AMD Ryzen 3000 – Part VII – Studiu de scalare pe AMD Ryzen 5 3600X + B450

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 7 October, 2019.

Ryzen 5 3600X + B450

 
Studiu de scalare? Partea a 3-a? Sunt nebun? Da, da si da, cam astea ar fi raspunsurile oficiale pe care le-as putea oferi pentru aceste trei intrebari. Pentru cei care au deschis calculatoarele mai tarziu, in luna Iulie AMD lansau ce-a de-a treia generatie AMD Ryzen, impreuna cu chipset-ul X570, acestea aducand un nou mod in care memoria, controller-ul de memorie si substratul Infinity Fabric pot fi conectate. Am explicat toate aceste lucruri in prima parte a studiului nostru de scalare, pe care, daca nu l-ati citit pana acum, va recomand calduros sa il cititi inainte de a trece mai departe.

Practic, acum putem seta memoria RAM in doua feluri: sincron (1:1), cand frecventa reala a memoriei RAM (mClk), frecventa controller-ului de memorie integrat (denumit acum unified memory controller – uClk) si frecventa substratului Infinity Fabric (fClk) au aceeasi valoare, sau asincron, cand uClk is fClk sunt jumatate din mClk (1:2). Primul tip de utilizare ofera cea mai mica latenta si cea mai ridicata performanta in general, in timp ce al doilea tip de utilizare ne permite atingerea unor frecvente foarte ridicate pentru memorii, lucru de neimaginat pentru procesoarele AMD Ryzen din generatiile anterioare.

Initial am descoperit acest lucru testand un kit de memorii echipat cu IC-uri Samsung B-Die intr-o sumedenie de benchmark-uri, aplicatii uzuale si jocuri, iar cea mai mare diferenta am intalnit-o in AIDA Cache and Memory Benchmark, un benchmark care masoara strict latimea de banda si latenta. In cea de-a doua parte a studiului nostru de scalare a performantei memoriei pe platforma AMD Ryzen 3000, am studiat comportamentul kiturilor de memorie bazate pe diferite tipuri de IC-uri (Samsung B-Die, Micron E-Die, Hynix CJR), respectiv modul in care se comporta diferite configuratii (2 x 8GB B-Die, 2 x 16GB B-Die dual-rank, 4 x 8GB B-Die), incercand sa va ajutam sa alegeti kit-ul potrivit pentru voi in functie de buget si asteptari.

Din nou, daca nu ati citit primele doua parti, acum ar fi un moment bun sa o faceti, pentru a intelege mai bine ce vom discuta astazi. Si daca tot am mentionat acest subiect… dupa un studiu de scalare urias, urmat de batalia IC-urilor… oare despre ce am mai putea discuta astazi?

Ei bine, raspunsul este destul de simplu. Vedeti voi, pentru ca am vrut sa intelegem cu adevarat de ce sunt capabile procesoarele AMD Ryzen din ce-a de-a treia generatie, am rulat toate testele pe varful de gama AMD Ryzen 9 3900X, împreuna cu excelenta MSI MEG X570 Godlike. Asta ne-a ajutat sa descoperim care este cel mai potrivit tip de memorii daca ne dorim un sistem bazat pe un procesor high-end, respectiv pe una dintre cele mai performante placi de baza X570 disponibile pe piata.

Cu toate acestea, nu toti cititorii nostri isi pot permite un procesor Ryzen 9 3900X sau o placa de baza X570 si intre noi fie vorba nu toti cititorii nostri au nevoie de o asemenea putere de procesare. De altfel, cred ca in momentul de fata mult mai multe persoane se bucura de avantajele aduse de mult mai accesibile procesoare din gama Ryzen 5, adica AMD Ryzen 5 3600 si AMD Ryzen 3600X, iar datorita faptului ca placile de baza B550 nu au fost inca lansate, majoritatea celor care achizitioneaza un procesor Ryzen 5 vor opta pentru o placa de baza B450, deoarece plăcile de baza X570 au un pret semnificativ mai mare.

Asadar, pasul logic pentru mine, dupa ce am petrecut cea mai mare parte a lunii Iulie testand diverse setari pentru B-Die pe X570, petrecand apoi o parte considerabila din vara pentru a vedea cum se comporta diverse IC-uri pe aceasi platforma, a fost sa refac toate testele din partea a doua a studiului de scalare, de data aceasta pe o platforma mult mai accesibila. Sa-i zicem… un test de scalare pentru mase. Si asta, dragi prieteni, este ceea ce vom discuta astazi, in ce-a de-a treia parte a studiului nostru de scalare a performantei cu memoria in cazul procesoarelor din seria AMD Ryzen 3000.

 

Comentarii

15 comentarii la: AMD Ryzen 3000 – Part VII – Studiu de scalare pe AMD Ryzen 5 3600X + B450

  1. Dan a scris pe:

    Multumim pentru articol – acum stim sa obtinem performanta maxima din orice kit de memorii, iar poza de la sfarsit e cireasa de pe tort.
    Pare ca se anunta o colaborare fructuoasa. Succes.

  2. Radu Motrescu a scris pe:

    Salutari. In primul rand, am gasit articolul pe subredditul de la AMD, ma bucur ca ai postat acolo articolele, pentru ca lumea sa poata aprecia efortul. In al doilea rand, ai vorbit aici si in articolele anterioare despre memoriile de la Crucial. Da, sunt bune, dar nu am gasit in tara vreun site unde se pot cumpara. Ai vreo recomandare in privinta asta?

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Multumesc!

    Radu – din pacate nu sunt aduse oficial la noi, prin urmare, chiar daca le gasesti vor avea un pret mai mare. Recomandarea ar fi sa le cumperi de pe Amazon (DE sau UK), suntem in UE, nu ar trebui sa fie nici o problema.

  4. Asa da!

  5. Cristian a scris pe:

    Ma bate si pe mine gandul sa iau un 3600+b450,intrebarea este sa iau b450 sau sa astept anu viitor pentru b550?

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Sincer, nu am pus inca mana pe B550 si nu stiu cand se lanseaza. Daca nu este graba, nu vad de ce nu ai mai astepta putin, ca sa faci o alegere informata. Daca este graba… B450 este optiunea

  7. Johny a scris pe:

    Pe platforme de tip B350 sau X370 se obtin performante similare ca pe B450? De ex. la MSI au aparut versiuni beta de bios care suporta Ryzen 3xxx

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Suportul pe B350 si X370 este cu siguranta limitat, deci nu

  9. walterescu a scris pe:

    nu sunt memoriile astea ?

    https://www.forit.ro/memorii/crucial/221813-ballistix-sport-lt-16gb-kit-8gbx2-ddr4-3000-mt-s-pc4-24000-cl15-udimm/

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Ba da, alea sunt

  11. Johny a scris pe:

    @Monstru, aici zice ca sunt diferente minime de performanta intre X370 si X470
    https://www.overclock3d.net/reviews/cpu_mainboard/amd_x370_vs_x470_vs_x570_-_3600x_3700x_review/34

  12. coco a scris pe:

    Dna Lisa Su CEOul AMD? Tare!

  13. Dreamcatcher a scris pe:

    “De exemplu, procesorul utilizat de noi astazi, impreuna cu placa de baza utilizata de noi astazi, respectiv cu un kit Crucial sau HyperX la alegere, vor avea o valoare totala de ~2300 RON”.

    Locuiesc in De,asa ca aceeasi comanda de pe mindfactory a iesit la 410 euro,adica 1950 lei la cursul de azi.Pentru ca n-am nevoie de OC si bibileala,trecandu-mi oarecum gargaunii am ales 3600 simplu.Deci vreo 372 euro.Pomana,traim vremuri bune…hai AMD odata si pe GPU!

  14. Exe a scris pe:

    Samsung 970 Pro nu este HDD, modificați în tabelul de pe pagina 2 cu SSD sau storage

  15. Johny a scris pe:

    Revin cu update: nu este nici o diferenta majora de performanta intre x370 x470 si x570. Am in momentul actual Ryzen3600+Msi X370 KRAIT GAMING + 16GB Corsair Vengeance LPX 3600-CL18 care functioneaza fara probleme cu profilul XMP. Acest lucru este posibil datorita faptului ca PBO se face acum direct din procesor si nu mai este dependent de placa de baza asa de mult ca la generatia anterioara.

Lasa-ne un comentariu: