Connect3D HD3850 512MB GDDR3

Scris de: , in categoria: Placi video, in 11 December, 2007.

In momentul lansarii pe piata, singurul neajuns al lui HD3850 era cantitatea de memorie video. Acest lucru era usor de vazut la rezolutii mari unde cei 256MB de memorie erau pur si simplu sufocati. Pentru a repara acest neajuns o serie de producatori, printre care si Connect3D au lansat versiuni ale lui HD3850 cu 512MB de memorie DDR3, placa care poposesti astazi pe bancul nostru de test.

Racirea la varianta cu 512MB difera, din pacate doar ca aspect nu si ca eficienta, de cea a variantei cu 256MB. Dupa parerea mea aceasta racire este foarte silentioasa (ventilatorul fiind setat din fabrica la 25%) dar din pacate temperaturile sunt foarte mare 60grade / 95 grade (IDLE/LOAD) la frecvente default.

.

Primul lucru care mi-a venit in minte cand am auzit de aceasta varianta cu 512MB memorie a fost ca, de obicei, chip-urile cu densitate mare (folosite in placile cu 512MB/1GB) sunt foarte rapide – <1ns. Varianta cu 256MB are chipuri cu latenta de 1.1ns si depasesc cu greu 2000Mhz (artefact free). In acest moment curiozitatea mea era impinsa la maxim si cautam nerabdator surubelnita!

Am scos racirea si am observat ca intuitia mea a functionat (si de data asta) si chipurile erau intradevar Qimonda 1ns (preferam Samsung dar sunt bune si astea). Nu are rost sa insir aici toate noutatile aduse de seria HD38XX de la ATI pentru ca probabil le stiti foarte bine si nu are rost sa va plictisesc cu ele.

Testarea placii a fost exclusiv in jocuri: FEAR, World in Conflict, Lost Planet, Crysis, Unreal Tournament 3 (harta WAR_OnyxCoast_bot). La absolut toate jocurile setarile au fost intotdeauna pe maxim cu toate setarile de calitate activate (nici o exceptie).

Sistem de test:

CPU: Intel Core2Duo E6750 @ 3400Mhz
COOLING: Asetek VapoChill LS
MOTHERBOARD: Gigabyte P35C-DS3R
RAM: 4x1GB Micron D9 (TeamGroup & Crucial)
HDD: 2 x Western Digital WD2500YS – RAID 0
SO: Microsoft Windows XP SP2

Overclocking:

Nesurprinzator, placa s-a comportat foarte bine la acest capitol, in mare parte datorita memoriilor de 1ns. Din pacate frecventa GPU la toate HD3850 este limitata in jurul valorii de 770-775Mhz; este o problema de BIOS care sunt convins ca va fi rezolvata cat de curand (pentru HD3870 exista deja un BIOS care deblocheaza bestia in overclocking). Frecventele maxime atinse (cu racirea stock) au fost de 775/2200 (aproape cat un HD3870).

Cooling mod:

Dupa cum spuneam mai sus racirea stock, desi silent, tine placa la niste temperaturi uriase. Drept urmare m-am hotarat sa pun pe ea my ol’ trusty Zalman VF900. Singura problema a fost ca a trebuit sa sap in lada cu elemente de cooling dupa niste radiatoare mai maricele pentru a acoperi VRM-ul. Ce a iesit aveti mai jos in poza. Temperaturile dupa modificare sunt excelente: cu Zalman-ul la 5v (~1320rpm) si placa cu OC aveam 32grade / 58grade (IDLE/LOAD). Pretty impressive!


Concluzie:

Placa mi-a lasat o impresie excelenta si este CLAR trasa in jos de driverele inca imature – dovada fiind comportamentul absolut hilar din UT3 la activarea AA si AF din drivere. Sunt convins ca odata cu aparitia unor drivere decente aceasta placa va deveni un BEST-BUY garantat, datorita memoriei generoase dar si potentialului deosebit de overclocking!

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: