GIGABYTE Z68X-UD7, Z68X-UD5, Z68X-UD4 Preview

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 1 May, 2011.


Timpul trece cu pasi repezi, si parca ieri va povesteam pentru prima oara despre GIGABYTE P67A-UD7 … Si cu toate acestea a trecut aproape o jumatate de an de la acel preview, si am vazut zeci de alte placi de baza pentru Sandy Bridge, si am trecut si prin problemele cauzate de revizia B2 a chipset-ului P67, si am vazut si ce inseamna P67-B3, si am aflat si ce inseamna Z68, si iata ca astazi ne intalnim din nou, pentru a o lua inca odata de la capat.

Primul line-up de placi de baza LGA 1155 nu a avut o soarta foarte fericita, toate modelele P67/H67 revizie B2 fiind rechemate de catre producatori in urma anuntului facut de Intel la inceputul acestui an. Producatorii de placi de baza au primit o lovitura destul de neplacuta, dar intr-un final s-au regrupat, au regandit strategia de piata si acum se pregatesc din nou de atac. Primul val a constat in lansarea modelelor P67-B3, adica modele de placi de baza scutite de probleme cu porturile S-ATA 2. Unii producatori au ales o strategie simpla, si anume inlocuirea modelelor P67-B2 cu modele identice, in care doar chipset-ul a fost schimbat cu noua revizie B3, altii au analizat situatia si au preferat o abordare care poate parea ciudata la prima vedere, dar care este in esenta la fel de simpla.

Pe langa neasteptata problema de care au suferit primele revizii de chipset-uri P67, un nou factor a fost introdus in ecuatie, mai precis chipset-ul Z68. Acesta va fi lansat oficial in mai putin de doua saptamani, si in esenta nu difera radical fata de P67, aducand doua imbunatatiri majore – suportul simultan al functiilor de overclocking ale procesorului si al graficii integrate in acesta (cu alte cuvinte acum putem overclocka procesorul, ceea ce nu puteam face pe H67, dar putem sa ne folosim si de grafica integrata, ceea ce nu puteam face pe P67), si functia SSD caching. Prima diferenta este un pas firesc, care ar fi trebuit facut de la bun inceput. In fond si la urma urmei, cumparatorul plateste pentru tehnologia din interiorul chip-ului, dar pana acum era pus in neplacuta situatie de a folosi doar o parte din functiile acestuia, in functie de platforma aleasa. SSD caching este o tehnologie care permite utilizarea unui SSD pe post de cache pentru un HDD de mari dimensiuni. Cu alte cuvinte, accelerarea performantelor hard-disk-ului folosind viteza SSD-ului.

Cum Z68 pandeste nerabdator dupa colt, producatorii de placi de baza au avut ceva de lucru in ultima perioada. Si daca Matei v-a povestit despre o implementare Asus, astazi este randul meu sa va prezint varful line-up-ului Z68 al celor de la GIGABYTE; mai precis, Z68X-UD7-B3, Z68X-UD5-B3 si Z68X-UD4-B3.
.

Comentarii

8 comentarii la: GIGABYTE Z68X-UD7, Z68X-UD5, Z68X-UD4 Preview

 1. grigoras.ro a scris pe:

  performante nimic de zis dar uritede mama focului cu forasu sint aruncate pisele maiales pe ud4 zici ca nus terminate defapt nus terminate lipseste sigla B4
  despre uritenie si dezordine poate intelege ce vreau sa spun doar cine a tinut in mina un ASUS RAMPAGE EXTREME
  pentru mine conteaza si aspectu(ati putea minca o prajitura in forma de caca)eu nu cu siguranta

 2. Alex.G a scris pe:

  daca dorim sa avem functia SSD caching pe p67 se pare ca avem si alta alternativa decat sa trecem pe z68…. http://vr-zone.com/articles/highpoint-announces-ssd-caching-raid-card/12022.html

 3. hey a scris pe:

  Hi, ive heard that moboa ARE NOT a final … Gigabyte decided on final retail board to add display outputs …

 4. Doru a scris pe:

  Salutare! Daca aceste placi nu au iesire pt monitor, se mai poate folosi Quick Sync?

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Cred ca modelele fara iesire pentru monitor nu suporta aceasta tehnologie.

 6. ma3cs a scris pe:

  manca-le-ar mama cu un Noctua nh D14 + I5 2500k … si chiar arata bine dupa ce le echipezi si in carcasa adecvata .. inclusiv ud4 la care defapt conteaza performanta oferita .

 7. Luc a scris pe:

  Parerea mea personala e ca Gigabyte isi cam bate joc de noi. Astea nu sunt altceva decat P67, cu cateva dotari in plus. Nu are QuickSinc, nu are iesire video (orice Z68 de la orice producator are), iar un UD7 costa cu 75% peste echivalentul sau pe Asus (P8Z68-v Pro) In plus Asus are UEFI Bios, Bt Go, Digi VRM. Chiar Asrock P8Z68 Extreme4 se arata foarte interesant si are dotari cu gramada. http://www.asrock.com/microsite/IntelZ68/index.asp?c=YouTube

 8. Bugsy a scris pe:

  Din pacate UD4 nu mai este ce era odata la socket 775 cu DS4, detin una cu P45 si E8400.
  Pretul foarte mare fata de ASUS, iar Asus mai are si third party prin placile de baza.
  Eu zic ca Gigabyte a mai pierdut clienti de la 1156 dar si de la 1155. Eu unul nu mai ii plac, parerea mea.

  Felicitari pentru review.

Lasa-ne un comentariu: