Nvidia Graphics Plus – cele mai noi tehnologii vizuale
Ieri am avut placerea de a fi invitati la prezentarea ultimelor tehnologii din industria vizuala pregatite de Nvidia. Ocazia a fost una speciala, pentru prima data piata romaneasca a putut vedea un asemenea pachet de noutati in avanpremiera, la eveniment participand directorul de vanzari al NVIDIA pentru Europa Centrala Thomas Mertens, precum si Product PR Manager-ul Igor Stanek.
“Plus”-ul de langa “graphics” vine de la faptul ca felul cum ma jucasem cu o zi inainte GTA 4 mi s-a parut dintr-o data plictisitor si sters. Cea mai mare vina o poarta probabil ochelarii stereoscopici ce vor fi lansati oficial pe 8 Ianuarie, solutie cu care NVIDIA a reusit sa aduca in sfarsit pe piata o solutie de afisare 3D perfect functionala, fara probleme si fara incompatibilitati (fiind suportata pe placile video actuale, in aproximativ 350 de jocuri deja existente). Sistemul de funcionare e simplu, monitorul afiseaza alternativ imagini din doua perspective diferite iar ochelarii “inchid” alternativ cele doua lentile cu ajutorul unui semnal de sincronizare transmis prin infrarosu, astfel ca fiecare ochi percepe doar imaginile din perspectiva asociata reusind astfel recrearea mentala a imaginii 3D. Singura necesitate mai deosebita e afisajul cu un refresh de 120Hz de care aveti nevoie, fie ca e vorba de un LCD, un HDTV sau un proiector. La inceput ochelarii vor fi comercializati impreuna cu monitoarele compatibile la un pret aproximativ de 500 Euro per kit, ceea ce nu e atat de mult avand in vedere ca include un monitor 22″-23″ cu specificatii de varf.
Deasemenea, sistemul poate fi folosit si la vizionarea filmelor (pana la 50 de perechi pot fi folosite simultan cu un singur emitator si un singur monitor), si daca anul asta au aparut 6 filme 3D anul viitor vom vedea nu mai putin de 19.
Un alt lucru uimitor din punct de vedere al experientei in jocuri e noul grad de implementare al PhysX. NVIDIA a facut cateva miscari importante in aceasta directie, Electronic Arts si 2K Games anuntand ca de anul viitor vor adopta PhysX pentru toate jocurile produse de ei. Am avut ocazia sa vedem in actiune un astfel de joc, Mirror’s Edge pe numele lui, care dovedeste alaturi de demo-ul tehnologic Crysostasis calitatile vizuale pe care PhysX le-a adus. Geamurile se sfarama in sute de bucatele, carpele se unduiesc si se rup exact ca in realitate, apa curge si se imprastie in mii de picaturi intr-un mod natural.
Dar nu numai gamerii ar trebui sa se bucure, pentru ca si pentru utilizatorii industriali exista vesti bune. Nvidia Quadro CX impreuna cu plug-in-ul RapiHD accelereaza suita de aplicatii grafice Adobe Creative Suite 4 de cateva ori fata de rularea pe un procesor, permitand acum si codarea video H.264 la viteze foarte mari.
Obiectul insa care m-a facut sa zic “cat costa si de unde il pot lua” e o implementare demonstrativa a platformei NVIDIA Ion. Mai pe scurt, o cutie de dimensiunea unei carti ce poate rula filme full HD, Windows Vista cu interfata Aero si pe care se poate juca Call of Duty 4 in 1024×960 cu detalii medii.
Dupa ce m-am convins ca nu e nici un alt sistem ascuns pe undeva si conectat la monitor, am intrat mai mult in detalii si am aflat cum cutiuta contine un procesor Intel Atom la 1.6Ghz, un chipset Nvidia 9400M, 2GB de memorie DDR3, 250GB stocare pe un HDD de 1.8″ si are iesire de sunet pe 8 canale, Gigabit LAN si e-SATA.
Puterea consumata e de 22W in sarcina maxima si nu exista nici un sistem de ventilatie, totul fiind complet silentios ramand surprinzator de rece. Nu se stie nimic despre pret momentan, dar avand in vedere configuratia ma astept sa fie mai ieftin decat un Asus EEE PC de exemplu, adica undeva in zona a 250E. Lansarea va avea loc deasemenea pe 8 Ianuarie, odata cu …
… GTX 295
Articolul poate fi comentat si pe crazypc.ro >>
Comentarii
Ce mi-ar place o pereche de ochelari (3d) si un sistem digital performant…
Las ca trece criza si-am sa ma scot!