Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 16 September, 2020.

Metodologie testare placi grafice 2020

 
Au trecut 13 ani de cand scriam primul articol dedicat entuziastilor si in curand se vor implini 12 ani de cand am lansat oficial LAB501, site-ul dedicat entuziastilor hardware, overclockerilor, maniacilor carora nu le este frica sa aduca modificarile de rigoare produselor retail, pana cand acestea corespund cu nevoile si cerintele lor. Iar aceste cerinte sunt pe cat de exigente, pe atat de variate, fiecare cititor care deschide LAB501 in fiecare dimineata fiind interesat de altceva.

Unii isi doresc cea mai ridicata performanta in jocuri, altii cea mai ridicata performanta in randare, editare foto video sau modelare 3D. Unii sunt pasionati de aspectul sistemului lor si vor investi timp si bani pentru a obtine un sistem iesit din comun, iar altii vor dori un sistem puternic, dar in primul rand silentios. Unii dintre voi utilizeaza sisteme de dimensiuni liliputane, altii adevarate bestii care nu incap pe birou.

Unii folosesc mai mult notebook-ul, altii se joaca acelasi joc de ani de zile, in timp ce altii sunt interesati doar de overclocking si performanta in benchmark-uri. Asa cum este firesc, nevoile si interesele cititorilor nostrii sunt diferite, fiecare intrand aici pentru altceva. Si totusi, toti cititorii nostri au doua lucruri in comun – pasiunea pentru hardware si increderea pe care ne-o acorda an de an, lansare de lansare.

Si la fel ca si voi, noi suntem pasionati de hardware, intr-atat de mult incat am ajuns sa transformam aceasta pasiune intr-o meserie, pe care o practicam cu drag, de peste o decada. Si daca la inceput pasiunea noastra avea o directie foarte clara – overclocking extrem, fara compromisuri – de-a lungul timpului ne-am diversificat obiectul de activitate, introducand in testele noastre aplicatii utilizate in viata de zi cu zi (in cazul procesoarelor), respectiv jocuri, in cazul placilor video.

Pentru ca, nu-i asa, oricat de fascinant ar fi sa vezi cum o noua generatie de placi video demoleaza pur si simplu recordurile in 3DMark, majoritatea oamenilor care achizitioneaza o placa video o vor folosi pentru a se juca. Drept urmare, vor fi curiosi cum se comporta o noua placa video in jocuri, care este comportamentul termic sau acustic, cum sta la capitolul consum, s.a.m.d.

Iar noi suntem aici pentru a raspunde acestor intrebari, prin articolele de lansare pe care le publicam la NDA de ani de zile. Si totusi, nu avem pretentia de a fi detinatorii adevarului absolut si nu ne face placere sa tragem concluzii definitive, atotcuprinzatoare, sub forma de verdict suprem, irevocabil. Mai degraba, cel putin din punctul meu de vedere, noi punem la punct un sistem de referinta, in care obtinem o serie de rezultate, in urma unui proces precis si laborios de testare. Apoi va prezentam rezultatele, impreuna cu opinia noastra, in ideea ca fiecare va trage o concluzie proprie in urma lecturarii articolului nostru, referitoare la nevoile si dorintele sale.

Ei bine, sistemul de referinta se numeste metodologie de testare si reprezinta o combinatie intre platforma de teste, alegerea jocurilor si a setarilor pentru testare, realizarea de masuratori fizice legate de consum, temperaturi si nivel de zgomot si modul in care toate aceste informatii sunt colectate si mai apoi prezentate voua, cititorilor.

Si la fel cum timpurile se schimba, fiecare an aducand componente noi, update-uri pentru sistemul de operare, noi jocuri si noi tehnologii, metodologia noastra de testare evolueaza in mod continuu, pentru a ramane relevanta pentru un numar cat mai mare de cititori. Iar anul acesta a venit momentul sa o luam din nou de la capat, schimband platforma de teste si jocurile utilizate pentru testarea placilor grafice.

De aceea, in articolul de fata vom face referire la toate aceste aspecte, pentru a va ajuta sa intelegeti modul in care testam. In plus, avand un articol dedicat metodologiei, articolele de lansare vor fi dedicate in cea mai mare parte prezentarii rezultatelor, cei care doresc sa afle mai multe despre modul in care testam putand consulta oricand articolul de fata. Nu in ultimul rand, cu ajutorul setarilor utilizate de noi, puteti oricand sa verificati performanta sistemului vostru in comparatie cu platforma noastra de teste.

 

Comentarii

10 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

  1. Alice Ionescu a scris pe:

    Probabil ar trebui mentionate si setarile din nvpanel, macar cele esentiale.
    Foarte posibil sa activati “maximum performance”.
    Chiar daca e lasat “default”, uneori se schimba de la o versiune de driver la alta – de exemplu la max framerate, alterneaza “maximum available” si cea a aplicatiei/jocului.
    Daca e monitor cu g-sync, atunci in nvpanel VSync se seteaza on, iar in jocuri aplicatii e off. Latency mode in acest caz se poate seta pe on sau chiar ultra.

    Articolul e un inceput bun, avantajul este ca poate fi actualizat pe parcurs si pus ca referinta.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Un lucru pe care nu il voi mentiona niciodata pentrru ca este absolut implicit – G-Sync OFF. Always. Ca altfel obtinem aceleasi rezultate more or less

  3. Emil Alexandru a scris pe:

    Salutare, nu ar strica sa faceti 2 platforme de test din moment ce testati ba pentru placi grafice nvidia ba pentru placi grafice amd.
    Nu spun ca are vreo problema platforma aleasa cu ryzen 3900XT, ba din contra, este una din cele mai bune si cu totii ne bucuram de evolutia amd pe piata cpu, ba chiar inca mai avem asteptari mari si frumoase din partea lor, insa stiind clar ca exista totusi ceva diferente intre 2 platforme, atat legata de partea hardware cat si de partea software, o testare cat mai obiectiva nu poate fi facuta decat folosind doua platforme, una pe amd si una pe intel, 3900XT respectiv 10900K.

  4. Calin a scris pe:

    Ar fi trebuit să introduceți și Red dead redemption 2 in testare. Ăla consumă peste tot mult mai mult gpu decât metro exodus, care consumă mult gpu doar în a doua jumătate a jocului.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Acest lucru nu este posibil, asa ca vom utiliza in continuare o singura platforma.

  6. Cosmin a scris pe:

    1. Schimbati graficele ca sunt din 2004 😀
    2. +1 pt Red dead redemption 2 desi nu are bench incorporat. Ma intereseaza si ca vreau sa il cumpar dupa upg la placa video
    3. Merge un ray tracing test si la Tomb Raider. Desi e implementare mai slaba, sunt curios cum face fata 3080 la performance hit? PS: de ce nu e activat hairworks?
    4. De ce nu sunt setarile max out (ex. la AA etc)?
    5. Merge si un summary pe rezolutii / ray tracing (similar cu techpowerup)

    In rest story de nota 10, bravo!

  7. Andrei S. a scris pe:

    Ar fi ideal daca ati introduce la test si COD Warzone.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Cosmin – alte jocuri nu mai introducem acum, inainte sa publicam un articol de genul asta testam mai mult si tragem o serie de concluzii, eu am testat 15 jocuri de exemplu, din care au ramas 10. Legat de grafice…le-am schimbat … putin. Mai mult nu le schimb, pentru ca sunt o chestie recognoscibila pe care numai noi o avem. Nu activam setari care pot influenta performanta unui producator sau altul in mod diferit – hairworks, physics, etc. Similar, nu folosim setari doar de dragul de a le folosi – AA in 4K este inutil, in plus fiecare producator poate avea versiunea sa de AA care se comporta diferit.

    Andrei – de la CoD 4 nu am mai utilizat un titlu CoD in suita de placi grafice si de la Black Ops (primul) nu am mai testat nimic in el. Si nici nu am intentia, nu sunt de acord nici cu modul in care a decurs franciza, nici cum se comporta publisherul.

  9. Fekete Tibor a scris pe:

    RDR2 are benchmark inclus…
    Problema e ca e hit & miss, la doua scene e foarte predispus sa “agate” si min fps poate fi 20 chiar si pe un sistem performant.

  10. dor a scris pe:

    Felicitari pentru articol! Imi este foarte util!

Lasa-ne un comentariu: