Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part VI – RTX 3090 – AMD Ryzen 9 3900XT vs Intel Core i9 10900K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 24 September, 2020.

Concluzii

 
Nebuna a fost luna aceasta, nu-i asa? Am inceput in forta pe 1 Septembrie, cand v-am povestit despre conferinta in care au fost anuntate noile placi si tehnologii. Apoi am discutat despre cum arata RTX 3080 FE si despre arhitectura Ampere, v-am prezentat noua platforma de teste, am testat RTX 3080FE si ASUS GeForce RTX 3080 TUF OC.

Astazi am vazut ce performanta ofera ASUS GeForce RTX 3090 TUF Gaming si MSI GeForce RTX 3090 GamingX Trio, iar in momentul in care scriu aceste randuri, o a treia implementare de RTX 3090 se afla in masina curierului, urmand a fi livrata astazi. Daca ajunge pana la NDA sau nu, asta nu stiu in acest moment, pentru ca UPS nu imi poate comunica numarul agentului, deoarece angajatii nu au telefon de serviciu… Dar vom discuta si despre ea cat de curand, va promit.

Pana atunci, mai avem de discutat un singur lucru si anume impactul pe care testarea placilor grafice pe o platforma AMD il are fata de cazul in care am testa pe o platforma Intel. Stiam de la bun inceput ca vor exista diferente, pentru ca strategia AMD, cu o arhitectura eficienta si un numar ridicat de nuclee este diferita de strategia Intel, care inca utilizeaza o arhitectura invechita, cu un numar mai redus de nuclee, dar care poate functiona peste 5GHz.

In aceste conditii, performanta procesoarelor AMD in majoritatea aplicatiilor este net superioara, insa in jocuri Intel au in continuare un avantaj. Avantaj care se concretiza intr-o diferenta medie de 4% in cazul lui RTX 2080Ti, dar care creste la 9% in cazul lui RTX 3090. Totusi, diferentele cele mai mari isi fac aparitia in rezolutii mai mici de 4K, iar cei care vor achizitiona un RTX 3080 sau un RTX 3090 se vor juca cel mai probabil in 4K, acolo unde diferenta intre AMD si Intel ramane 4%.

Daca merita sa sacrificati performanta sistemului pentru 4% in jocuri, asta depinde numai de voi, respectiv de ce anume faceti cu PC-ul. Daca doar va jucati, atunci Intel reprezinta in continuare o solutie mai performanta. Daca vreti sa faceti si streaming, sau vreti sa intreprindeti si alte activitati cu PC-ul pe langa jocuri, atunci AMD reprezinta o solutie mai buna.

Per total insa, exista diferente clare intre 3900XT si 10900K si asa cum am vazut pe pagina anterioara, diferenta dintre placile grafice testate se poate modifica, in functie de procesorul utilizat. Acest lucru trebuie retinut in momentul in care comparati diverse review-uri, respectiv in momentul in care alegeti o placa video – alegeti in functie de nevoile voastre si de configuratia voastra.

Din punctul nostru de vedere, schimbarea platformei de teste cu o platforma AMD a reprezentat un pas logic, in conditiile in care o buna parte a cititorilor LAB501 folosesc o platforma AMD. Da, asa cum am vazut, in cazul unei platforme Intel putem obtine rezultate cu pana la 4% mai bune in 4K, in cazul unui RTX 3090, iar diferentele dintre RTX 3090 si RTX 3080 sunt putin mai mari – aproximativ 3% diferenta in 4K. Cu toate acestea, AMD este o platforma mult mai echilibrata per total si mult mai relevanta, din punctul meu de vedere, in 2020, motiv pentru care va ramane in continuare platforma noastra de teste pentru placi grafice.

 

Comentarii

5 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part VI – RTX 3090 – AMD Ryzen 9 3900XT vs Intel Core i9 10900K

 1. vlad0ne a scris pe:

  Salutare,

  Felicitari pentru articol(e) din ultima luna! Multumim pentru efortul depus. De fiecare data imi face placere sa ma delectez cu cate un review/test pe lab501.ro

  P.S.: credeti ca ar fi ajutat in departajarea celor doua platforme de test Intel vs. AMD daca frecventele celor doua procesoare erau egale? Banuiesc ca ati luat in calcul si aceasta varianta 🙂 Sunt doar curios de parerea voastra.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Arhitectura Zen 2 este semnificativ mai performanta clock per clock decat arhitectura Skylake re-re-re-rebrand-uita. Clock per clock AMD spulbera Intel, dar in realitate procesoarele acestora sunt tactate semnificativ mai sus, in timp ce procesoarele AMD nu pot rula la acele frecvente, de unde si diferenta din jocuri. In aplicatii nu conteaza atat de mult, deoarece AMD au eficienta si numarul de nuclee de partea lor, insa in jocuri inca se simte impactul frecventei.

 3. vlad0ne a scris pe:

  Multumesc de raspuns.

  Daca AMD nu poate mai sus cu frecventa downclock-am Intel a.i. sa-l aducem la o frecventa egala cu AMD 🙂

  P.S.: nu mai sunt updated cu noile platforme/bios-uri si nu sunt sigur ca se mai pot downclock-a procesoarele cum era odata. Am ramas la nivelul P35 cu Intel E7300 cu BIOS-uri clasice. Ups! 🙂
  Numai bine!

 4. ropittbul a scris pe:

  “Din punctul nostru de vedere, schimbarea platformei de teste cu o platforma AMD a reprezentat un pas logic, in conditiile in care o buna parte a cititorilor LAB501 folosesc o platforma AMD. Da, asa cum am vazut, in cazul unei platforme Intel putem obtine rezultate cu pana la 4% mai bune in 4K, in cazul unui RTX 3090, iar diferentele dintre RTX 3090 si RTX 3080 sunt putin mai mari – aproximativ 3% diferenta in 4K. Cu toate acestea, AMD este o platforma mult mai echilibrata per total si mult mai relevanta, din punctul meu de vedere, in 2020, motiv pentru care va ramane in continuare platforma noastra de teste pentru placi grafice.”

  Thank you for that !

 5. Marian a scris pe:

  https://www.notebookcheck.net/Alleged-NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Ti-specs-resurface-will-likely-feature-20GB-of-GDDR6x-VRAM-10-496-CUDA-cores-and-more.502033.0.html

Lasa-ne un comentariu: