GIGABYTE GTX580 Super Overclock (GV-N580SO-15I)
In ultima luna am intors SOC-ul pe toate partile, si nu am putut scapa de senzatia ca Gigabyte au incercat sa se adreseze unei categorii foarte vaste de utilizatori. Spun asta deoarece placa nu este gandita exclusiv pentru overclockerii extremi. Ok, asta nu ar trebui sa fie o problema, dar prin comparatie cu Lightning si Matrix … este. In primul rand, N580SO este singura dintre cele trei implementari care are PCB-ul de dimensiuni normale (ma refer la inaltime). De ce conteaza asta, o sa ma intrebati ? Pentru ca una dintre cele mai mari probleme sub azot este comportamentul memoriilor. Atat pe Lightning cat si pe Matrix, memoriile sunt puse intentionat la o distanta mai mare de GPU, adica de punctul in care vom avea cea mai mica temperatura in timpul sesiunii de overclocking extrem. Chiar si asa, pentru a nu avea cold-bug pe memorii, am folosit 1.9v pe Lightning, de exemplu.
Bun, Lightning este dotat cu memorii Samsung, Matrix este dotat cu memorii Samsung, GTX 480 SOC este dotat cu memorii Samsung, in timp ce N580SO este dotata cu memorii Hynix. Din fericire, acestea nu au cold-bug, deci plasarea lor aproape de nucleu nu ar trebui sa puna probleme. Din nefericire, nu scaleaza peste 1.7v, prin urmare frecventa maxima este scazuta prin comparatie cu a rivalilor (1225 MHz pe SOC vs 1375 MHz pe Lightning). Problema este ca pentru performanta extrema (a se citi WR-uri), nucleul trebuie sa urce peste 1400 MHz, iar memoriile trebuiesc tactate undeva in jur de 1300 MHz, in caz contrar existand limitari de performanta datorate latimii de banda scazute.
O alta problema este data de modul de lucru in regim de overclocking extrem. Pentru Lightning este foarte simplu – nu este necesar nici un mod, iar versiunea MSI Afterburner Extreme permite controlul voltajelor pentru GPU si GDDR cu limite mai mult decat generoase. Este adevarat, aceasta versiune nu este disponibila pentru publicul larg, dar odata intrati in posesia ei, overclocking-ul Lightning-ului se face din butoane (ma refer la setarea frecventelor si a voltajelor).
Evident, cine ridica acum o spranceana si pufneste in barba cum ca overclocking-ul se mai face si hardware cu siguranta nu a participat in viata lui la un turneu de overclocking international si nu are cel mai mic habar despre ce inseamna performanta de top pe azot in timp real. Credeti-ma, ai probleme mult mai mari decat setarea frecventei si a voltajelor si ai parametrii mult mai importanti de urmarit cu atentie, prin urmare ai nevoie de tot confortul si de toate facilitatile pe care tandemul placa video/software ti le pot oferi. La fel, Matrix-ul vine cu software-ul propriu, si cu ajutorul unui firmware special pentru un chip montat pe placa, urmat de unirea unor puncte marcate clar pe placa, voltajele si frecventele sunt complet deblocate, deci experienta de lucru, desi nu este chiar la fel cu ceea ce ofera Lightning-ul, permite overclockerului sa se concentreze pe micile secrete care fac diferenta intre locul 1 si locul 15, adica acele lucruri care transforma un concurs de overclocking in concurs de overclocking, nu de depanatori de televizoare …
Bun, am vazut ca atat MSI cat si Asus se protejeaza cu maiestrie de RMA, unii prin necesitatea folosirii unui software care nu este disponibil public pentru a putea lucra cu voltaje mari, ceilalti prin necesitatea schimbarii unui firmware si a unirii cu cositor a anumitor puncte de pe placa (caz in care evident nu mai puteti face RMA daca placa pateste ceva). Din aceleasi motive (reducerea ratei de RMA) si cei de la Gigabyte au o serie de “mecanisme de protectie”, insa sunt ceva mai diabolici decat Asus sau MSI.
In primul si in primul rand, ce dotari are N580SO pentru overclocking ? Butonul X, care comuta pe un bios fara cold-slow, si o serie de puncte de masura a celor mai importante voltaje. Bun, bun, dar pentru performanta extrema, distractia de-abia de acum incepe. In primul rand trebuiesc realizate modurile pentru cold-boot si OCP. In al doilea rand, trebuie impiedicata trecerea in modul de lucru 2D, pentru ca altfel placa o sa inghete rapid, tinand cont de temperaturile de lucru. Combinatia Lightning + Afterburner retine voltajele setate, precum si frecventele si putem forta modul 3D fara batai de cap. Astfel, chiar daca rulam un benchmark si sistemul se restarteaza sau benchmark-ul da o eroare, voltajele si frecventele setate raman valabile, asta inseamna ca temperatura de lucru nu sare de la -140 la -170, asta inseamna ca nu avem cold-boot, nu ingheata placa instant si nu apar problemele.
In cazul SOC-ului, trebuie folosit un software Nvidia care nu este disponibil publicului pentru a forta modul de lucru 3D permanent, apoi trebuie folosit un alt software care nu este disponibil pentru public (SOC Tuner) pentru a overclocka placa. Si asta deoarece laudatul OC Guru este minunat … pentru overclocking-ul pe aer, insa absolut neindicat pentru overclocking-ul extrem, deoarece reduce automat numarul de faze active si nu permite setarea frecventelor peste un anumit prag. Cu alte cuvinte, experienta de lucru in regim extrem cu N580SO este una foarte dificila, neplacuta si foarte diferita fata de ceea ce ofera concurenta. Si asta in conditiile in care placa face parte din seria Super Overclocking.
.
Comentarii
Msi is the king, tata, mai ales ca una din varinate are si 3gb de ram. In curand vine gta 5 si parca vad ca nu o sa iti ajunga 1.5 GB de ram. 😀
Ce lungime are placa? De cîteva săptămîni am un 6870 OC si m-am speriat ca ii de mare cand am scos-o din cutie (11 inches).
“Posted by Monstru” – marcă înregistrată !
Aș fi curios de o comparație: 580 (ceva OC) vs SLI 560 hawk
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube