Nvidia GeForce RTX 5080 & 5090 – Part III – Metodologie testare placi grafice 2025

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 20 January, 2025.

Consum

 

Evident, pe langa performanta, in cazul fiecarei lansari ne intereseaza si consumul, comportamentul termic, respectiv comportamentul acustic. In cazul consumului, in urma cu ceva timp am trecut la PCAT V1, pus la dispozitie de catre NVIDIA, iar mai apoi am trecut la PCAT V2, pe care il folosim si in momentul de fata pentru a masura consumul maxim si mediu al placii grafice, izolata de sistem.

Am pastrat insa in metodologie si metoda clasica, in care masuram consumul intregului sistem, pentru determinarea consumului fiind utilizat un aparat de masura a consumului la priza, in timp ce rulam 3DMark Port Royal. Consumul afisat in tabel este consumul intregului sistem si reprezinta cea mai mare valoare inregistrata de aparatul de masura in timpul testului respectiv.

 

Temperatura

 

Temperaturile obtinute de noi nu sunt reprezentative pentru temperaturile care pot fi atinse intr-un sistem normal, in carcasa. In cazul unei carcase slab ventilate putem avea temperaturi mai mari, pe cand in cazul unei carcase ventilate corespunzator putem avea temperaturi semnificativ mai mici. Scopul acestui test este determinarea caracteristicilor termice ale unei placi in functie de modelele cu care concureaza. Astfel, pentru a masura temperatura si turatiile ventilatoarelor am folosit GPU-Z si am inregistrat temperatura atinsa de nucleele grafice in sarcina, dupa rularea tuturor testelor.

 

Nivel de zgomot

 

Pentru a masura nivelul de zgomot am utilizat un decibelmetru profesional produs de Voltcraft, mai precis modelul SL200. Acesta a fost pozitionat pe un trepied la 85cm de platforma de test, deasupra cooler-ului de pe procesor. Pentru acest test am folosit cooler-ul Noctua NH-D15 G2 in mod pasiv. Datorita incarcarii reduse raportate la capacitatea sa maxima, ventilatorul sursei nu se invarte in timpul acestui test.

Testele au fost realizate intr-o camera dotata cu geamuri termopan, zgomotul de fundal in aceasta camera fiind mai mic de 32.9dB. La fel ca si in cazul testelor de consum si de temperatura, trebuie sa retinem ca valorile prezentate se aplica strict sistemului de referinta folosit in articolul de fata. Nivelul de zgomot nu va fi acelasi in cazul in care sistemul este montat in carcasa, in cazul in care distanta dintre aparatul de masura si placa video difera, in cazul in care orientarea aparatului difera, s.a.m.d.

De aceea, noi am creat un sistem de referinta in cadrul caruia sa putem compara mai multe solutii, insa rezultatele trebuiesc privite ca diferente intre produse, nu ca valori absolute universal valabile in orice situatie. Pentru a inregistra nivelul de zgomot, am rulat 3DMark Port Royal si am notat valorile maxime inregistrate in timpul testului respectiv.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: