ATI Radeon HD5970 – Ave Hemlock, morituri te salutant

Scris de: , in categoria: Placi video, in 18 November, 2009.

Single-card

.
Consum

Pentru a determina consumul am folosit un aparat de masura a consumului la priza si am rulat benchmark-ul folosit pentru Crysys Warhead, 1920×1200, AA 8X, DX10, Enthusiast. Consumul afisat in tabel este consumul intregului sistem. Atentie, consumul maxim al sistemului poate fi mult mai ridicat in cazul in care rulam mai multe stress-tester-e in paralel pentru fiecare componenta. Tabelul de fata reflecta doar comportamentul in jocul respectiv, cu alte cuvinte comportamentul intr-o situatie reala. Consumul placii video poate fi mult mai aproape de TDP-ul maxim declarat daca folosim stress-tester-e sintetice.

Testul in regim single-card se incheie glorios pentru HD 5970, acesta reusind sa ofere performante net superioare concurentului GTX 295, iar cireasa de pe tort este data de faptul ca, desi consumul Hemlock-ului este destul de ridicat, totusi acesta consuma mai putin decat GTX 295, desi pe hartie situatia sta altfel. Exista posibilitatea ca Warhead sa nu incarce la maxim ambele nuclee ale unui HD 5970, de unde si consumul destul de mic, daca luam in calcul TDP-ul declarat.
.

CrossFireX

ConsumMC

In regim multi-card situatia este si mai uimitoare. Datorita frecventelor si voltajelor scazute, HD 5970 isi arata avantajele in fata solutiilor echivalente bazate pe CrossFireX de HD 5870, astfel incat un Hemlock consuma mai putin decat doua HD 5870, iar doua Hemlock-uri consuma doar putin mai mult decat 3 HD 5870. Evident, consumul raportat ne indica faptul ca placile grafice nu sunt folosite la potential maxim de catre aplicatia in care am testat, dar acest lucru nu ar trebui sa ne mire atunci cand folosim configuratii multi-card. Per total, o sursa serioasa de 650W face fata cu brio unui Hemlock, iar o sursa solida 850W ar trebui teoretic sa sustina doua Hemlock-uri. Nu uitati totusi ca vorbim despre frecvente stock, deci daca aveti in plan sa overclockati placile grafice, sau sa va experimentati talentele de overclockeri extremi, o sursa mult mai puternica este recomandata pentru ambele situatii. Practic, nici nu va ganditi la overclocking serios (cresterea voltajelor, etc) in CrossFireX daca nu dispuneti de o sursa de 1000W.

Inainte de a trece mai departe, trebuie sa va mai spun cateva cuvinte despre temperatura. Din punctul meu de vedere, in acest moment programele de monitorizare (MSI Afterburner, Catalyst Control Center, AMD GPU Clock Tool) nu raporteaza corect temperatura nucleelor grafice, deci nu putem discuta despre cifre. Totusi, va pot spune ca dupa 10-20 de minute de incarcare, cu ventilatorul la turatie stock, placa atinge temperaturi destul de mari chiar si la frecvente stock. Astfel, partea superioara a heatsink-ului (partea neagra, similara celei prezente pe HD 4870X2), dar si backplate-ul ating temperaturi foarte ridicate.  Cand spun foarte ridicate nu ma refer la “am pus mana si era cald”, ma refer la “am pus mana si era sa imi ramana pielea acolo”. Evident, in momentul in care crestem turatia ventilatorului temperaturile scad, insa nivelul de zgomot atins de ventilator in momentul in care partile metalice ale Hemlock-ului nu mai frig este destul de mare pentru utilizarea zilnica. Nici nu mai are sens sa vorbim despre overclocking, unde chiar si cu ventilatorul la 100% temperaturile atinse sunt foarte mari. Aerul evacuat prin partea din spate a placii este pur si simplu extraordinar de fierbinte.  Asa ca, tineti cont de acest aspect daca aveti in plan o asemenea achizitie, carcasa folosita trebuie sa poata asigura o ventilatie suficienta pentru a mentine temperaturile din sistem la un nivel acceptabil.  Nu va ingrijorati totusi, acest aspect este perfect normal in cazul unei placi atat de puternice, numarul de tranzistori fiind asbolut imens.

Comentarii

21 comentarii la: ATI Radeon HD5970 – Ave Hemlock, morituri te salutant

  1. side1394 a scris pe:

    Bravo pentru cel mai tare review. Apropo, ce s-a intamplat aseara cu site-ul vostru? Am stat pana la 4 dimineata cu F5 ul si nu mergea deloc.

  2. Multumim !

    Din pacate incarcarea pe server a fost prea mare (mai ales datorita articolului asta) si a cedat, asa ca azi-noapte a fost mutat pe o solutie mai performanta. Speram ca de acum sa nu mai fie asemenea neplaceri :).

  3. spiderr a scris pe:

    yeah right … ce ziceai? 😛

  4. Muad'Dib a scris pe:

    Felicitari pt. un super-review, as always! La nivelul asta, nu aveti concurenta printre publicatiile de profil din Romania, si chiar de pe www.

    Apropo de nvidia, in lumina ultimelor amanari, cred ca se impune o schimbare de slogan in celebrul lor logo, adica asa:

    THE WAY IT’S MEANT TO BE D-LAYED

    Nu-s fan nici ATI nici NV, desi placa actuala e un GTX280, iar prima placa “high-end” a fost un Creative TNT 2 Ultra 32 Mb :), acu’ multa vreme… dar de data asta, verzii ar fi bine sa livreze la inaltimea asteptarilor (read “competitiei”). Acestea fiind zise, asteptam Fermi-ul… dar schimbarea de slogan ramane valabila.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Asta cu D-Layed este geniala!!!

    Multumim pentru aprecieri!

  6. Liviu Țâțan a scris pe:

    Cel mai tare articol citit de mine pâna acum!Foarte frumos!

  7. Muad'Dib a scris pe:

    @ Monstru: le meritati cu prisosinta :).

    Chestia cu sloganul e… deformatie profesionala 🙂

  8. brhams a scris pe:

    Jos Palaria!,Atat in ceea ce priveste articolul,cat si produsul vizat!

  9. eidos a scris pe:

    Monstrule pe cand un test cu eyefinity ?
    Tare review oricum

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Eyefinity nu este tocmai pe felia noastra ca sa zic asta, deci un test pe site…mai greu. Totusi, poate il demonstram putin la televizor. Va anuntam cand o fi 🙂

  11. nice review!

  12. vladulet a scris pe:

    Sunteti cei mai buni,iar inceputul articolului este bestial!

  13. vladulet a scris pe:

    Sunteti cei mai tari,iar inceputul articolului este bestial!

  14. Foarte tare articolul! Cel mai bun review pe care l-am vazut. Felicitari!

  15. Este prima placa video care ruleaza orice joc la detalii maxime, inclusiv Crysis. Bravo lor,

  16. Metilic a scris pe:

    Spui Monstru, pui punct si totusi ai spus tot(ma refeream la tine nu la placa video). Felicitari pentru un review de zile mari. Nu stiu daca v-a mai spus cineva..sper ca nu..dar sunteti un fel de Top Gear al IT-ului:) Abia astept sa fac copii si sa le spun povestea aia din introducere:D
    Si un mic off-topic: Tudor multam de tips and tricks; au ajuns aseara i5+GA-P55-UD4+HyperX 1600 cas 8 XMP..laser frate:)
    Keep up the good work!

  17. Metilic a scris pe:

    Si ca sa fiu in ton cu tovarasul Muad’Dib:
    AAATIIIII!!!!What is your profession??

    Making nvidia say “auu:(auuu:(auliuuu:(

  18. nitroo a scris pe:

    placa asta e…nam cuvine…sunt uimit cat au evoluat placile video. DAR ganditi-va, GTX 295 este cea mai buna placa video cu GPU in 55nm, IAR HD 5970 este cea mai buna placa video cu GPU in 40nm de pana acum

  19. cele mai bune sunt ATI number 1 in grafica

  20. Antonio Crintea a scris pe:

    Salutari, tocmai mi-am achizitionat o placa HD 5970, a costat 2.300 lei (tva inclus). Merita fiecare leu, este giuvaer.

  21. Ati has gone beyond the graphics limit I love ati cards

Lasa-ne un comentariu: