Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 16 September, 2020.

Platforma de test

 

CPUAMD Ryzen 9 3900XT
MotherboardX570 AORUS Xtreme
RAMGSkill TridentZ Neo 32GB DDR4-3200 CL14
CoolingNoctua NH-U12A
HDDAORUS NVMe Gen 4 2TB
PSUSeasonic P1200
CaseHSPC Top Deck Station
Room temp25 oC
OSWindows 10 Pro x64
DriverNvidia - Forceware 456.16
AMD - Adrenalin 20.8.3
Frecventa Infinity Fabric1900 MHz
Frecventa memorieDDR4 3800
Latente16-16-16-38 1T
MonitorAcer XB280HK 4K

 

Evident, primul lucru pe care l-am schimbat a fost platforma noastra de teste. Pentru ca haideti sa recunoastem, oricat de relevant ar fi Core i7 8700K pentru piata de gaming, tehnologia a evoluat, iar noi avem la dispozitie platforme mult mai noi si mai performante, relevante de altfel pentru cei care vor achizitiona o placa grafica in 2020.

De acea, am trecut la un procesor AMD Ryzen 9 3900XT, unul dintre cele mai interesante si bine echilibrate procesoare lansate in 2020. Si da, sunt perfect constient ca AMD vor anunta o noua generatie de procesoare in luna Octombrie, insa noua generatie de placi grafice Nvidia se lanseaza astazi, iar noi trebuia sa le testam, de preferinta pe altceva decat pe 8700K. Si da, sunt de asemenea constient ca exista diferente intre 3900XT si 10900K in jocuri, insa noua ne place sa punem in practica ceea ce spunem, iar procesoarele AMD se bucura de aprecierea noastra de cativa ani de zile, asa ca era firesc sa facem, in sfarsit, trecerea la o platforma AMD.

Fiind vorba despre o platforma pe care vom testa placi grafice high-end si nu numai, am ales o placa de baza X570 AORUS Xtreme, una dintre cele mai solide implementari X570 disponibile pe piata. Pentru ca noile placi grafice vor functiona si pe platforme care nu sunt echipate cu un slot PCI-E 4.0, insa noi preferam sa avem la dispozitie cele mai noi tehnologii.

De aceea, anul acesta fac un alt mare pas in fata, de la 2x8GB de RAM la 2 x 16GB, mai precis GSkill TridentZ Neo 32GB DDR4-3200 CL14, o cantitate mai apropiata de nevoile gamerilor in 2020. Si pentru ca discutam despre o platforma AMD, memoriile au fost setate DDR4 3800, cu latentele 16-16-16-39 1T, in mod sincron – 1:1, fClk 1900MHz.

Si daca tot avem o platforma PCI-E 4.0, ne-am gandit ca nu ar strica sa schimbam si solutia de stocare, atat sistemul de operare, cat si jocurile, fiind acum stocate pe un SSD AORUS NVMe Gen 4 de 2TB. Nu in ultimul rand, nu din motive de performanta, dar din motive de spatiu pe platforma, am trecut la un cooler Noctua NH-U12A, acesta oferind performante similare cu batranul NH-D15, in conditiile in care spatiul in jurul memoriilor si al placii video este mai generos, permitandu-ne sa montam si sa demontam placile video mai usor si mai rapid.

Practic, singurele componente care au ramas din vechea platforma de teste au fost puternica si eficienta sursa Seasonic P1200, masa de teste HSPC Top Deck Station si monitorul Acer XB280HK 4K.

La capitolul software, am folosit sistemul de operare Windows 10 Pro x64, cu toate update-urile la zi si ultimele versiuni de driver instalate, profilul de performanta fiind AMD Ryzen High Performance. Asa cum stiti, folosim doar sisteme de operare, benchmark-uri si jocuri cu licenta, aduse la zi din punct de vedere al update-urilor.

In cazul de fata, asta inseamna Windows 10 Pro x64 versiunea 2004, driverul de presa Nvidia (Forceware 456.16) pentru placile Nvidia, respectiv cel mai recent driver AMD (Adrenalin 20.8.3) pentru placile AMD. Desigur, pe masura ce timpul va trece, isi vor face aparitia noi driveri si noi update-uri pentru Windows, drept urmare vom mentiona in fiecare review ce versiune de driveri am utilizat.

Ca de obicei, am testat in trei rezolutii 16:9 (3840×2160, 2560×1440 si 1920×1080), mai precis cele mai raspandite printre gameri in acest moment. Pentru 4K si in WQHD am testat intr-un singur scenariu, in timp ce pentru Full HD am pastrat metodologia 2xAA/8xAA (acolo unde jocurile o permit si vedem un impact asupra calitatii imaginii). In toate jocurile detaliile au fost ridicate la maxim, atata timp cat acest lucru presupune folosirea unor setari identice pentru toate placile din test.

 

Comentarii

10 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2020

  1. Alice Ionescu a scris pe:

    Probabil ar trebui mentionate si setarile din nvpanel, macar cele esentiale.
    Foarte posibil sa activati “maximum performance”.
    Chiar daca e lasat “default”, uneori se schimba de la o versiune de driver la alta – de exemplu la max framerate, alterneaza “maximum available” si cea a aplicatiei/jocului.
    Daca e monitor cu g-sync, atunci in nvpanel VSync se seteaza on, iar in jocuri aplicatii e off. Latency mode in acest caz se poate seta pe on sau chiar ultra.

    Articolul e un inceput bun, avantajul este ca poate fi actualizat pe parcurs si pus ca referinta.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Un lucru pe care nu il voi mentiona niciodata pentrru ca este absolut implicit – G-Sync OFF. Always. Ca altfel obtinem aceleasi rezultate more or less

  3. Emil Alexandru a scris pe:

    Salutare, nu ar strica sa faceti 2 platforme de test din moment ce testati ba pentru placi grafice nvidia ba pentru placi grafice amd.
    Nu spun ca are vreo problema platforma aleasa cu ryzen 3900XT, ba din contra, este una din cele mai bune si cu totii ne bucuram de evolutia amd pe piata cpu, ba chiar inca mai avem asteptari mari si frumoase din partea lor, insa stiind clar ca exista totusi ceva diferente intre 2 platforme, atat legata de partea hardware cat si de partea software, o testare cat mai obiectiva nu poate fi facuta decat folosind doua platforme, una pe amd si una pe intel, 3900XT respectiv 10900K.

  4. Calin a scris pe:

    Ar fi trebuit să introduceți și Red dead redemption 2 in testare. Ăla consumă peste tot mult mai mult gpu decât metro exodus, care consumă mult gpu doar în a doua jumătate a jocului.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Acest lucru nu este posibil, asa ca vom utiliza in continuare o singura platforma.

  6. Cosmin a scris pe:

    1. Schimbati graficele ca sunt din 2004 😀
    2. +1 pt Red dead redemption 2 desi nu are bench incorporat. Ma intereseaza si ca vreau sa il cumpar dupa upg la placa video
    3. Merge un ray tracing test si la Tomb Raider. Desi e implementare mai slaba, sunt curios cum face fata 3080 la performance hit? PS: de ce nu e activat hairworks?
    4. De ce nu sunt setarile max out (ex. la AA etc)?
    5. Merge si un summary pe rezolutii / ray tracing (similar cu techpowerup)

    In rest story de nota 10, bravo!

  7. Andrei S. a scris pe:

    Ar fi ideal daca ati introduce la test si COD Warzone.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Cosmin – alte jocuri nu mai introducem acum, inainte sa publicam un articol de genul asta testam mai mult si tragem o serie de concluzii, eu am testat 15 jocuri de exemplu, din care au ramas 10. Legat de grafice…le-am schimbat … putin. Mai mult nu le schimb, pentru ca sunt o chestie recognoscibila pe care numai noi o avem. Nu activam setari care pot influenta performanta unui producator sau altul in mod diferit – hairworks, physics, etc. Similar, nu folosim setari doar de dragul de a le folosi – AA in 4K este inutil, in plus fiecare producator poate avea versiunea sa de AA care se comporta diferit.

    Andrei – de la CoD 4 nu am mai utilizat un titlu CoD in suita de placi grafice si de la Black Ops (primul) nu am mai testat nimic in el. Si nici nu am intentia, nu sunt de acord nici cu modul in care a decurs franciza, nici cum se comporta publisherul.

  9. Fekete Tibor a scris pe:

    RDR2 are benchmark inclus…
    Problema e ca e hit & miss, la doua scene e foarte predispus sa “agate” si min fps poate fi 20 chiar si pe un sistem performant.

  10. dor a scris pe:

    Felicitari pentru articol! Imi este foarte util!

Lasa-ne un comentariu: