Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2025
Metodologie testare placi grafice 2025
Sunt convins ca 2020 a fost un an ciudat pentru toata lumea, insa din punctul nostru de vedere au iesit si cateva lucruri bune din toata nebunia denumita 2020. In primul rand, am avut ocazia sa lucram mult mai mult, fiind privati de “tentatia” vacantelor sau a altor “distractii” de acest gen. In al doilea rand, cred ca am devenit mai comunicativi, mai dornici de a transmite cat mai multe informatii si de a explica mai clar ce anume facem noi in procesul de testare. De exemplu, pentru prima data de cand exista LAB501, in Septembrie 2020 va povesteam in detaliu cum testam placile video, intr-un articol dedicat, care pentru mai bine de doi ani a fost baza oricarui review in care analizam placi video.
Doi ani mai tarziu, in Octombrie 2022, metodologia noastra era adusa la zi, platforma si o parte din jocurile folosite pentru testare fiind schimbate. Evident, de atunci si pana acum s-au lansat procesoare noi, jocuri noi, driveri noi, unele jocuri care erau deja lansate au ajuns la maturitate, unele tehnologii si-au gasit locul in din ce in ce mai multe titluri, drept urmare a venit momentul sa schimbam din nou metodologia de testare a placilor grafice.
Daca nu ati citit deja articolul publicat in urma cu aproape cinci ani, va sfatuiesc sa o faceti acum, in special introducerea si concluziile, pentru ca astazi nu vom mai reveni asupra acestor aspecte. In schimb, astazi vom discuta despre noua platforma de teste, vom vedea ce jocuri am pastrat in suita de teste si ce jocuri am adaugat si nu in ultimul rand vom publica setarile pe care le folosim pentru fiecare joc in parte, precum si rezultatele pe care le-am obtinut cu RTX 4090 FE pe noua platforma de teste. Pana atunci, ramane valabil ce spuneam in 2020:
Si totusi, nu avem pretentia de a fi detinatorii adevarului absolut si nu ne face placere sa tragem concluzii definitive, atotcuprinzatoare, sub forma de verdict suprem, irevocabil. Mai degraba, cel putin din punctul meu de vedere, noi punem la punct un sistem de referinta, in care obtinem o serie de rezultate, in urma unui proces precis si laborios de testare. Apoi va prezentam rezultatele, impreuna cu opinia noastra, in ideea ca fiecare va trage o concluzie proprie in urma lecturarii articolului nostru, referitoare la nevoile si dorintele sale.
Ei bine, sistemul de referinta se numeste metodologie de testare si reprezinta o combinatie intre platforma de teste, alegerea jocurilor si a setarilor pentru testare, realizarea de masuratori fizice legate de consum, temperaturi si nivel de zgomot si modul in care toate aceste informatii sunt colectate si mai apoi prezentate voua, cititorilor.
Si la fel cum timpurile se schimba, fiecare an aducand componente noi, update-uri pentru sistemul de operare, noi jocuri si noi tehnologii, metodologia noastra de testare evolueaza in mod continuu, pentru a ramane relevanta pentru un numar cat mai mare de cititori. Iar anul acesta a venit momentul sa o luam din nou de la capat, schimband platforma de teste si jocurile utilizate pentru testarea placilor grafice.
De aceea, in articolul de fata vom face referire la toate aceste aspecte, pentru a va ajuta sa intelegeti modul in care testam. In plus, avand un articol dedicat metodologiei, articolele de lansare vor fi dedicate in cea mai mare parte prezentarii rezultatelor, cei care doresc sa afle mai multe despre modul in care testam putand consulta oricand articolul de fata. Nu in ultimul rand, cu ajutorul setarilor utilizate de noi, puteti oricand sa verificati performanta sistemului vostru in comparatie cu platforma noastra de teste.
Comentarii