Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part I – Lansarea oficiala

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 1 September, 2020.

Nvidia GeForce RTX 3080

 
Nikola Tesla, Enrico Fermi, Johannes Kepler, James Clerk Maxwell, Blaise Pascal, Alan Turing, cu totii fac parte din panteonul oamenilor de stiinta care si-au lasat amprenta asupra dezvoltarii umanitatii, contributiile aduse in varii domenii, de la matematica sau fizica si pana la astronomie, afectand in mod direct modul in care traim si comunicam astazi. Nu intamplator, Tesla, Fermi, Kepler, Maxwell, Pascal si Turing sunt nume de cod ale microarhitecturilor Nvidia lansate incepand cu 2006 si pana in zilele noastre, acestea regasindu-se in produse legendare, cum ar fi 8800GTX, GTX 1080 sau RTX 2080 Ti.

Cu o mica exceptie, asa incepeam seria dedicata arhitecturii Ampere, in urma cu doi ani de zile. Pana in acel moment, trecusera 825 zile din momentul lansarii arhitecturii Pascal, iar gamerii asteaptau ceva nou, care s-a concretizat in seria Nvidia RTX, nume de cod Turing, adica exact exceptia din primul paragraf al acestui articol. Ei bine, astazi se implinesc 742 de zile din acel moment… 64108800 de secunde, 1068480 de minute, sau 17808 de ore, oricum am privi problema, cred ca un lucru e cat se poate de sigur. De atunci si pana acum, RTX 2080Ti a fost regele absolut al performantei, iar Nvidia au dominat segmentul high-end fara drept de apel.

Desigur, strategia s-a schimbat putin, seria RTX SUPER vazand lumina zilei anul trecut, in luna Iulie. Evident, AMD au oferit solutii demne de luat in seama in segmentul mainstream, iar numarul celor care folosesc o placa video AMD in PC-ul de acasa este demn de luat in seama. Insa, in momentul in care discutam despre high-end, RTX 2080Ti a fost (si este si in momentul de fata) un adevarat colos, implacabil, imposibil de contracarat sau combatut, pozitionat confortabil pe varful muntelui Olimp, privind in jos cu indulgenta catre supusii sa. Pentru ca da, timp de 742 de zile, RTX 2080Ti a fost exact asta… regele performantei.

Asa cum se intampla insa odata la ceva timp in domeniul nostru, vine o vreme cand o noua bestie se ridica din creuzetul incins al turnatoriei, sufland foc si pucioasa, acompaniata de un huruit inebunitor, si de urletul animalelor salbatice. Nu, nu am confundat domeniile… textual, foundry se traduce in limba romana prin turnatorie. Este adevarat, nu una in care fierul incins este batut cu ciocanul, ci una in care moleculele de siliciu sunt atent pozitionate pe waffer, nu de catre hefaistosi cu antebratele ca niste odgoane, acoperiti in funingine si sudoare, ci de catre ingineri imbracati in halate albe si costume de protectie, iar urletul animalelor salbatice este doar o metafora pentru vuietul care a cuprins social media de cateva saptamani, noi si noi detalii facandu-si aparitia in fiecare zi, inclusiv serii intregi de produse de la integratori.

Si totusi, despre ce produse vorbim? Ei… haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget, sunt convins ca stim cu toti ca placile video se numesc Nvidia GeForce RTX 3070, Nvidia GeForce RTX 3080 si Nvidia GeForce RTX 3090, iar arhitectura se numeste Ampere, ca un omagiu adus parintelui electrodinamicii, André-Marie Ampère. Si de asemenea, nu cred ca mai trebuie sa va explic eu exact care dintre aceste 3 modele este bestia despre care discutam mai devreme. In fond, ultima oara cand vedeam o bestie cu 90 in coada, discutam despre GTX 690, singura placa video care mi-a fost livrata vreodata impreuna cu o ranga.
 

Comentarii

8 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part I – Lansarea oficiala

 1. Radu a scris pe:

  Cuvintele sunt de prisos. Multumesc

 2. rage fuury a scris pe:

  Wow!

 3. Sorin a scris pe:

  Si? Cat crezi ca o sa coste la noi, avand in vedere ca magazinele incearca sa ne bage pe gat 2080ti la peste 5000 de lei, in conditiile in care 3070 o sa o bata la fundu gol?

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Cat o sa coste la noi teoretic stiu. Dar cat o sa coste la noi practic… ramane de vazut

 5. Daniel a scris pe:

  3080 o sa coste cat 2080 la lansare adica se va invarti in jur la 3500 ron.

 6. Dor a scris pe:

  Ehei, Huang a îmbătrânit, părul alb nu-i arată însă vârsta, se ține bine. Poate generația asta va influența pozitiv lumea jocurilor, a realității virtuale…

 7. Doru a scris pe:

  Frumos articol. Ma uimiti in continuare. Multumesc!

 8. Alice Ionescu a scris pe:

  Nu stiu ce tot spera unii ca vor scadea preturile pentru 2080 Ti noi sau SH, au aparut cateva 2080 Ti fara garantie si forjate pe ebay la 500$ si acum se lanseaza tot felul de speculatii…
  3070 nu cred ca o va depasi pe 2080 Ti, poate marginal în anumite teste în anumite reviews, si nici 3080 în real life nu va fi un salt urias…
  3080 cele mai ieftine implementari cred ca vor fi in jur de 4200-4500 +/- lei, iar modele high end vor depasi 5000 lei lejer, cele cu AiO probabil vor depasi 5500 lei
  Pretul pentru 3090 va fi peste 8000 lei, spre 10 mii lei K|NGP|N etc.

Lasa-ne un comentariu: