Jetway XBlue-P45 Review
Personal cand pronunt numele de Jetway ma gandesc automat la un model de placa de baza (seria Twin) ce se comercializa acum vreo 6 ani care permitea lucrul simultan a 2 utilizatori folosind acelasi sistem, o idee revolutionara la acea vreme. In timp nu am mai auzit nimic despre acest brand, pana acum cateva luni cand am ajuns din greseala pe site-ul Jetway ca sa aflu nu numai ca firma inca exista, dar ca au si modele foarte interesante destinate entuziastilor (seria HI pentru Intel si seria HA pentru AMD).
Placa prezentata astazi nu este un model destinat entuziastilor, ci face parte din gama mainstream (XBlue) dedicata utilizatorilor sensibili la pret dar care isi doresc ca placa lor de baza sa fie dotata cu ultimele tehnologii.
Din cauza faptul ca placa e un sample nu am primit nici un fel de pachet sau bundle deci nu pot sa va vorbesc de acestea. Judecand dupa gama de pret din care face parte ne putem astepta la un bundle destul de sarac, dotat cu accesoriile absolut necesare.
Specificatii:
- Intel®P45 Express Chipset +ICH10 Chipset
- Intel®LGA775 Core2 Processors
- Supports FSB 1600/1333MHz
- Supports PCI-Express 2.0
- Supports Dual Channel DDR2 800
- Integrated Gigabit LAN
- Support G.P.I Technolgy
- Support WI-FI Technology
- Integrated 6 * SATA2 3Gb/s
- Integrated ALC883 HD Audio CODEC with 8.0 CH
- Support CPU Vcore X-SHIFT
- Make over-clocking more stable
G.P.I. este o tehnologie proprietara Jetway care detecteaza incarcarea procesorului si il trece pe acesta din modul normal in modul economic si invers. Starea in care se afla procesorul este semnalata prin 2 led-uri amplasate langa conectorul de alimentare ATX cu 24 pini. Suportul pentru Wi-Fi este constituit de un conector la care se poate conecta un modul Wi-Fi 802.11b/g/n oferit de Jetway separat, contra cost (aprox 80RON).
Layout-ul este aerisit iar un minim de ergonomie este pastrat totusi. De remarcat faptul ca placa Jetway nu este construita in standardul full ATX, dimensiunile sale fiind ceva mai reduse. Acest lucru nu este foarte bun, placa flexand serios atunci cand schimbam memoria RAM sau apasam pe butoanele de POWER si RESET situate pe placa. De asemenea distanta intre primul slot PCIe si sloturile de memorie RAM este mica, scoaterea memoriei cand placa video este in slot fiind destul de dificila. Desi condensatorii solizi sunt folositi doar in componenta etajului de alimentare al CPU remarcam faptul ca toti condensatori electrolitici folositi in rest sunt de calitate, fiind fabricati de Matsushita (Panasonic).
Placa este echipata cu 6 porturi SATA dar portul pentru conectare IDE lipseste, astfel producatorul economisind cativa dolari prin eliminarea necesitatii folosirii unui chip suplimentar pentru aceasta functie (JMicron). Radiatorul proiectat pentru racirea northbridge-ului m-a surprins placut prin greutatea mare pe care o are. Materialul din care este fabricat fiind fara indoiala aluminiul, explicatie acestei greutati vine din faptul ca acea semiluna impreuna cu baza pe care le vedeti in poza sunt pline inauntru. O idee buna de la Jetway si un design foarte interesant.
Conexiunea la retea este de tip Gigabit (10/100/1000) si este sustinuta de chipul Realtek RTL8111C. De asemenea trebuie mentionat si CODEC-ul audio folosit pe XBlue-P45 care este furnizat tot de Realtek si poarta numele ALC883. Acesta este un CODEC HD (High Definition), se conformeaza standardului Microsoft UAA (Universal Audio Architecture) si poate reda configuratii multi-canal pana la 7.1. Cum am mentionat si mai sus aceasta placa de baza este dotata cu un buton de POWER si unul de RESET dar din nefericire acestea sunt amplasate intre conectorul de floppy si pinii pentru conectarea LED-ului de POWER ON. Inevitabil aceia dintre dumneavoastra putin mai dotati la capitolul grosimea degetelor se vor simti intepati de fiecare data cand apasa pe vreunul dintre butoane.
Pe back-panel regasim toate conexiunile necesare si remarc prezenta unui buton de reset al BIOS-ului, facilitate intalnita de obicei pe placile de baza dintr-o categorie superioara de pret. Deasupra northbridge-ului regasim 4 LED-uri care ne indica strap-ul la care functioneaza acesta (in functie de FSB-ul setat de utilizator latentele interne ale northbridge-ului sunt stranse sau relaxate pentru a permite functionarea optima la acea frecventa). Intre sloturile de memorie si conectorul pentru FDD regasim un LED albastru in forma de X care indica activitatea HDD-ului. Deoarece este amplasat pe spatele placii de baza garanteaza un efect vizual deosebit iluminand dedesubtul placii de baza atunci cand aceasta este montata intr-o carcasa.
Ok, asadar am terminat si descrierea fizica si dotarile si trecem mai departe la o componenta atat de necesare in buna functionare a unei placi de baza: BIOS-ul. Acesta, in cazul placii Jetway XBlue-P45 este elaborat de Award si prezinta toate facilitatile unui BIOS modern. Voi detalia aici doar optiunile de FAN Control, Hardware Monitor si Overclocking pentru ca optiunile uzuale sunt identice in cazul tuturor BIOS-urilor si banuiesc ca le stiti cu totii.
Sub tab-ul PCHealth regasim atat setarile pentru turatiile ventilatorului procesorului, Smart FAN Configurations cat si raportarile tuturor tensiunilor atat pe rail-urile sursei cat si cele ale procesorului, northbridge-ului si memoriilor. De asemenea poate fi setata o optiune care permite afisarea detaliilor (voltaje, temperaturi, numarul de rotatii ale ventilatoarelor) in POST.
In meniul Advanced Chipset Features avem pe langa posibilitatea de a schimba cele 4 binecunoscute latente (tCL, tRCD, tRP si tRAS) si 5 sublatente. Desi nu se ridica la nivelul unor placi cu un numar obositor de sublatente setabile, placa de la Jetway aduce un strop de high-end segmentului Mainstream prin aceste setari. Setarile de overclocking sunt situate in meniul Miscellaneous Control. Aici putem seta multiplicatorul procesorului (inclusiv jumatati de pas), frecventa de bus (FSB), frecventa PCI-Express, raportul FSB/memorii, diversele voltaje precum si unele facilitati mai exotice acestui segment cum ar fi: CPU Diff AMP Control, CPU CLK Skew Control si NB CLK Skew Control. Revenind la capitolul voltaje, pot sa spun ca acestea au o valoare maxima surprinzator de generoasa. Astfel pentru procesor avem o valoare de start de VID-0.4v si o valoare maxima de VID+0.63v ceea ce inseamna pentru procesorul nostru de test E8600 (VID = 1.25v) o gama de valori intre 0.85v si 1.88v, destul de bine. Restul voltajelor au niste limite maxime setate cam sus pentru o placa de baza adresata utilizatorilor incepatori in ale overclocking-ului: northbridge (2.256v), southbridge (3.031v), vPLL (3.031v), CPU VTT (+120.09%) si memorii (3.285v).
Vdroop este un fenomen care afecteaza toate placile de baza, mai mult sau mai putin. Este diferenta de voltaj intre starea de repaus a procesorului (IDLE) si starea de incarcare maxima a acestuia (LOAD). In cazul de fata am folosit ORTHOS Small FFT Priority 9 pentru a obtinea incarcarea maxima. Valoarea obtinuta, 0.032v este destul de buna pentru cele 4 faze analogice care echipeaza aceasta placa.
Acum sa va vorbesc un pic despre experienta in overclocking cu aceasta placa. Desi rezultatele nu au fost spectaculoase, placa mi-a lasat o impresie placuta facand exact ceea ce o puneam sa faca si, cel mai important, bootand de fiecare data. FSB-ul maxim atins in conditii de stabilitate a fost de 525MHz, dar mult mai impresionat mi s-a parut frecventa maxima de 4900MHz atinsa cu procesorul nostru de test, E8600. Mai interesant este ca aceasta frecventa a fost obtinuta pe aer folosind un cooler CoolerMaster Z600.
In final pot spune ca este o placa onesta, nu minte pe nimeni cu facilitati nemaiintalnite de overclocking pentru ca nici nu ofera asa ceva. Pretul recomandat de vanzare se invarte in jurul sumei de 190RON, un pret foarte bun as putea spune, pentru care cumparatorul primeste o placa care sustine frecvente destul de mari ale procesorului si care este dotata cu diverse facilitati pentru a incuraja incepatorii in overclocking.
Articolul poate fi comentat si pe CrazyPC.ro.
Comentarii
Puteti face va rog un review cu Asrock P45XE-WIFIN(sau XE-R, XE sunt tot acelasi lucru fara WI-FIn modul sau dual Lan). Din ce am experimentat eu e foarte buna in overclocking.
Link http://www.xtrempc.ro/forum/viewtopic.php?f=24&t=13816&start=2200#p843477
si http://www.xtrempc.ro/forum/viewtopic.phpf=24&t=13816&start=2240#p850306
Asrock a evoluat foarte mult la capitolul overcloking. Detine recorduri la Phenom II
Va rog foarte mult!
Eu am firma de calculatoare si dintre cele mai stabile si fara probleme placi de baza sunt JETWAY toate modelele dupa 2004.
Am 7 calculatoare in retea si 4 au placi de baza Jetway. Nu mai gasesc placi de baza realizate de acest producator, dar sunt foarte interesat sa vad cine le importa pe Romania. Asus, Gigabyte, Epox, Ecs, Biostar etc cu probleme poate ca din cauza cantitati…
JETWAY nr. 1
oricum,de cind cunosc eu placile astea de baza,au fost niste rasnite veritabile,nu au nici un dumnezeu,layot-ul arata jenant si banal,dar prezentarea este frumoasa,daca vreti sa promovati aceste produse pe piata romaneasca ati ales momentul potrivit,la foamea care se arata la orizont sunt perfecte.
Unde se poate gasi in ROmania aceasta placa ???
Pingback: REVIEW Jetway XBlue-P45 - Computer Games Forum
Pingback: REVIEW Jetway XBlue-P45 - My Garage
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » Jetway XBlue-P45 Review | lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube