Review – GSkill TridentZ Neo DDR4 3200 CL14 2 x 16GB – Samsung B-Die dual-rank pe platforma AMD

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 6 September, 2019.

GSkill TridentZ Neo

 
Memoria RAM a avut intotdeuna o importanta majora in obtinerea performantei optime de care este capabil sistemul nostru, indiferent daca discutam despre vremurile in care cautam BH-5-uri sau TCCD-uri pentru platformele noastre DDR, despre legendarele Micron D9GMH din timpurile DDR2 sau despre Elpida Hyper si era DDR3. Intotdeuna entuziastii au cautat cea mai buna optiune, de la tipul de IC, serie si producator si pana la placile de baza care suportau frecvente cat mai ridicate si latente cat mai scazute, respectiv procesoarele “golden”, cu un controller de memorie cu adevarat potent.

De cativa ani, indiferent de platforma, standardul de performanta, cel putin din punct de vedere al combinatiei frecvente / latente, este reprezentat de memoriile echipate cu IC-uri Samsung B-Die. Chiar daca recordurile de frecventa sunt obtinute cu alte tipuri de memorii, in momentul in care discutam despre memorii high-end, de la care ne asteptam sa obtinem o frecventa ridicata in combinatie cu latente cat mai stranse, memoriile Samsung B-Die sunt standardul in domeniu si vor ramane probabil cele mai performante chip-uri DDR4 produse vreodata.

Cred ca studiul nostru de scalare a fost cat se poate de elocvent in acest sens, iar faptul ca platforma X570 ofera cele mai bune rezultate in momentul in care strangem latentele in momentul in care memoria, controller-ul de memorie si substratul infinity fabric ruleaza 1:1 reprezinta inca un argument in favoarea acestor memorii.

Desigur, in studiul nostru, sau mai bine zis in prima parte a studiului nostru, ne-am concentrat asupra unui singur kit de memorii, cu o capacitate de 2 x 8GB si IC-uri Samsung B-Die. Asa cum am vazut, exista insa si alte tipuri de IC-uri care pot oferi performante bune pe platforma X570 (am testat deja Hynix CJR, iar faimoasele Micron E-Die sunt si ele pe masa de teste), drept urmare veti putea citi cat de curand si partea a doua a studiului nostru legat de scalarea performantei cu latentele si frecventa pe platforma AMD.

Pentru aceasta, am ales sa testam mai intai fiecare kit de memorie si sa il prezentam ca atare, urmand ca la final sa tragem concluzia intr-un studiu cel putin la fel de amplu ca si partea I. Desigur, dincolo de comparatia intre diferite tipuri de IC-uri, mai exista un aspect care trebuie luat in calcul, mai precis densitatea. Astfel, desi am testat un kit de 2 x 8GB echipat cu IC-uri Samsung B-Die, va trebui sa vedem cum se comporta 4 astfel de stick-uri, sau cum se comporta un kit echipat cu aceleasi IC-uri, dar cu o densitate dubla.

Aceasta este situatia kitului de astazi, GSkill TridentZ Neo DDR4 3200 CL14 2 x 16GB, un kit de memorii echipat cu IC-uri Samsung B-Die, cu o densitate de 16GB per stick. Acestea fac parte din cea mai recenta serie de memorii de la GSkill, mai precis seria TridentZ Neo, dedicata platformei X570.

 

Comentarii

8 comentarii la: Review – GSkill TridentZ Neo DDR4 3200 CL14 2 x 16GB – Samsung B-Die dual-rank pe platforma AMD

 1. John Doe a scris pe:

  Poate mai trimit si astia de la G. Skill niste ram prin Ro, ca e pustiu prin magazine. Nu gasesti mai nicaieri 3200 cl14, 3600 cl16 etc.

 2. Alice Ionescu a scris pe:

  John Doe… multe din kiturile 3200CL14, 3600 etc believe it or not… nu mai sunt prioritare pentru fabricație acum. Ce se găsește acum prin alte părți sunt doar stocuri rămase.

 3. John Doe a scris pe:

  Cum sa nu fie prioritate, daca “sweet spot” pret/perf pentru Ryzen e 3600 CL 16? Trident Z Neo s-a lansat in Iulie cu 2 variante de CL 16 (16-16-16-36 si 16-19-19-39), nu gasesti nicaieri pe stoc acel ram, cel putin in RO nu l-am vazut niciodata in stoc. De-abia daca il gasesti pe unele site-uri din afara.

 4. Monstru Post author a scris pe:

  E foarte simplu… la noi depinde de distribuitor. Pe amazon le gasesti fara probleme

 5. John Doe a scris pe:

  Exact. Apropo, daca merg pe Trident Z RGB 3200 cl14 (Doar atat am putut gasi in RO) in loc de Neo, se simte vreo diferenta? Am inteles ca astea Neo sunt optimizate pentru AMD, dar in ce sens nu prea stiu.

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Ar trebui sa mearga ok.

 7. Alice Ionescu a scris pe:

  Ma refeream la anumite kituri clasice din gama TridentZ, nu mai reprezinta o prioritate acum. Iar la variatiuni, GTZSW, SK, KK etc la unele kituri apar chiar ca “end of life”.
  Cele din gama Neo inca nu se gasesc peste tot, “abia” au aparut.

 8. Kha a scris pe:

  Salutare, tocmai ce am trecut de la un antic 2500k la un Ryzen 3900x, cu aorus x570 pro si GSkill Trident Silver 4000 17-17-17-37.

  As avea si eu 2 intrebari, daca se poate:

  1 – Se poate pune problema unei eventuale degradari a 3900x-ului in cazul folosirii unei frecvente de 1900 mhz pe Infinity Fabric, fata de 1800 cat recomanda AMD ? In momentul de fata rulez pe 1867 / 3733 Coupled Mode.

  2 – Care ar fi setarile cele mai bune pentru ramul meu (in principiu, evident) ; se merita sau nu trecut peste 1.35v pentru a cobori si mai mult timingurile ori sa raman la 3733-3800 cu 17-17-17-37 si cu 1.35v ?

  Multumesc frumos

Lasa-ne un comentariu: