Maximus – An Nvidia Studio Machine
Nvidia Studio
V-am povestit saptamana trecuta despre Maximus, un sistem high-end bazat pe un procesor Intel Core i7 11700KF, o placa de baza ASUS Maximus XIII Extreme Glacial si o placa grafica Nvidia GeForce RTX 3090, in implementare ASUS Strix. Evident, un asemenea sistem este potrivit pentru gaming high-end, dovada stand review-urile publicate pe LAB501 in ultimul an. In fond, RTX 3090 este in continuare cea mai puternica placa grafica lansata vreodata.
Partea buna este ca un astfel de sistem nu este potrivit doar pentru gaming ci si pentru activitati de creatie digitala, o buna parte din utilitarele dedicate creatorilor profitand pe deplin de pe urma puterii de calcul oferite de placa video. Desigur, acest lucru nu reprezinta o noutate, editorii, graficienii si modelatorii 3D utilizand puterea placii video de ani de zile, in special in domeniul profesional, unde sunt utilizate placi grafice dedicate, cum ar fi Nvidia Quadro.
Totusi, unul dintre principalele avantaje ale placilor grafice din seria Quadro, pe langa utilizarea unor cantitati de VRAM uriase, consta in optimizarea driverilor pentru activitati lucrative, respectiv in stabilitatea oferita de acesti driveri. Ei bine, de doi ani incoace Nvidia incearca sa aduca acest concept si pe PC-urile celor care au achizitionat o placa grafica de gaming, dar doresc sa o puna si la treaba, prin introducerea Nvidia Studio.
Anuntat la sfarsitul lui Mai 2019, Nvidia Studio este un concept menit sa ofere producatorilor de software posibilitatea de a optimiza aplicatiile pentru ca acestea sa profite la maxim de pe urma placilor grafice Nvidia, cu ajutorul unui set de SDK-uri si API-uri, respectiv utilizatorilor posibilitatea de a achizitiona notebook-uri sau desktop-uri certificate Nvidia Studio, care sa ofere o putere de calcul sporita intr-o larga varietate de aplicatii, cu ajutorul driverilor Nvidia Studio.
Primele notebook-uri Nvidia Studio au fost anuntate in cadrul Computex 2019, impreuna cu suportul pentru cele mai importante aplicatii de editare foto, video, grafica 3D, sau streaming. Astfel, printre aplicatiile care utilizeaza capabilitatile placilor grafice Nvidia se numara suita Adobe (Photoshop, Lightroom, Premiere, After Effects, Illustrator), produsele Autodesk (3DStudio Max, Arnold, Maya), Blender, Cinema 4D, DaVinci Resolve, Keyshot, Vegas Pro, V-Ray, Octane Render, X-Split sau OBS.
Driverii Nvidia Studio sunt compatibili cu placile din generatia GTX 10×0, GTX 16×0, RTX 2000, RTX3000 si placile din seria Quadro, insa lucrurile au ajuns la un alt nivel in momentul lansarii primelor placi din seria RTX, acestea fiind echipate atat cu unitati de procesare clasice, cat si cu unitati de calcul dedicate (Tensor Cores si RT Cores), de pe urma carora anumite soft-uri de productie pot beneficia din plin. Din acest motiv, Nvidia au lucrat atat cu producatorii de software pentru optimizarea aplicatiilor in acest sens (RTX Studio), cat si cu marii integratori.
Astfel, incepand cu anul trecut, nume grele din industrie, cum ar fi Lenovo, HP, Dell, ASUS, Acer, GIGABYTE sau MSI, respectiv integratori de sisteme, de exemplu Origin PC, Puget Systems, Maingear si altii, au inceput sa lanseze produse certificate Nvidia Studio. Ma refer, evident la notebook-uri si desktop-uri gata asamblate, care respecta o serie de cerinte, cum ar fi configuratia minima, alcatuita dintr-un procesor Intel Core i7 sau echivalent (minim), o solutie grafica RTX 2060, 16GB RAM, 512GB SSD, precum si un display minim 1080p in cazul notebook-urilor.
Comentarii
Niciun comentariu la: Maximus – An Nvidia Studio Machine
Pingback: Maximus – An Nvidia Studio Machine | Stiri IT & C