Gigabyte HD 4890
HD 4890 nu e chiar un produs surprinzator, AMD ne-a tot “amenintat” cu el inca de acum cateva luni si in sfarsit astazi vede lumina zilei. Stiam ca va fi un refresh al lui HD 4870, insa zvonuri despre ce va fi inbunatatit au tot circulat, de la speculatia ca va avea un numar mai mare de stream processors pana la presupunerea ca va folosi noul proces de fabricatie pe 40nm. Ei bine, adevarul e cu totul altul, HD 4890 are tot 800 SP si este tot pe 55nm, iar diferenta desi are o finete proprie reuseste sa aiba un impact destul de mare.
Cine e familiar cu RV770 (care sta la baza lui HD 4870) va observa usor ca majoritatea specificatiilor sunt comune cu noul RV790, diferentele fiind in frecventele de functionare ale GPU respectiv memoriei. Pentru memorie nu e o problema in a atinge frecvente mai mari, exista memorii GDDR5 pe piata chiar mai rapide de atat si a fost suficienta o relaxare a latentelor interne pentru a putea urca la cei 975Mhz. Cei 850Mhz ai GPU-ului insa par destul de indrazneti, si avand in vedere ca tensiunea de alimentare a fost pastrata in aceleasi limite iar procesu lde fabricatie nealterat, nu putem sa nu ne intrebam cum a fost posibil. Ei bine, aici apare slabiciunea lui GPU-Z, pentru ca s-a inselat cu o informatie: nucleul grafic al lui HD 4890 nu are 956 de milioane tranzistori cum avea cel al lui HD 4870, ci 959 milioane.
Modificarile arhitecturale ale lui RV790 fata de RV770 constau in inbunatatirea distributiei puterii de alimentare pe suprafata chip-ului, resincronizarea diferitelor parti componente si cel mai important, adaugarea unui inel capacitiv de decuplare, ce reduce semnalele parazite cu costul unei suprafete a chip-ului putin mai mare. Inobservabila cu ochiul liber, as zice eu.
Aceste modificari au permis cresterea frecventei de lucru considerabil, ba chiar lasand o rezerva buna pentru overclocking.Pana sa trecem la asta insa, sa vedem fizic ce diferente putem observa intre un HD 4890 si un HD 4870. Coolerele par identice, insa cel de pe 4890 are un numar mai mare de heatpipe-uri (4 vs 2); de vina e TDP-ul marit de la 160W la 190W:
Pe partea din spate a PCB-ului nu sunt prea multe de vazut, poate decat faptul ca exista ceva modificari la circuitele de alimentare.
Si normal sa existe, doar am spus ca TDP-ul a crescut, insa ce e interesant e ca puterea consumata in idle dupa declaratiile AMD a scazut de la 90W la 60W.
Ei bine, pe fata PCB-ului vedem mai clar modificarea, si anume adaugarea unui al 3-lea circuit regulator. Nu e altceva decat portarea “split power planes” pe placile video; cu alte cuvinte, controller-ul de memorie din GPU acum este alimentat separat de un alt circuit, astfel reusind HD 4890 sa aiba un consum in idle mai mic decat predecesorul sau.
Si acest nou circuit e controlat tot de un chip Volterra VT1165, ca si cel ce deserveste unitatile de procesare din GPU.
Aceste chip-uri au o interfata I2C si pot fi controlate software, pe HD 4870 precum si pe alte placi pe care sunt prezente functionand OK ajustarea tensiunilor cu ajutorul unui plugin de RivaTuner de exemplu. Din pacate, nici un soft pe care l-am incercat nu a detectat vreun circuit pe bus-ul I2C, ceea ce insemna ca fie pe HD 4890 VT1165 nu au feature-ul respectiv activat, fie va trebui sa mai asteptam pentru versiuni mai noi de software.
Si acum, ca deja risc sa plictisesc audienta de tot, sa vedem cum arata platforma de test.
- Intel Core i7 965 @ 3.73Ghz
- Biostar T-Power X58
- 3x1GB Corsair DDR-1600 8-8-8-21
- Antec Signature 850W
- Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
- ATI 8.592.1.0 / Nvidia 182.08
Placile video folosite sunt urmatoarele:
- Gigabyte HD 4890
- Gigabyte HD 4870 1GB
- EVGA GTX 260 216SP
- Gigabyte GTX 285
Fiecare placa a fost testata atat la frecventele default cat si overclockata in conditii de maxima stabilitate; exceptia este GTX 285, care e dintr-o zona de pret oarecum diferita si am introdus-o mai mult pentru a avea o referinta. Deasemenea, in unele aplicatii am rulat si cu o configuratie Crossfire alcatuita dintr-un HD 4890 la 950/1150Mhz respectiv un HD 4870 la 790/950 Mhz. Ei bine da, desi driverele pentru HD 4890 sunt inca proaspete Crossfire functioneaza OK si scaleaza cum trebuie, permitand folosirea de placi video diferite cu setari diferite fara probleme.
3DMark 06
Unul din benchmark-urile unde placile video ATI s-au comportat intotdeauna bine, ne arata si prima surpriza: HD 4890 la frecventele default de 850/975 puncteaza mai putin decat HD 4870 overclockata la 830/950. Motivul e simplu, HD 4890 poate atinge frecvente mai mari la memorii si in consecinta are latentele destul de relaxate; avantajul se vede insa cand overclockam HD 4890, sporul de punctaj e consistent.
3DMark Vantage
Aici puterea grafica bruta e mai importanta decat in 3DMark06, si vedem ce consistent e avantajul combinatiei de HD 4890 si 4870 in Crossfire.
Company of Heroes
Company of Heroes e un joc ce e recunoscut a rula mai bine pe placile video Nvidia, si impulsul initial a fost sa nu il introduc pentru ca nu ar fi corect. Am decis insa ca e destul de popular incat rezultatele sa insemne ceva pentru multi, asa ca daca nu va jucati CoH dar vreti sa va cumparati o placa video de genul asta, judecati-i performantele dupa celelalte teste.
Far Cry 2
Far Cry e unul din jocurile mele favorite, dar nu pentru gameplay ci pentru engine-ul grafic excelent. De exemplu, scaleaza exceptional in Crossfire.
GTA IV
Iarasi un joc foarte popular, GTA IV surprinde prin faptul ca pe HD 4890 ruleaza mai bine in 1920×1200 decat in 1680×1050. Intuiesc ca e vorba de o problema de driver, scuzabil avand in vedere ca nu e versiunea finala.
Left 4 Dead
Probabil o alta problema de driver afecteza performanta HD 4890 in Left 4 Dead, chiar la 1920×1440 si cu setari de calitate crescute toate palcile testate reusind insa sa mentina un framerate excelent.
World in Conflict
RTS-ul cu grafica destul de pretentioasa ne picteaza imaginea la care ne asteptam, HD 4890 fiind considerabil mai rapid decat predecesorul sau 4870.
Cu procesorul pe subzero
Nu e un nou joc, ci mai degraba … o joaca. In timpul testarii platformei am rulat putin si cu procesorul racit cu un sistem singlestage cu schimbare de faza, ajungand in zona a -40C si peste 4.6Ghz. Impingand si frecventele placilor video HD 4890 + HD 4870 in Crossfire, am reusit sa obtin 29506 puncte in 3DMark06.
Am avut insa nevoie de niste memorii si mai performante, asa ca am optat pentru un kit triple-channel DDR-2000 de la Kingston, din seria HyperX T1.
Concluzie
Am asteptat produsul asta destul de mult si de obicei cand faci asta in mare parte din cazuri esti dezamagit. Ei bine, de data asta n-a fost cazul, HD 4890 a adus ce a promis si a facut-o intr-o maniera eleganta, reusind sa se comporte competitiv cu toate micile probleme de performanta intalnite pe alocuri . Dupa obiceiul ATI ma astept ca in perioada urmatoare driverele sa imbunatateasca performanta, facand-o cu adevarat un refresh de produs demn de luat in calcul. Pretul recomandat pentru piata din Romania e in jur de 1100RON, ceea ce nu ii permite sa mentina un raport pret/performanta la fel de bun ca si HD 4870; cu toate astea, faptul ca un exemplar luat la intamplare ruleaza fara probleme la 950Mhz pe GPU m-ar face sa scot banii din buzunar.
Comentarii
Foarte tare…ce bine ca merge cu 4870 ca poate i-l bag si eu la un CF 😀
merge si cu 4850;)
Curios review-ul.Ma uit la jocurile testate aici si cele testate pe HardOCP sau Anandtech si vad FPS mai mici la 4890 aici desi CPU are frecventa mai mare… decat cele de pe Anand si Hardocp.
O intrebare la voi.De ce a-ti testat doar jocuri TWIMTBP?
Hai sa zicem ca Farcry 2 nu este chiar atat de optimizat pe nVIDIA dar totusi la voi este diferenta mai mare intre GTX285 si 4890 decat pe celelalte 2 situri.
Unde este Warheadul?
In L4D pe Anand de ex un 4890 cu CPU i7 la 3.2 atinge in 1680 98.9fps si in 1900 83fps.
O rugaminte…
Incercati sa fiti cat mai corecti… nu favorizati nici o parte.
E imposibil ca un sistem OC’at cu 4890 stock sa scoata mai putin decat unul stock…si o placa video GTX 285 sa scoata mai mult decat pe alte situri.
BIAS review.Imi pare rau
Salut Enz0 si multumiri pentru comentariu. E greu sa compari direct rezultatele pe platforme diferite datorita multitudinii de factori ce pot afecta rezultatele. De exemplu, Anandtech au folosit driveri de la Nvidia aparuti azi si driveri de la AMD vechi de 3 luni, in timp ce HardOCP au folosit o platforma de test de generatie veche. Pe langa asta, aplicatiile au o multitudine de setari si fiecare tester isi alege o anumita configuratie care considera ca e mai relevanta; slabe sanse ca celelalte site-uri sa fi folosit exact aceleasi setari de calitate ca si noi pentru rezolutiile respective.
Cat despre jocurile TWIMTBP, majoritatea jocurilor noi si populare au certificarea asta, si am preferat sa aleg jocurile dupa relevanta decat dupa cine are parteneriate cu cine. Totusi, Left 4 Dead nu e un joc TWIMTBP si rezultatele nu sunt prea diferite fata de celelalte jocuri.
Daca ai alte intrebari sau nedumeriri chiar te rog sa ma contactezi pe email (il gasesti la sectiunea “Despre Noi”) si voi incerca sa iti raspund. Nu ne ascundem dupa perdea cand e vorba de cifre, conditiile de test sunt transparente si as putea baga mana in foc ca rezultatele sunt replicabile atat timp cat sunt folosite aceleasi conditii de test.
Ma bucur sincer de aceste rezultate.
In primul rand, faptul ca romanii nu masluiesc rezultatele, pentru a favoriza o anumita firma, este de apreciat.
In al doilea rand, ma bucur ca ai decis sa o testezi si cu overclock, avand in vedere ca in viitor vor aparea si versiuni cu frecvente mai mari, si automat va concura cu GTX285.
Rezultatele tale, sunt asemanatoare cu cele de pe site-urile care se respecta, ca xbit, Hcanucks, si mai stiu eu, asadar te felicit pentru munca depusa, si pentru promptitudine.
Interesant articolul, dar mi-ar fi placut sa fie si un GTX 295 in test. Chiar daca nu e din aceeasi gama de pret, insa era interesant de vazut un raport al performantelor burte ale celor 2 placi
astept un review 4890 crossfire :X
Cam scumpa umpic , cred ca se pot cumpara altele mai bune de bani mai putini 🙂
Pingback: Gigabyte HD 4890
Pingback: Against HD4890: NVIDIA GTX275 full review! - VR-Zone IT & Lifestyle Forum!
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube