Review – Z790 AORUS TACHYON

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 27 January, 2023.

Z790 AORUS TACHYON

 

Daca in trecut atunci cand alegeai o placa de baza destinata overclocking-ului extrem trebuia sa renunti la destul de multe dotari, in ultimii ani lucrurile au evoluat considerabil. Duse sunt vremurile cand GIGABYTE Z97X SOC Force LN2 renunta la gaurile de montare ale cooler-ului de procesor pentru a nu incurca comunicarea IMC-ului cu memoria, insa acest lucru a dat roade pentru ca acum mai bine de 8 ani am atins 7101.67MHz, un record mondial la acea vreme la categoria frecventa obtinuta pentru un Core i7 4770k. Mai mult decat atat, intr-o sesiune de live benching in cadrul Dreamhack Masters Bucharest 2014 am obtinut recordul mondial global pentru PiFast, cu un rezultat de 9.77s.

GIGABYTE a mai facut si alte placi destinate overclocking-ului care au ramas in inima noastra: X58A-OC cu care am impins impreuna cu colegul meu Tudor cum se cuvine un Core i7 990X sau X99 SOC Champion care nu a avut nici-o problema pe LN2 atat cu Core i7 5960X la 5GHz, pe slotul PCI-Express atarnand gratios o placa video GeForce GTX Titan X ruland la 1600MHz (tot pe LN2). Bine, ce-i drept seria SOC (Super OverClock) a continuat si pe generatiile mai noi (Z170, Z270) insa platforma Ryzen a celor de la AMD tinea capetele de afis in acea perioada prin urmare nu prea au fost motive de rezultate si recorduri pe aceste platforme (cel putin pentru noi). Pentru platformele Intel Z390 si Z490 varful de gama a celor de la GIGABYTE a fost AORUS XTREME, prin urmare nu am avut nici o placa dedicata strict overclocking-ului.

Totul se schimba insa in anul 2021 cand vede lumina zilei Z590 AORUS TACHYON, prima placa dedicata de overclocking dupa 2 generatii in care GIGABYTE nu au avut nici o placa pentru a concura cu ASUS Maximus XI / XII Apex sau EVGA Z390 / Z490 DARK. Insa stiti cum e cu “prima data”, Z590 a fost doar incalzirea pentru Z690 AORUS TACHYON care a fost un adevarat concurent din toate punctele de vedere pentru Maximus Z690 Apex profitand si de nenumaratele problemele pe care ASUS le-au avut cu primele loturi, binning-ul facut pentru a trimite cele mai bune placi la overclockerii sponsorizati sau chiar bending-ul accentuat semnalat de unii cumparatori. EVGA Z690 DARK Kingpin a aparut tarziu pe piata insa impreuna cu Z690 AORUS TACHYON s-au dovedit a fi cele mai bune variante atat pentru Alder Lake, cat si pentru Raptor Lake.

In afara de ASUS Maximus Z690 Apex nu am avut la dispozitie nici o placa Intel Z690 dedicata overclocking-ului, focus-ul EVGA in Europa tinzand spre 0, iar AORUS TACHYON a avut o disponibilitate destul de slaba, prin urmare tot stocul a fost trimis catre clienti. Totusi, odata cu aparitia Z790 situatia este un pic diferita, iar noi avem in laborator primul Z790 AORUS TACHYON din Romania, care marcheaza totodata primul review al unei placi AORUS TACHYON pe LAB501. Spoiler alert: are gauri pentru montarea cooler-ului de procesor!

 

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – Z790 AORUS TACHYON

 1. SeniL a scris pe:

  Super placă , întrebare , este de ajuns un b760 pentru 13600k, sau sa merg pe un z690 ,nu vreau overclock,doar puțin undervolt.
  Mulțumesc!

 2. fab a scris pe:

  Intrebare: cu patru module ram se mai poate atinge 8200MHz?

 3. Monstru a scris pe:

  Cel putin pentru moment, nu.

 4. matose Post author a scris pe:

  Strict vorbind de Tachyon oricum nu este posibil pentru ca placa are doar 2 sloturi 🙂

 5. fab a scris pe:

  Da, are 2 sloturi! Eram “in cap” cu masterul meu!

 6. kvarq a scris pe:

  exemplarul pe care l-ati tastat are coil whine?
  multe Master au coil whine, e considerat default, ma intrebam si daca alte placi de la Gigabyte au…

 7. matose a scris pe:

  Nu am remarcat nici-un coil whine, VRM-ul oricum difera mult intre Tachyon si Master

Lasa-ne un comentariu: