Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part VI – RTX 3090 – AMD Ryzen 9 3900XT vs Intel Core i9 10900K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 24 September, 2020.

RTX 3090

 
Gata dragilor, ati citit celelalte articole publicate astazi? V-ati format o parere despre RTX 3090? Adevarul este ca am avut de-a face cu o lansare pe cinste, atipica in multe feluri, cu dezavantajele si avantajele aferente. Astfel, nu ne-am putut bucura de prezenta unui RTX 3090 FE in laborator, prin urmare cea mai mare implementare Founders Edition produsa vreodata nu isi va gasi locul in colectie, alaturi de alte bestii drin vremuri de mult apuse.

Pe de alta parte, acest lucru implica si o rasturnare amuzanta de situatie. Vedeti voi, de cele mai multe ori, in momentul in care se lanseaza un varf de gama, primim referinta, o testam, iar apoi incep sa isi faca aparitia si implementarile partenerilor. De aceasta data insa, am primit implementarile partenerilor direct inainte de lansare. Asta inseamna ca am testat nu una ci 3 versiuni de RTX 3090, ceea ce, trebuie sa recunoastem, reprezinta o premiera in cazul unei lansari high-end.

Si totusi, pe langa implementari, mai avem un subiect de discutat. Astfel, inainte de lansarea lui RTX 3080, am adus metodologia noastra de testare la zi, inlocuind o buna parte din jocurile utilizate pentru testare, precum si platforma de test. V-am povestit in detaliu despre aceste schimbari in articolul dedicat metodologiei de testare.

Ei bine, una dintre schimbarile aduse cu aceasta ocazie a fost trecea la o platforma bazata pe un procesor AMD, fiind pentru prima data de cand exista LAB501 cand testam placi grafice pe o astfel de platforma. Asa cum este si normal, aceasta schimbare reprezinta un pas destul de mare in fata, mai ales in conditiile in care varfurile de gama AMD inca raman putin in urma in cazul anumitor jocuri.

Pentru a vedea care este diferenta intre o platforma AMD si o platforma Intel in momentul de fata, in conextul lansarii seriei RTX 3000, am testat RTX 3080 FE si ASUS GeForce RTX 3090 TUF Gaming atat pe noua noastra platforma de teste, cat si pe o platforma echipata cu un procesor Intel Core i9 10900K. Am asteptat lansarea lui RTX 3090 pentru a face acest lucru dintr-un motiv foarte simplu – RTX 3090 este cea mai puternica placa grafica in momentul de fata, deci este normal ca in cazul in care exista o diferenta intre cele doua procesoare, sa o putem observa cel mai bine utilizand un RTX 3090.

De exemplu, utilizand suita de teste dedicata procesoarelor, impreuna cu un RTX 2080Ti, diferenta intre AMD Ryzen 9 3900XT si Intel Core i9 10900K era de aproximativ 4%. Asa cum am vazut insa, RTX 3080 si RTX 3090 sunt mult mai puternice decat RTX 2080 Ti, iar noi am schimbat o buna parte din jocurile utilizate in testele de placi grafice, drept urmare este posibil ca aceasta diferenta sa se fi modificat in conditiile actuale de testare. Haideti sa vedem exact despre ce este vorba.

 

Comentarii

5 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part VI – RTX 3090 – AMD Ryzen 9 3900XT vs Intel Core i9 10900K

 1. vlad0ne a scris pe:

  Salutare,

  Felicitari pentru articol(e) din ultima luna! Multumim pentru efortul depus. De fiecare data imi face placere sa ma delectez cu cate un review/test pe lab501.ro

  P.S.: credeti ca ar fi ajutat in departajarea celor doua platforme de test Intel vs. AMD daca frecventele celor doua procesoare erau egale? Banuiesc ca ati luat in calcul si aceasta varianta 🙂 Sunt doar curios de parerea voastra.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Arhitectura Zen 2 este semnificativ mai performanta clock per clock decat arhitectura Skylake re-re-re-rebrand-uita. Clock per clock AMD spulbera Intel, dar in realitate procesoarele acestora sunt tactate semnificativ mai sus, in timp ce procesoarele AMD nu pot rula la acele frecvente, de unde si diferenta din jocuri. In aplicatii nu conteaza atat de mult, deoarece AMD au eficienta si numarul de nuclee de partea lor, insa in jocuri inca se simte impactul frecventei.

 3. vlad0ne a scris pe:

  Multumesc de raspuns.

  Daca AMD nu poate mai sus cu frecventa downclock-am Intel a.i. sa-l aducem la o frecventa egala cu AMD 🙂

  P.S.: nu mai sunt updated cu noile platforme/bios-uri si nu sunt sigur ca se mai pot downclock-a procesoarele cum era odata. Am ramas la nivelul P35 cu Intel E7300 cu BIOS-uri clasice. Ups! 🙂
  Numai bine!

 4. ropittbul a scris pe:

  “Din punctul nostru de vedere, schimbarea platformei de teste cu o platforma AMD a reprezentat un pas logic, in conditiile in care o buna parte a cititorilor LAB501 folosesc o platforma AMD. Da, asa cum am vazut, in cazul unei platforme Intel putem obtine rezultate cu pana la 4% mai bune in 4K, in cazul unui RTX 3090, iar diferentele dintre RTX 3090 si RTX 3080 sunt putin mai mari – aproximativ 3% diferenta in 4K. Cu toate acestea, AMD este o platforma mult mai echilibrata per total si mult mai relevanta, din punctul meu de vedere, in 2020, motiv pentru care va ramane in continuare platforma noastra de teste pentru placi grafice.”

  Thank you for that !

 5. Marian a scris pe:

  https://www.notebookcheck.net/Alleged-NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Ti-specs-resurface-will-likely-feature-20GB-of-GDDR6x-VRAM-10-496-CUDA-cores-and-more.502033.0.html

Lasa-ne un comentariu: