex, a venit momentul sa intram putin in detalii si sa aruncam o provire mai atenta asupra celor mai interesante viitoare modele de placi de baza GIGABYTE. Evident, pentru orice pasionat de hardware, de departe cel mai interesant model este X79A-UD3, un model entry-level dedicat viitoarelor procesoare Sandy Bridge E. Acesta este dotat cu viitorul socket 2011, 4 sloturi DDR3 (modelele high-end vor avea 8 sloturi DDR3), 5 sloturi PCI-E 3.0, precum si o puzderie de conectori pentru unitati de stocare.

.

.

X79A-UD3 este dotata cu 2 conectori S-ATA 3, 4 conectori S-ATA 2 si nu mai putin de 8 conectori SAS S-ATA 3. Se pare ca in southbridge exista un die separat care se ocupa de porturile SAS, iar performanta de care acestea sunt capabile, precum si compatibilitatea cu unitatile de stocare S-ATA, s-ar putea sa duca la o eventuala eliminare a porturilor S-ATA conventionale in cazul anumitor implementari finale de placi de baza cu X79. Conform reprezentantilor GIGABYTE, un SSD S-ATA 3 conectat la un port SAS ar putea avea o performanta mai mare decat in cazul in care am folosi unul dintre cei doi conectori S-ATA 3, ceea ce nu poate decat sa ne faca sa asteptam cu si mai mult interes platforma X79 (de parca interesul nu ar fi deja foarte mare).
.

.
Pe de alta parte, socket-ul LGA 2011 in sine pare a fi o opera de arta, asa cum putem observa in fotografiile de mai jos. Este cu siguranta unul dintre cele mai mari si cele mai solide socket-uri construite pana in prezent, si asa cum putem observa, cei de la Intel au adaugat noi elemente de siguranta. In primul rand, s-a renuntat la coolerele stock dotate cu push-pins, ansamblul top-plate/back-plate putand acomoda coolere a caror fixare se realizeaza cu suruburi. De asemenea, acest ansamblu are si rol de rigidizare al PCB-ului, riscul de a deforma PCB-ul in zona socket-ului fiind mult redus. Nu in ultimul rand, noul socket dispune de 6 ghidaje care fixeaza procesorul in pozitia corecta si impiedica montarea necorespunzatoare a acestuia. Inchiderea socket-ului se realizeaza cu doua cleme, ceea ce inseamna ca procesorul va fi bine fixat in socket si contactele vor fi realizate foarte precis, chiar daca dimensiunea procesorului este mult mai mare decat a celor actuale.
.

.

GIGABYTE X79A-UD3 dispune de o conectica bogata, backpanel-ul fiind dotat cu 8 porturi USB 2.0, 2 porturi USB 3.0, un conector PS2, un conector RJ45 precum si toata conectica audio uzuala. De asemenea, avem la dispozitie si un conector USB 3.0 frontal. Evident, trebuie sa retinem ca este vorba despre revizia 0.2, ceea ce inseamna ca X79A-UD3 va suferi cu siguranta modificari pana in momentul lansarii sale (undeva spre sfarsitul anului), deci anumite elemente vor disparea de pe placa (cum ar fi mufa de diagnoza situata langa sloturile de memorie), altele vor fi inlocuite (cu siguranta cei de la GIGABYTE vor folosi un controller USB 3.0 Etrontech in locul NEC-ului cu care este dotata placa acum, s.a.m.d). Totusi, este interesant sa vedem de pe acum la ce ne putem astepta din partea platformei X79, organizarea componentelor pe placa, tehnologiile pe care se va pune accent (SAS) s.a.m.d. Un lucru este clar insa – toti entuziastii asteapta cu nerabdare lansarea platformei X79, si daca UD3 arata asa, eu sunt tare curios cum vor arata X79A-UD7, respectiv X79A-OC.

.

Comentarii

9 comentarii la: GIGABYTE X79A-UD3 Rev 0.2 Quick Preview

  1. mihai a scris pe:

    sincer ii oribila ca orice placa de baza pt 2011

  2. Costi a scris pe:

    1 Bine că au făcut sistemul de fixare al procesorului solid că la actualele 1155 dacă folosești coolerul stock placa de bază se curbează într-un hal.. oricum pentru 2011 pini trebuie ceva forță să-i apeși, iar dacă pui și un cooler cu backplate forța de apăsare te ajută să obții și temperaturi bune și un contact mai bun al procesorului cu pinii.
    2. 8(opt) sloturi de memorie pentru modele high-end ?!? + credeam că o să vedem DDR4
    Oricum nu vreau să mă gândesc la ce preț o să apară inițial pe piață, măcar de s-ar iefteni 1155-ul.
    Deasemenea foarte curios la ce viteză ruează sloturile pci express dacă ar fi folosite toate. Pe plăcile high end mai degrabă aș prefera să aibă numai 3(sau 4) dar să ruleze la 16x concomitent; sub primul slot pci express ar putea să lase loc liber deoarece oricum nu ar fi folosit din cauza răcirii dual slot al plăcilor grafice mai răsărite.
    Că tot veni vorba de atâtea plăci video.. cum de nu are alimentare suplimentară pentru sloturile pci-express, care sunt cinci la număr?!

  3. Monstru Post author a scris pe:

    8 Sloturi de memorie pentru ca memoria o sa ruleze in Quad-channel. Alimentare suplimentara nu are probabil pentru ca vorbim despre o versiune beta a placii de baza, nu despre produsul final.

  4. Costi a scris pe:

    Poți avea quad channel și cu 4 sloturi, defapt asta însemnă quad..4. Opt sloturi ar însemna două sloturi per canal.
    Cu alimentarea este foarte probabil să ai dreptate, însă cred că ar fi trebuit să fie de la bun început prezentă pe placă. Dacă au ajuns în stadiul beta și acea alimentare nu este încă prezentă nu cred că o să apară în versiunea finală.
    Totuși vorbim de o placă de bază entry level, entry level cu 2 conectori S-ATA 3, 4 conectori S-ATA 2 si nu mai putin de 8 conectori SAS S-ATA 3. Neam prost!

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Cred ca nu ai inteles ce vreau sa zic. Quad-channel inseamna multiplu de 4. Ai fie 4 sloturi, fie 8. La fel cum la o placa de baza LGA1366 poti avea 3 sau 6 sloturi, la un 1155 2 sau 4, la LGA211 poti avea 4 sau 8 sloturi, datorita modului de lucru quad-channel…

  6. Costi a scris pe:

    Din “8 Sloturi de memorie pentru ca memoria o sa ruleze in Quad-channel.” inițial m-ai făcut să cred că ai impresia că sunt necesare 8 sloturi de memorie pentru quad channel, de aici neînțelegerea.. 🙂
    Cu afirmația ”8(opt) sloturi de memorie pentru modele high-end ?!? ” vroiam să spun că sunt prea multe,un home-user d’abea dacă v-a reuși să le umple pe toate 4 cu o cantitate de memorie ceva mai mare.
    Ar fi 2 variante 4x1GB sau 4x2GB(din câte știu, pentru multichannel ai nevoie de memorii de aceiași capacitate,frecvență, latențe), prima este arhisuficienta în momentul de față, iar a 2-a cam exagerată pentru home user.
    Oricum, platforma are rolul de a înlocui 1366, socket ce nu vizează userii obișnuit.
    Sunt curios la ce prețuri se vor lansa.. măcar de ar scade Săndelu’ :X

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Cu prima afirmatie am subliniat faptul ca poti avea 4 sau 8 sloturi, nu 3, nu 6, nu 2.

    Pe de alta parte, platforma LGA2011 va fi costistoare si se va adresa entuziastilor, deci vor exista si maniaci care vor popula 8 sloturi de memorie. Momentan exista disponibil comercial DIMM-uri cu capacitati de 1, 2 si 4GB, dar deja am vazut niste demo-uri pentru stick-uri de 8, respectiv 16GB (vezi stirile de la Computex).

  8. Baietzi…la cum arata placuta asta de baza… asta sigur NU va avea suport quad-channel ci doar dual. Daaar…in cazul in care, ptr UD7, gagii chiar “alimenteaza” MB-ul cu un QC, ganditi-va ca automat, latimea de banda se va dubla (de la 128bit la 256bit!!!). Asta inseamna automat ca QPI-ul (pseudo-NorthBridge-ul) procesoarelor va trebui urcat semnificativ pentru a nu avea bottleneckuri la aplicatii sau taskuri foarte memory-hungry! Si avand in vedere ca mai sunt si cateva PCIe 3.0, asta inseamna performanta enorma! Dar cred ca va avea nevoie si de “curent” pe masura… 🙁

  9. Costi a scris pe:

    1. Memoriile sunt legate direct la proc, nu au treaba cu QPI-ul;
    2. Canalele vor fi legate 2 câte 2 cu nucleele în cazul quad-ului iar în cazul hexacore-ului presupun că 2(canale) cu 3(nuclee), așadar 128biți;(asta am văzut într-o schemă, dar din păcate nu o mai găsesc acum, acum sper să nu dezinformez, dacă schema mințea, mint și eu)
    3. Calanele PCI Express sunt și ele legate direct la CPU;
    4. Memoriile nu folosesc prea mult curent;
    5. De ce crezi că procesorul ăsta are 2011 contacte?!

Lasa-ne un comentariu: