Review – HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB – Hynix CJR pe platforma AMD
HyperX FURY RGB
Ehehei, dragii mei, iata ca din punct de vedere calendaristic tocmai a trecut vara, soarele incepe sa fie mai bland si vegetatia se pregateste sa acopere pamantul cu haina cafenie a toamnei. Desigur, pentru multi dintre voi poate perioada concediilor tocmai a inceput, indiferent daca discutam despre o escapada pe o plaja insorita in Grecia, un city break intr-o capitala Europeana, sau, de ce nu, ocupatii lucrativ-relaxante ceva mai apropiate de inima romanului, cum ar fi culesul viei, facutul vinului si alte astfel de bunatati.
Sau poate tocmai v-ati intors din astfel de aventuri si va pregatiti de scoala, de dat copii la scoala, de birou… stiu eu, ce face fiecare la inceputul lunii Septembrie. As vrea sa spun si eu acelasi lucru, dar adevarul este ca noi in aceasta vara am muncit, cu drag si spor. Desigur, am avut cateva escapade pe ici, pe colo, dar nu as putea sa consider ca am avut un concediu cap-coada. Mai degraba mici momente de relaxare la munte, la mare, sau prin alte tari.
Sa nu credeti insa ca regret acest lucru – nici vorba, vara aceasta am avut motive pentru a sta la birou. Doar nu am publicat 40 de articole degeaba pe LAB501 in cele 3 luni de vara calendaristica. Da… ati citit bine, 40 de articole batute pe muchie, intr-o perioada in care in alte vremuri nici macar nu ne trecea prin cap sa inrosim tastaturile in asemenea hal.
Ce-i drept, vara aceasta a fost ceva mai speciala. Pentru ca vara aceasta s-a lansat noua generatie de procesoare AMD Ryzen 3000, precum si placile de baza si SSD-urile aferente. Vara aceasta s-a lansat seria RTX SUPER, de la Nvidia, respectiv seria Navi, de la AMD. Nu in ultimul rand, vara aceasta am reprezentat Romania in cadrul Thermaltake CaseMOD Invitational Balkan 2019, construind un build ceva mai rustic, mai apropiat de sufletul nostru.
Si pe langa aceste lansari, am testat SSD-uri, surse, carcase si nu in ultimul rand… memorii. Pentru ca daca exista un lucru care s-a schimbat considerabil odata cu lansarea celei mai recente generatii de procesoare AMD, atunci acesta este cu siguranta lucrul cu memoria. Asa cum ati putut vedea in studiul nostru dedicat, noua platforma ofera posibilitati net superioare platformelor AMD anterioare, ba chiar si platformelor Intel, memoriile putand atinge cu usurinta frecvente ridicate sau latente foarte stranse pe aceasta platforma.
Desigur, studiul nostru a fost realizat folosind un kit de memorii echipat cu celebrele IC-uri Samsung B-Die, cele mai performante si costisitoare chip-uri de memorie in momentul de fata. Cum arata totusi lucrurile daca vrem sa utilizam un kit de memorii ceva mai accesibil? Sa zicem… un kit de 16GB, care costa ~549 RON? Ei bine, nu o sa va vina sa credeti… chiar am primit recent un astfel de kit, pe numele sau HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB. Vedeti voi, HyperX au lansat familia Fury DDR4 RGB pe 19 August, iar acestea corespund perfect cerintelor noastre.
Comentarii
Multumesc pentru aceste teste si cu alte memorii in afara de Samsung B-die.
Cu aceasta ocazie iti confirm ca multi dintre noi apreciem eforturile pe care le-ati facut in aceasta vara pentru a ne prezenta la timp tot ceea ce AMD si Nvidia au lansat si ca articolele sunt de mare ajutor.
Din ce ai prezentat memoriile Hynix CJR scaleaza mai bine cu frecventa si apoi cu latentele.
Kit-ul pe care il am este HX432C18FBK2/32. Am 2 kit-uri (da, 64 GB) pentru ca le-am cumparat pe ambele la pretul de 1000 lei.
La 3200Mhz au latentele 18-21-21 la 1.2 V. Am obtinut 16-18-18-19 la 1,365 V la 3200 MHZ. Am obtinut si latente de 15 si apoi de 14 dar la tensiuni mai mari si nu am vrut sa ridic tensiunea prea mult avand in vedere ca folosesc calculatorul intens.
Ce tensiune maxima recomanzi pentru Hynix CJR la o utilizare de 10-12 ore/zi.
Intentionez sa le aduc la 3600MHZ si apoi 3800 dupa care sa micsorez latentele pe cat de mult in limita unei tensiuni de siguranta pentru o folosire de 12 ore/zi.
Multumesc si succes pentru viitoarele articole inspirate.
Multumesc pentru aprecieri Daniel. Vor mai urma (foarte curand) un test cu B-Die-ul dual-rank (2 x 16GB) si apoi un test cu Micron E-Die (Ballistix Sport LT).
Legat de tensiunea de alimentare, nu cred ca 1.4v ar trebui sa fie o problema pentru utilizarea zilnica, dar nu am atat de multa experienta cu Hynix-uri cum am cu B-Die-uri, de exemplu.
Pingback: Review – HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB – Hynix CJR pe platforma AMD - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Review - GSkill TridentZ Neo DDR4 3200 CL14 2 x 16GB - Samsung B-Die dual-rank pe platforma AMD - lab501
Pingback: Review - Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3000 CL15 2 x 8GB - Micron E-Die pe platforma AMD - lab501
Pingback: Review – HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB – Hynix CJR pe platforma AMD | Stiri IT & C