Review – HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB – Hynix CJR pe platforma AMD
Concluzii
Lansarea primei generatii de procesoare AMD Ryzen a reprezentat o gura de aer proaspat pentru entuziasti, cei de la Intel avand din nou, pentru prima data in multi ani, o concurenta reala, indiferent de segmentul de performanta care ne-ar putea interesa. Cei de la AMD au continuat asaltul in aceeasi maniera prin lansarea celei de-a doua generatii Ryzen, iar lansarea generatiei AMD Ryzen 3000 a zguduit din temelii piata procesoarelor, concurenta fiind acum cu adevarat acerba.
Totusi, unul dintre dezavantajele platformei Ryzen fata de concurenta era necesitatea utilizarii unui kit de memorii destul de costisitor, bazat pe IC-uri Samsung B-Die, pentru a obtine performanta maxima de care este capabila platforma. Ei bine, asa cum am vazut in cazul studiului nostru de scalare, memoriile echipate cu astfel de IC-uri detin in continuare coroana performantei si in cazul platformei AMD Ryzen 3000.
De aceasta data insa, si-au facut aparitia si alternative semnificativ mai ieftine, cum este si HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16, care ofera o performanta apropiata de ceea ce putem vedea in cazul kit-urilor high-end, pentru o fractiune din pret. Acest lucru se datoreaza IC-urilor Hynix CJR, care permit atat atingerea unor frecvente ridicate (DDR4 4400), cat si strangerea latentelor la frecventa optima (DDR4 3800), suficient de mult incat sporul de performanta sa fie sesizabil.
In aceste conditii, dupa o lunga perioada in care nu puteam pronunta cuvintele AMD si HyperX in aceeasi propozitie, iata ca producatorul american revine pe piata intr-un mare fel, oferind celor care isi doresc sa construiasca un PC bazat pe un procesor din familia Ryzen 3000, dar nu dispun de un buget foarte ridicat, o solutie cu un raport calitate / pret optim si un plus la capitolele aspect si garantie.
Comentarii
Multumesc pentru aceste teste si cu alte memorii in afara de Samsung B-die.
Cu aceasta ocazie iti confirm ca multi dintre noi apreciem eforturile pe care le-ati facut in aceasta vara pentru a ne prezenta la timp tot ceea ce AMD si Nvidia au lansat si ca articolele sunt de mare ajutor.
Din ce ai prezentat memoriile Hynix CJR scaleaza mai bine cu frecventa si apoi cu latentele.
Kit-ul pe care il am este HX432C18FBK2/32. Am 2 kit-uri (da, 64 GB) pentru ca le-am cumparat pe ambele la pretul de 1000 lei.
La 3200Mhz au latentele 18-21-21 la 1.2 V. Am obtinut 16-18-18-19 la 1,365 V la 3200 MHZ. Am obtinut si latente de 15 si apoi de 14 dar la tensiuni mai mari si nu am vrut sa ridic tensiunea prea mult avand in vedere ca folosesc calculatorul intens.
Ce tensiune maxima recomanzi pentru Hynix CJR la o utilizare de 10-12 ore/zi.
Intentionez sa le aduc la 3600MHZ si apoi 3800 dupa care sa micsorez latentele pe cat de mult in limita unei tensiuni de siguranta pentru o folosire de 12 ore/zi.
Multumesc si succes pentru viitoarele articole inspirate.
Multumesc pentru aprecieri Daniel. Vor mai urma (foarte curand) un test cu B-Die-ul dual-rank (2 x 16GB) si apoi un test cu Micron E-Die (Ballistix Sport LT).
Legat de tensiunea de alimentare, nu cred ca 1.4v ar trebui sa fie o problema pentru utilizarea zilnica, dar nu am atat de multa experienta cu Hynix-uri cum am cu B-Die-uri, de exemplu.
Pingback: Review – HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB – Hynix CJR pe platforma AMD - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Review - GSkill TridentZ Neo DDR4 3200 CL14 2 x 16GB - Samsung B-Die dual-rank pe platforma AMD - lab501
Pingback: Review - Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3000 CL15 2 x 8GB - Micron E-Die pe platforma AMD - lab501
Pingback: Review – HyperX FURY RGB DDR4 3200 CL16 2x8GB – Hynix CJR pe platforma AMD | Stiri IT & C