Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 16 September, 2020.

Consum

 

Evident, pe langa performanta in jocuri, in cazul fiecarei lansari ne intereseaza si consumul, comportamentul termic, respectiv comportamentul acustic. Si daca pana acum explicam de fiecare data metodologia folosita in fiecare articol, de acum inainte vom da pur si simplu link la acest articol, in timp ce in review-uri vom analiza rezultatele obtinute in teste.

Nu ne-ar fi deranjat sa utilizam PCAT-ul celor de la Nvidia pentru a masura strict consumul placii video, insa, din pacate, pana in momentul redactarii acestui articol nu am intrat in posesia lui, asa ca vom utiliza aceeasi metodologie ca si pana acum. Astfel, pentru a determina consumul am folosit un aparat de masura a consumului la priza si am rulat 3DMark Time Spy. Consumul afisat in tabel este consumul intregului sistem si reprezinta cea mai mare valoare inregistrata de aparatul de masura in timpul testului respectiv.

Cu alte cuvinte, consumul mediu este mult mai mic, insa pe noi ne intereseaza valoarea de varf, worst case scenario, stresul maxim la care va fi supusa sursa noastra. Evident, consumul maxim al sistemului poate fi mai ridicat in cazul in care rulam mai multe stress-tester-e in paralel pentru fiecare componenta (de exemplu 3DMark pentru placa video si Prime95 pentru procesor rulate simultan), dar pe noi ne intereseaza consumul maxim in situatii reale, in cazul nostru in jocuri.

 

Temperatura

 

Temperaturile obtinute de noi nu sunt reprezentative pentru temperaturile care pot fi atinse intr-un sistem normal, in carcasa. In cazul unei carcase slab ventilate putem avea temperaturi mai mari, pe cand in cazul unei carcase ventilate corespunzator putem avea temperaturi semnificativ mai mici. Scopul acestui test este determinarea caracteristicilor termice ale unei placi in functie de modelele cu care concureaza. Astfel, pentru a masura temperatura si turatiile ventilatoarelor am folosit GPU-Z si am inregistrat temperatura atinsa de nucleele grafice in repaus inainte de teste cat si in sarcina, dupa rularea tuturor testelor.

 

Nivel de zgomot

 

Pentru a masura nivelul de zgomot am utilizat un decibelmetru profesional produs de Voltcraft, mai precis modelul SL200. Acesta a fost pozitionat pe un trepied la 85cm de platforma de test, deasupra cooler-ului de pe procesor. Pentru acest test am folosit cooler-ul Noctua NH-U12A in mod pasiv. Singurul ventilator in afara de cel al placii video a fost ventilatorul sursei, care produce insa un nivel de zgomot cu mult sub ceea ce este capabila o placa high-end, functionand in mare parte din timp in mod pasiv.

Testele au fost realizate intr-o camera dotata cu geamuri termopan, zgomotul de fundal in aceasta camera fiind mai mic de 32.9dB. La fel ca si in cazul testelor de consum si de temperatura, trebuie sa retinem ca valorile prezentate se aplica strict sistemului de referinta folosit in articolul de fata. Nivelul de zgomot nu va fi acelasi in cazul in care sistemul este montat in carcasa, in cazul in care distanta dintre aparatul de masura si placa video difera, in cazul in care orientarea aparatului difera, s.a.m.d.

De aceea, noi am creat un sistem de referinta in cadrul caruia sa putem compara mai multe solutii, insa rezultatele trebuiesc privite ca diferente intre produse, nu ca valori absolute universal valabile in orice situatie. Pentru a inregistra nivelul de zgomot, am rulat 3DMark Time Spy si am notat valorile maxime inregistrate in timpul testului respectiv.

Comentarii

10 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

  1. Alice Ionescu a scris pe:

    Probabil ar trebui mentionate si setarile din nvpanel, macar cele esentiale.
    Foarte posibil sa activati “maximum performance”.
    Chiar daca e lasat “default”, uneori se schimba de la o versiune de driver la alta – de exemplu la max framerate, alterneaza “maximum available” si cea a aplicatiei/jocului.
    Daca e monitor cu g-sync, atunci in nvpanel VSync se seteaza on, iar in jocuri aplicatii e off. Latency mode in acest caz se poate seta pe on sau chiar ultra.

    Articolul e un inceput bun, avantajul este ca poate fi actualizat pe parcurs si pus ca referinta.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Un lucru pe care nu il voi mentiona niciodata pentrru ca este absolut implicit – G-Sync OFF. Always. Ca altfel obtinem aceleasi rezultate more or less

  3. Emil Alexandru a scris pe:

    Salutare, nu ar strica sa faceti 2 platforme de test din moment ce testati ba pentru placi grafice nvidia ba pentru placi grafice amd.
    Nu spun ca are vreo problema platforma aleasa cu ryzen 3900XT, ba din contra, este una din cele mai bune si cu totii ne bucuram de evolutia amd pe piata cpu, ba chiar inca mai avem asteptari mari si frumoase din partea lor, insa stiind clar ca exista totusi ceva diferente intre 2 platforme, atat legata de partea hardware cat si de partea software, o testare cat mai obiectiva nu poate fi facuta decat folosind doua platforme, una pe amd si una pe intel, 3900XT respectiv 10900K.

  4. Calin a scris pe:

    Ar fi trebuit să introduceți și Red dead redemption 2 in testare. Ăla consumă peste tot mult mai mult gpu decât metro exodus, care consumă mult gpu doar în a doua jumătate a jocului.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Acest lucru nu este posibil, asa ca vom utiliza in continuare o singura platforma.

  6. Cosmin a scris pe:

    1. Schimbati graficele ca sunt din 2004 😀
    2. +1 pt Red dead redemption 2 desi nu are bench incorporat. Ma intereseaza si ca vreau sa il cumpar dupa upg la placa video
    3. Merge un ray tracing test si la Tomb Raider. Desi e implementare mai slaba, sunt curios cum face fata 3080 la performance hit? PS: de ce nu e activat hairworks?
    4. De ce nu sunt setarile max out (ex. la AA etc)?
    5. Merge si un summary pe rezolutii / ray tracing (similar cu techpowerup)

    In rest story de nota 10, bravo!

  7. Andrei S. a scris pe:

    Ar fi ideal daca ati introduce la test si COD Warzone.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Cosmin – alte jocuri nu mai introducem acum, inainte sa publicam un articol de genul asta testam mai mult si tragem o serie de concluzii, eu am testat 15 jocuri de exemplu, din care au ramas 10. Legat de grafice…le-am schimbat … putin. Mai mult nu le schimb, pentru ca sunt o chestie recognoscibila pe care numai noi o avem. Nu activam setari care pot influenta performanta unui producator sau altul in mod diferit – hairworks, physics, etc. Similar, nu folosim setari doar de dragul de a le folosi – AA in 4K este inutil, in plus fiecare producator poate avea versiunea sa de AA care se comporta diferit.

    Andrei – de la CoD 4 nu am mai utilizat un titlu CoD in suita de placi grafice si de la Black Ops (primul) nu am mai testat nimic in el. Si nici nu am intentia, nu sunt de acord nici cu modul in care a decurs franciza, nici cum se comporta publisherul.

  9. Fekete Tibor a scris pe:

    RDR2 are benchmark inclus…
    Problema e ca e hit & miss, la doua scene e foarte predispus sa “agate” si min fps poate fi 20 chiar si pe un sistem performant.

  10. dor a scris pe:

    Felicitari pentru articol! Imi este foarte util!

Lasa-ne un comentariu: