Review – ASRock B650E Taichi Lite

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 October, 2023.

ASRock B650E Taichi Lite

 

Modelele din seria Taichi Lite a celor de la ASRock au fost anuntata in cadrul Computex-ului din acest an, acestea incorporand toate dotarile gamei Taichi, avand insa preturi mai accesibile datorita renuntarii la heatsink-urile masive precum si trecerea la o iluminare ARGB onboard mai redusa. Si ce model putea fi implementarea perfecta pentru aceasta noua serie decat ASRock B650E Taichi Lite, placa de baza dotata cu poate cel mai popular si interesant chipset dintre toate cele dedicate platformei AM5: AMD B650E.

Acum ceva timp am avut pe masa de test varful de gama al celor de la ASRock – ASRock X670E Taichi – insa a trecut ceva timp de atunci, intre timp AMD a efectuat mai multe update-uri AGESA, maturitatea platformei AM5 fiind infinit mai aproape iar overclocking-ul memoriei fiind in sfarsit reparat. ASRock B650E Taichi Lite pastreaza multe din dotarile care ne-au placul in cazul fratelui sau mai mare, precum VRM impresionant cu 24+2+1 faze sau placa de sunet Realtek ALC4082 ajutata de un DAC ESS Sabre ES9218 pentru iesirea frontala, insa renunta la cateva optiuni de conectivitate date de diferentele dintre chipset-urile X670E si B650E.

Avand in vedere faptul ca AMD X670E este alcatuit practic din doua chip-uri B650E situate pe aceeasi placa, avem conectivitatea USB practic injumatatita insa chiar si asa 1 port SuperSpeed USB 20G (configurabil si ca 2 porturi SuperSpeed USB 10G), 4 porturi SuperSpeed USB 10G si 6 porturi USB 2.0 sunt suficiente. Mai mult decat atat, AMD B650E mai are 4 lane-uri PCIe 4.0 care pot fi folosite pentru controllere suplimentare (LAN, WiFi, NVMe, USB) precum si 4 lane-uri PCIe 3.0 care pot fi pastrate ca atare, configurate in mod 2 lane-uri PCIe 3.0 + 2 porturi SATA 3 sau transformate in 4 porturi SATA 3. Totul este configurabil in functie de producatorul placii de baza, insa cred ca chipset-ul B650E are suficienta conectivitate pentru a multumi pe toata lumea, mai ales la capitolul performanta / pret unde ar trebui sa puncteze decisiv. Dar haideti sa nu mai zabovim si sa trecem la treaba, pe pagina urmatoare vedem ce gasim in pachet.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: