GIGABYTE GTX580 Super Overclock (GV-N580SO-15I)

Scris de: , in categoria: Placi video, in 9 June, 2011.


Se pare ca si in cazul produselor magice dedicate special overclockerilor, la care doar puteam visa cu cativa ani in urma, s-a ajuns in cele din urma intr-un impas. Un impas firesc, daca stam sa ne gandim, care umbreste insa putin scopul si potenta acestor produse. Da, este adevarat, in momentul in care vei realiza asemenea produse monstruoase si vei pune la dispozitia utilizatorilor mijloacele de a trece de setarile pe care le putem considera sigure, exista riscul ca rata de RMA sa fie mai mare datorita utilizatorilor neavizati care cumpara produsul pentru ca e “cool” si apoi se joaca pe aer cu setari de azot. Datorita acestui fapt, fiecare producator a incercat sa impiedice acest lucru, folosind fie un software care nu este disponibil publicului larg, fie o combinatie intre software si hardware. Totusi, chiar si in aceste conditii, Lightning-ul mi se pare de departe cea mai pregatita pentru extrem placa, urmata de Matrix si de-abia apoi de Super Overclock.

Da, personal nu agreez faptul ca trei companii de aceasta talie nu vor sa isi asume riscurile procedeului pe care il promoveaza atat de intens in ultima vreme, insa o solutie precum cea utilizata de MSI se poate dovedi utila in reducerea ratei de defectare. Mai departe insa nu pot sa fi de acord cu o placa “extrema”, care nu este insa pregatita pentru sub-zero. Mai mult decat atat, atat Asus cat si MSI si-au diversificat oferta, si lanseaza Matrix si Lightning doar pentru modelele de varf, in conditiile in care Gigabyte are un portofoliu mult mai larg de produse Super Overclock. In acest fel, cei de la Asus si MSI pot produce produse cu adevarat extreme, concomitent cu reducerea entuziasmului tinerilor invatacei, prin oferirea unor versiuni apropiate de modelele extreme (Direct CU / Hawx) care nu permit asa usor utilizarea unor setari prea agresive.

De aceea spuneam ca Gigabyte au inceput sa tinteasca un public mult mai larg, in momentul in care seria SOC se intinde de la GTX 560 la GTX 580, iar printre caracteristicile definitorii se numara silentiozitatea si temperaturile reduse. Poate uneori este bine sa existe o diferenta clara intre extrem si utilizare zilnica, mai ales atunci cand ai construit cu greu un nume cum este Super Overclock. Nu ma intelegeti gresit, GTX 580 este un SOC autentic, la fel cum au fost si vechile SOC-uri. Insa atunci cand vine vorba de extrem, trebuie sa fi in pas cu vremurile, si in momentul in care concurenta evolueaza trebuie sa evoluezi in acelasi ritm. Daca nu ar fi existat Lightning si Matrix, SOC-ul ar fi primit numai cuvinte de lauda, insa atunci cand vine vorba de extrem nu ai cum sa nu apreciezi unde s-a ajuns in cazul celorlalte alternative.

Cu totul altfel sta situatia in cazul utilizarii zilnice, unde N580SO este cea mai silentioasa placa dintre cele trei, in conditiile in care atinge aproape acelasi frecvente cu Lightning-ul si vine cu cea mai mare frecventa din fabrica. Pentru un gamer sau un overclocker de ocazie, N580SO este un produs superlativ, care ofera cea mai mare frecventa stock, una dintre cele mai silentioase implementari de GTX 580, si totul pentru un pret atractiv (~ 2000 RON). In concluzie, daca sunteti un overclocker extrem in cautarea gloriei, puteti incerca mai intai celelalte variante. Daca insa va doriti o placa video foarte puternica, dar in acelasi timp silentioasa, N580SO va fi cu siguranta pe placul vostru.

.

Comentarii

4 comentarii la: GIGABYTE GTX580 Super Overclock (GV-N580SO-15I)

  1. daniel a scris pe:

    Msi is the king, tata, mai ales ca una din varinate are si 3gb de ram. In curand vine gta 5 si parca vad ca nu o sa iti ajunga 1.5 GB de ram. 😀

  2. Laurentiu a scris pe:

    Ce lungime are placa? De cîteva săptămîni am un 6870 OC si m-am speriat ca ii de mare cand am scos-o din cutie (11 inches).

  3. Dinu a scris pe:

    “Posted by Monstru” – marcă înregistrată !

  4. Costi a scris pe:

    Aș fi curios de o comparație: 580 (ceva OC) vs SLI 560 hawk

Lasa-ne un comentariu: