Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 16 September, 2020.

Concluzii

 
Si uite asa, dragii monstrului, v-am povestit cum testam placi grafice in 2020. Ce as vrea sa retineti este faptul ca nu exista metodologie 100% perfecta sau 100% reprezentativa pentru nevoile fiecaruia. De multe ori timpul reprezinta o limitare serioasa in momentul in care discutam despre lansari la NDA, motiv pentru care fiecare editor alege jocurile cele mai reprezentative din punctul lui de vedere.

De aceea, intotdeauna vor exista diferente intre rezultatele obtinute de site-uri diferite. Unele site-uri vor utiliza cele mai populare jocuri, chiar daca acestea nu au benchmark integrat. Noi, de exemplu, am preferat sa optam exclusiv pentru jocuri care dispun de un benchmark integrat, pentru o repetabilitate cat mai ridicata si pentru o acuratete cat mai ridicata a rezultatelor.

Nu in ultimul rand, orice mica diferenta in configuratie sau setari, la capitolul hardware, sau setari in cazul jocurilor, pot avea un impact semnificativ asupra rezultatelor. De exemplu, noi am schimbat 3-4 setari in cazul lui GTA V, fata de cum testam pana acum, iar rezultatele nu mai au nici o legatura cu ceea ce obtineam in trecut.

De asemenea, noi am trecut la o platforma AMD, drept urmare vor exista diferente fata de platforme Intel. Nu, diferenta intre placi nu se schimba, insa rezultatele vor arata diferit. Chiar si fata de platforme AMD similare vor fi diferente, deoarece configuratia utilizata de noi pentru memorie este optima, rezultatele fiind superioare unei platforme AMD similare care utilizeaza DDR4 3200 CL14, de exemplu.

Pe de alta parte, daca aveti aceeasi placa video si utilizati acelasi driver, sau unul similar, veti putea compara performanta sistemului vostru de acasa si a modului in care este setat, utilizand setarile pentru jocuri publicate in acest articol.

Per total, ce as vrea sa retineti este faptul ca noi realizam o serie de teste standard, intr-un mediu controlat, in urma carora obtinem o serie de rezultate, pe care le publicam pe site. Aceste rezultate nu reprezinta adevarul absolut, ci sunt doar un indicator al modului in care o placa video se comporta fata de alta, in aceeasi situatie, cu aceleasi setari. Fiecare cititor ar trebui sa citeasca si sa analizeze rezultatele obtinute de noi prin prisma propriilor nevoi si preferinte.

Desigur, avem o vasta experienta in acest domeniu, motiv pentru care la final va prezentam si concluzia noastra, insa sfatul meu este sa analizati si voi rezultatele, sa cautati daca se poate si rezultate cu jocul vostru preferat, daca nu le gasiti la noi si de-abia apoi sa trageti o concluzie legata de ce placa este mai potrivita pentru voi. Si daca aveti intrebari, sau sugestii, suntem aici si va ascultam.

Ajunsi aici, sper sa va fie de folos articolul de fata. Mie cu siguranta imi va fi de folos, pentru ca de acum inainte voi da link catre acest articol in fiecare review de placa grafica, fara sa mai fiu nevoit sa repet o mare parte din lucrurile explicate aici. Iar acum… a mai ramas putin si vom vorbi in sfarsit despre RTX 3080 si performanta sa in jocuri, astazi, la ora 16:00!
 

Comentarii

10 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

  1. Alice Ionescu a scris pe:

    Probabil ar trebui mentionate si setarile din nvpanel, macar cele esentiale.
    Foarte posibil sa activati “maximum performance”.
    Chiar daca e lasat “default”, uneori se schimba de la o versiune de driver la alta – de exemplu la max framerate, alterneaza “maximum available” si cea a aplicatiei/jocului.
    Daca e monitor cu g-sync, atunci in nvpanel VSync se seteaza on, iar in jocuri aplicatii e off. Latency mode in acest caz se poate seta pe on sau chiar ultra.

    Articolul e un inceput bun, avantajul este ca poate fi actualizat pe parcurs si pus ca referinta.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Un lucru pe care nu il voi mentiona niciodata pentrru ca este absolut implicit – G-Sync OFF. Always. Ca altfel obtinem aceleasi rezultate more or less

  3. Emil Alexandru a scris pe:

    Salutare, nu ar strica sa faceti 2 platforme de test din moment ce testati ba pentru placi grafice nvidia ba pentru placi grafice amd.
    Nu spun ca are vreo problema platforma aleasa cu ryzen 3900XT, ba din contra, este una din cele mai bune si cu totii ne bucuram de evolutia amd pe piata cpu, ba chiar inca mai avem asteptari mari si frumoase din partea lor, insa stiind clar ca exista totusi ceva diferente intre 2 platforme, atat legata de partea hardware cat si de partea software, o testare cat mai obiectiva nu poate fi facuta decat folosind doua platforme, una pe amd si una pe intel, 3900XT respectiv 10900K.

  4. Calin a scris pe:

    Ar fi trebuit să introduceți și Red dead redemption 2 in testare. Ăla consumă peste tot mult mai mult gpu decât metro exodus, care consumă mult gpu doar în a doua jumătate a jocului.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Acest lucru nu este posibil, asa ca vom utiliza in continuare o singura platforma.

  6. Cosmin a scris pe:

    1. Schimbati graficele ca sunt din 2004 😀
    2. +1 pt Red dead redemption 2 desi nu are bench incorporat. Ma intereseaza si ca vreau sa il cumpar dupa upg la placa video
    3. Merge un ray tracing test si la Tomb Raider. Desi e implementare mai slaba, sunt curios cum face fata 3080 la performance hit? PS: de ce nu e activat hairworks?
    4. De ce nu sunt setarile max out (ex. la AA etc)?
    5. Merge si un summary pe rezolutii / ray tracing (similar cu techpowerup)

    In rest story de nota 10, bravo!

  7. Andrei S. a scris pe:

    Ar fi ideal daca ati introduce la test si COD Warzone.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Cosmin – alte jocuri nu mai introducem acum, inainte sa publicam un articol de genul asta testam mai mult si tragem o serie de concluzii, eu am testat 15 jocuri de exemplu, din care au ramas 10. Legat de grafice…le-am schimbat … putin. Mai mult nu le schimb, pentru ca sunt o chestie recognoscibila pe care numai noi o avem. Nu activam setari care pot influenta performanta unui producator sau altul in mod diferit – hairworks, physics, etc. Similar, nu folosim setari doar de dragul de a le folosi – AA in 4K este inutil, in plus fiecare producator poate avea versiunea sa de AA care se comporta diferit.

    Andrei – de la CoD 4 nu am mai utilizat un titlu CoD in suita de placi grafice si de la Black Ops (primul) nu am mai testat nimic in el. Si nici nu am intentia, nu sunt de acord nici cu modul in care a decurs franciza, nici cum se comporta publisherul.

  9. Fekete Tibor a scris pe:

    RDR2 are benchmark inclus…
    Problema e ca e hit & miss, la doua scene e foarte predispus sa “agate” si min fps poate fi 20 chiar si pe un sistem performant.

  10. dor a scris pe:

    Felicitari pentru articol! Imi este foarte util!

Lasa-ne un comentariu: