Review – Nvidia GeForce GTX 1080 – A New King

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 17 May, 2016.

Tehnologii

 
Pascal
 
Cititorii fideli stiu deja ca la fiecare lansare a unui produs nou, compania introduce si tehnologii software noi, pentru a adauga un plus de valoare ecosistemului propriu. Nvidia nu fac exceptie de la aceasta regula, prin urmare lansarea din Austin, Texas a fost ticsita cu noi tehnologii. Desigur, stiti foarte bine ca noi ne concentram in principal pe performanta, asa ca nu vom insista prea mult asupra acestor tehnologii. Totusi, pentru cei interesati, am avut ocazia sa vedem cateva lucruri noi in Austin…

Evident, principalii actori ai lansarii de astazi sunt noua arhitectura Pascal, precum si procesul de fabricatie 16nm FinFet. Aceste aspecte combinate (o arhitectura mai eficienta si un proces de fabricatie care permite utilizarea unui numar mai mare de tranzistori pe aceeasi suprafata) sunt suficiente in sine pentru a da nastere unui produs reusit. Totusi, acestea nu sunt singurele noutati aduse de Nvidia odata cu introducerea pe piata a seriei 10xx.

Ansel este o interfata intre motorul grafic al jocului si driver, cu ajutorul careia pot fi realizate screenshot-uri in-game, pozitia camerei, rezolutia si incadratura fiind la latitudinea gamerului. Putem obtine astfel screenshot-uri din unghiuri care sunt inaccesibile in mod normal jucatorului, putem crea imagini cu o rezolutie uriasa sau putem realiza screenshot-uri 360 care pot fi vizualizate apoi cu ajutorul unui headset VR, indiferent daca discutam despre Oculus sau Vive pe PC sau despre un software dedicat Nvidia si Google Cardboard pe smartphone.

 

VR

SMP
 
 
Simultaneous Multi Projection si Single Pass Stereo au un impact direct asupra modului in care utilizam un set VR sau o configuratie surround cu 3 monitoare. Simultaneous Multi Projection este o tehnologie implementata la nivel de arhitectura. Astfel, Pascal poate randa/calcula simultan geometria a pana la 16 proiectii diferite care au acelasi punct de origine (axa privitorului). In cazul realitatii virtuale aceasta tehnologie elimina din timpul necesar randarii unei proiectii pentru fiecare ochi. In cazul unei configuratii Surround (3 monitoare), aceasta tehnologie permite randarea unei proiectii separate pentru fiecare monitor, utilizatorul putand modifica perspectiva in functie de unghiul in care sunt inclinate monitoarele laterale fata de monitorul din centru.

O alta tehnologie implementata odata cu lansarea lui Pascal este Fast Sync. Stiu, stiu, cu totii ne-am saturat de 10 moduri de anti aliasing si 7 moduri de a elimina tearing-ul. Da, Nvidia utilizeaza in continuare G-Sync. Nu, Fast Sync si G-Sync nu sunt “concurente”, pentru ca nu fac acelasi lucru. G-Sync este gandit pentru jocurile care consuma resurse si elimina tearing-ul in cazul plajei inferioare a framerate-ului. Fast Sync-ul este exact opusul – cadrele randate de motorul grafic sunt varsate mai intai intr-un buffer, unde sunt selectate si apoi servite monitorului. Practic, prin Fast Sync se incearca eliminarea tearing-ului in cazul jocurilor care ruleaza cu un framerate ridicat (MOBA, etc), fiind transmise catre monitor doar cadrele randate corect (fara tearing), in conditiile in care input lag-ul ar trebui sa fie similar cu ceea ce vedem in mod normal daca jucam fara V-Sync.

 

Fast1

Fast2

 
Nici la capitolul Boost lucrurile nu au ramas asa cum stiam noi – prin introducerea GPU Boost 3.0 utilizatorul are posibilitatea de a seta manual (daca doreste acest lucru) frecventa de boost pentru fiecare punct de voltaj in parte. Acum avem la dispozitie mai multe moduri in care putem overclocka nivelul grafic, dar despre acestea vom discuta la capitolul dedicat.

 
Boost

Comentarii

33 comentarii la: Review – Nvidia GeForce GTX 1080 – A New King

  1. CalinTM a scris pe:

    E simplu ! Rupe tot chiar si pe 1440p (chiar daca 1440p inca rupe fps-ul, fps-ul e tot mare si pe 1440p). Si asta cu driveri noi, pana se maturizeaza performanta o sa mai creasca.

    50$ in plus fata de 980, e mega deal. Nu stiu cine ar da 100$ in plus pentru o racire turbina cu un singur 8pin connector, doar pentru a avea placa mai repede. Dar nvidia pe asta mizeaza, au facut deja hype, hype-ul s-a confirmat in review-uri, acum mizeaza pe asta, primal desires instead of logic. Mai bine astepti o luna si ceva pana apare modelul de 600$, la pretul real.

    Chiar si la 600$, mie personal imi e tentant sa iau o bucata, mai ales ca abia acum s-a facut progres pe bune, din 2011 (cu 7970-ul, primul pe 28nm). Dar, personal mai astept inca doua GPC-uri, if u know what i mean (tesla p100 diagram minus DP units) 😀 Ala o sa fie bang-ul, cu tot cu hbm 😀

  2. Alin a scris pe:

    In sfarsit ceva nou dupa 4 ani , arhitectura pe 28nm era antica .
    O placa video reusita ce ofera o performanta buna la un pret decent , cu un consum redus de energie .
    Se merita upgrade-ul la noile placi.
    P.S. Abia astept review la gtx 1070 , iar mai tarziu prin toamna la gtx 1060.

  3. Florin a scris pe:

    Imi este deja frica de GTX 1080Ti :)), Daca asta e un monstru, aia o sa fie un “TItan” :))

  4. Vasile a scris pe:

    Hitman pare prost optimizat dacă te uiți la diferență între max și min fps. Exsită alte indicii în această direcție?

    Sau sunt rezultatele mătrășite pentru că ceva legat de DX12?

  5. CalinTM a scris pe:

    Nu chiar cat un titan de 3.8k cores, ceva putin mai slab ca un titan pascal 🙂 da cu vreo 256 shadere mai slab… 🙂

    Deci in esenta, pascal e un maxwell cu o frecventa mult mai mare, cu o memorie ceva mai rapida, si cu niste tweak-uri si modificari prin arhitectura, dar esenta este aceeasi. Acum cam pare plauzibila ideea de ce initial maxwell n-a fost pe road map-ul celor de la nvidia. Au ramas cu 28nm pe cam mai mult decat era necesar, asa ca au adaptat pascal pe 28nm.

  6. Ncmihai a scris pe:

    In GTA V din cate am observat eu in benchmark ai mai putine fps-uri decat in joc.
    Se vede performanta!
    Mi-a placut dimineata lansari 🙂
    Daca asta ii 1080, inseamna ca 1080 Ti v-a fi cu 20-30% mai bun ca 1080 si cu vreo 50-60% fata de 980 🙂

  7. Chris Bard a scris pe:

    Super interesant si exhaustiv review-ul, thanks for all the hard work guys!

  8. Dragos a scris pe:

    Bravo!
    Un review foarte cuprinzator si la obiect.
    O placa foarte performanta cu foarte mult potential de dezvoltare probabil inca inhibat deliberat de Nvidia. 1080Ti va fi super.

  9. Andrei Anita a scris pe:

    Scorurile mele cu acelasi procesor 6700k la 4.5 GHZ si cu a mea GTX 980 TI pe apa,cel putin in 3Dmark sunt peste GTX 1080 …asa ca pana la 1080 TI nu se merita sub nici o forma upgrade-ul.
    Ultra : http://www.3dmark.com/fs/8496528
    Extreme : http://www.3dmark.com/fs/8496462
    Normal : http://www.3dmark.com/fs/8496370

  10. no matter what a scris pe:

    Baietii astia ne fac probleme : LATEST NEWS: DENUVO 3.0 | DETAILS SOON….
    Acum alegeti : Solitaire , Spider Solitaire , Purble Place Microsoft Corporation . Vanzarile la Diablo 3 a meritat blocarea piratarii ? Probabil ca au uitat cine ia scos din anonimat (piratarealui D 1 , D 2 ) ; si Banii sunt totul ?
    Stati la rand : GTX 1080 (sper sa nu ne trebuiasca in viitor o trusa de scule sa desfacem un amarat de radiator ), AMD Fury (cel mai nou chip sa stea in fata ) .
    Sa vedem Polaris 10 …

  11. CalinTM a scris pe:

    Scorul din 3dmark firestrike e una, gaming-ul e alta. Si eu scot scor de 16.4 gpu score in firestrike 1080p, si 7.7k gpu score in firestrike 1440p, cu 980-ul meu, aproape cat un fury x. Dar asta nu inseamna ca am performanta unui 980 ti sau fury x in gaming.

  12. Andrei Anita a scris pe:

    Am testat si in 5 jocuri …in unele am peste GTX 1080 cateva fps in unele cateva FPS sub…E clar din cauza OC ului masiv 1560 GPU si 8000 mem la 980 TI-ul meu…
    Deci pentru mine clar pana la 1080 TI nu ma bag la upgrade.

  13. Monstru Post author a scris pe:

    Vasile – Hitman este intr-adevar slab optimizat iar DX12 nu stiu cat ajuta in acest sens.

    Andrei – este normal, la fel cum scorurile pe care le vor obtine variantele overclockate de GTX 1080 nu vor putea fi atinse niciodata cu un GTX 980Ti.

    Va multumec pentru aprecieri domnilor!

  14. Vasile a scris pe:

    no matter what, exact pentru tine s-a inventat denuvo 3.0

  15. Morcerf a scris pe:

    Called it – nu se descurca bine in dx12.
    Pascal, daca va uitati atent la scalarea frecventei la Maxwell si Pascal, e doar un Maxwell care poate atingre frecvente mai mari si consuma mai putin.

    Asteptam Pascal mare, Polaris 10 si Vega.

  16. Marius a scris pe:

    Unde sunt avioanele promise de Jen-Hsun Huang ! Mi se pare mie sau graficul arata cu totul altceva ! Este un Maxwell regandit.Am un sli de 980ti,credeti-ma nu m-au miscat deloc placile astea Pascal,astept 1080ti.Care aveti sli 980ti stati in banca voastra.Am visat de pomana pentru un eventual upgrade….

  17. no matter what a scris pe:

    Vasile(cel Mare a infiintat primul spital din lume acu muuult timp ) esti idiot (la mine =adica neiubitor de intelepciune , dex=care n´are educațiune liberă ) !
    Producatorii ( nu consumatorii de placi grafice ) ofera gratuit jocuri pentru placile achizitionate !!
    Pretul jocurilor la vanzare este mare (apare ceva nou…) iar cumparatorul citeste o parere avizata lab501.ro , d”äia nu ca sa isi omoare timpul si banii . Ex. ,,Anno0 2205,, pentru cunoscatori este un regres nu un progres (din pacate ) Cause 3 ( la fel ca 2) dar copilaros (arunc cu masini pe care le prind in timp ce zbor fara propulsie , nasol ) ,Far Cry Primal…
    Astep sper sa nu dezamageasca : Mass Effect Andromeda !
    Adia eu si cei mai saraci zic ( cu duhul din cauza programelului denuvo ) cautam o ideie ! O viziune! Ce ar fi daca ? O !!!
    Vasile daca esti jicnit IMI CER SCUZE >youtube

  18. Monstru Post author a scris pe:

    Si daca as avea oribila pretentie sa nu va jigniti…as gresi?…

  19. Costi a scris pe:

    Ce cred eu că ar fi cu adevărat de apreciat este raportul performanță per watt.

  20. doru a scris pe:

    Ultima fraza descrie cel mai bine ce simt citind review-ul: “Cu toate acestea, faptul ca un monstru cu performante inimaginabile sta in hibernare intr-un sertar trezeste pur si simplu la viata entuziastul din mine.”

    GTX 1080 e un tease scump ce ma face sa-l nvidiez pe Tudor si sa-i apreciez munca si mai mult, ca atunci cand eram mic si ma uitam cu gura cascata la maestrii jongleri de mingi de foc… intre timp astept cu rabdare momentul cand performanta dorita de mine ajunge in 1000 ron.

  21. Kvarq a scris pe:

    Un review echilibrat, am apreciat mult si includerea MIN FPS in teste, sper ca Monstru sa ramâna printre review-erii sinceri si in continuare. Din pacate multi au ajuns sa faca publicitate.
    O sugestie – poate la scorurile 3D mark sa fie macar prezentate si graphics score.
    Asteptam versiunile custom – iar Monstru o sa stea în casa si vara asta 🙂

  22. CalinTM a scris pe:

    Multumiti-le celor de la TSMC ca au scrapuit 20nm-ul si au intarziat cu un alt node mai mult decat trebuia. Din cauza asta pascal e un fel de 980 vanilla cu 512 cuda cores in plus, cu o memorie mai rapida si cu o frecventa enorma, plus acelasi room de manual OC cum vedeti pe maxwell fara de frecventa stock a lui maxwell. In rest ca arhitectura e cam acelasi lucru, grosso modo. Ce au modificat hardware e polymorph engine, au adaugat un bloc acolo, ca sa mearga acel simultaneous multi projection, SMP-ul. In termeni de performanta per clock, e cam acelasi lucru cu maxwell. Daca TSMC-ul era baiat de baiat probabil ca pascal era pentru 20nm, iar volta pe alt node. Acum cam merge ideea urmatoare: cum credeti ca au reusit ei o eficienta buna pe seria 900, si cu capabilitati mari de OC, pe acelasi 28nm…..

  23. xtremage a scris pe:

    Felicitari pt review, ma bucur ca ati renuntat la rezolutia de 1920×1200 si v-ati rezumat la cele 3 (gaming ones).
    Incep deja sa ma simt inferior cu 390 ul meu, pe un monitor 2k (144hz)…

  24. Vasile a scris pe:

    nmw, denuvo 3.0 se hraneste cu lacrimile tale de crocodil.

  25. Dragos Popescu a scris pe:

    Ok, din ce am vazut pana acum Pascal e un Maxwell pe 16nm sau mai degraba Maxwell a fost un Pascal facut de nevoie pe 28nm in lipsa tehnologiei de 16nm functionale la momentul ala.

    Acum la DX12. Singurele jocuri demne de luat in calcul mi se par Ashes si Doom. Ashes pentru ca e cu adevarat un titlu DX12, producatorii nu au favorizat pe nimeni si jocul a fost gandit de la zero pentru Mantle mai intai iar apoi pentru DX12. Si DOOM pentru ca e pe Vulkan (Mantle saracu), rezultatele par ok si nu sunt discrepante uriase intre minime si maxime iar fiecare placa pare situata la locul ei (apreciez ca ati oprit Gameworks in Batman, apropos). Producatorii lui Rise of the Tomb Raider au spus ca nu trebuie luat prea in serios pentru benchuri versiunea de DX12 ca inca nu e o versiune finala sau asa ceva. Mai era un joculet remasterizat pentru DX12 care a fost o mizerie totala si doar un port ieftin, Gears of War Ultimate parca.

    Acum ar mai fii niste chestii legate de nVidia care sunt doar niste informatii sapate si puse cap la cap de un Youtuber, AdoredTV se cheama canalul lui. Filmuletele alea se cheama AMD Master Plan 1 si 2 (dar are mult mai multe pe tema Pascal vs. Polaris) iar acolo ala zice in mare ca de nVidia a mai ramas segmentul High-End si marketingul care isi face treaba foarte bine. Cifrele de vanzari ale producatorilor de jocuri ca de ex. EA arata ca mai mult de 70% sunt pe console care au hardware AMD. Pe ultimul an fiscal in jur de 2 miliarde $ pe console si doar 600 milioane $ pe PC. Deci e clar care sunt prioritatile in dezvoltarea jocurilor inainte de a fi portate pe PC. Daca faci un calcul simplu sau ai timp sa vezi AMD Master Plan, hardware-ul Nvidia pe care ruleaza jocurile AAA totalizeaza 5-6% din piata, unde grosul il reprezinta consolele noi care merg pe hardware AMD. Pentru niciun producator sanatos la cap nu ar avea rost sa optimizeze sau sa creeze jocurile cu hardware-ul nVidia in minte. In ciuda tehnologiilor proprietare cu care au cautat sa-i scoata pe AMD din joc, se vad ei impinsi la randul lor de pe terenul de joaca. Primul pas facut de AMD a fost acapararea pietei jocurilor prin intermediul consolelor, restul vine aproape de la sine. Nvidia au declarat ca nu au fost interesati de console, dar adevarul e ca nu puteau sa produca un chip la fel de bun ca AMD cu procesor si placa video suficient de bune ambele. Pentru cine are rabdare sa vada filmuletele alea doua (Monstru, chiar as vrea sa stiu ce parere ai) o sa vada ca imposibilitatea celor de la nVidia de a produce un SoC pentru generatiile de console ce urmau i-au pus in situatia in care se afla acum. Iar aici AMD a profitat maxim.
    Dar DX12 si Vulkan mai inseamna si ca AMD le-a pus in carca developerilor managementul memoriei in jocurile lor, si nu va mai fi facut de drivere. Acum gameworks nu o sa mai poata sa le dea la gioale AMD-ului pentru ca producatorii nu or sa-si fure caciula sa pice matza moarta in curtea lor. Atata timp cat nimeni nu ii vorbea pe ei de rau, nu ziceau nimic cand lumea arata AMD-ul cu degetul pentru drivere pe care nu puteau sa le optimizeze in titluri Gameworks. In mare, optimizarea pentru fiecare joc in parte era responsabilitatea nVidia sau AMD cu drivere actualizate la fiecare lansare mare. Iar fiindca nVidia putea sa cheltuie mult mai mult pe partea asta, e clar de ce mereu erau vazuti mai bine in ceea ce priveste driverele. AMD a transferat responsabilitatea optimizarii la developeri (unde trebuia sa fie de fapt) si in acest fel a mai eliminat o problema majora. Se schimba joaca si pe partea asta
    Treaba in mare, asa cum o explica ala acolo, e mai complicata si implica si defectele mari care apar la chipurile cu suprafete mari si costurile crescute de productie (iara apare problema cu nVidia numai pe high-end). Cu cat procesul de fabricatie scade, cu atat cresc defectele la chipurile cu suprafete mari (iar AMD are un as in maneca care o sa rezolve problema asta pe viitor). Pentru Titan X de exemplu care avea peste 600mm2, din 97 sau 94 de chipuri cat continea un wafer, aproape 50 erau defecte de unde si parte din pretul imens la care se vindeau placile astea. 980-ul normal pe de alta parte avea si ala ca si 1080-ul de acum putin peste 300mm2. La procesul asta de fabricatie, entuziasmul pentru modelele de 1080Ti sau Titan Pascal o sa fie omorat de pretul la care e posibil sa apara tocmai din cauza defectelor mari din procesul de productie.
    NVidia, din ce se pare, stie deja in ce directie o ia piata si se orienteaza spre piata automotive mai precis self-driving cars. Acum tot ce poate sa faca este sa lanseze primii si sa bage marketing masiv asa cum numai ei stiu sa o faca.
    Scuze pentru comentariul lung, dar asta e o problema destul de imbarligata si eu nu cred ca am acoperit 15% din ce zice ala acolo. AdoredTV si AMD Master Plan 1 si 2, treceti peste accentul puternic, e scotian sau irlandez, nu-mi dau seama. Chiar as fii curios sa aud ce parere ai Monstru, asta daca poti sa o exprimi aici fara sa incalci ceva de care nu-mi dau eu seama acum. Nu va las link, dar cu denumirea sunt foarte usor de gasit.
    Review la inaltime si profi ca de obicei. Cheers!

  26. Dragos Popescu a scris pe:

    Ok, am gresit, GTX980 are 398mm2. Un wafer de GM200 sau TitanX si 980Ti are 91 de chipuri. Unul de GM204 sau GTX980 are 142 de chipuri. Defectele sunt in mare aceleasi pentru fiecare wafer, adica 50 la fiecare. Numai ca de la GM204 raman 92 chipuri bune pe cand la GM200 raman numai 41. Costul unui wafer banuiesc ca e acelasi.

  27. Ionut Vasilescu PCG a scris pe:

    slaba placa, la cat de multa reclama sa facut:)))
    probabil impresioneaza doar copii prin nume si design.
    e timpul sa fiti constienti si sa treceti pe AMD.
    Majoritatea jocurilor noi pe dx12 sunt facute in colaborare cu amd.
    La amd nu ai nevoie de super procesor ca sa nu iti traga in jos placa video.
    90% din jocuri sunt portate de pe console,iar consolele au hardware amd.
    Doar calintm ala neproceput care cere sfaturi peste tot iar cand apare nvidia fara sa stie despre ce e vorba zice defiecare data “cea mai tare” haha. E un virginel de 24 ani care toata viata sa jucat stand la mami si tati.
    In concluzie nu merita aceasta placa video, cel putin acum. Luati mai bine 390 sau asteptati seria noua de la AMD.

  28. MariusPTR a scris pe:

    Hmm, interesant articol, cam scumpa tehnologia in ziua de azi…una peste alta, GTX570-ul meu PowerEdition OC de la MSI duce si battlefield 4 si crisys si tot ce-i bag pe gat… evident pe fhd!
    Prefer sa tin cei 3000 de lei in buzunar 😀

  29. Edytzaboss02 a scris pe:

    EU NU INTELEG DE CE S-A FACUT COMPARATIA CU FURY X CAND CEA MAI RAPIDA PLACA DE LA AMD E ACEL Sapphire Radeon Pro Duo 8GB HBM 2x 4096-bit…TOATA LUMEA ZICE DE AMD CA-S PROASTE DAR NIMENI NU COMPARA SI ACESTE VARFURI

  30. Luke a scris pe:

    Legat de ce a spus Edytzaboss02 mai sus. (frumos username)

    Probabil pentru că GTX1080 costă cam jumătate din cât costă acel Sapphire Radeon Pro Duo (~3700 lei vs ~7800 lei în momentul scrierii acestui comentariu).

  31. dumi a scris pe:

    ceva despre AMD, Macau? am inteles ca Monstru a fost si el invitat acolo

  32. Marius a scris pe:

    De GTX 1080 Fan issues nu ai spus nimic.Favorizam pe cineva??

  33. Monstru Post author a scris pe:

    Luke – nu neaparat, ci pentru ca nu a fost lansata ca placa de gaming

    dumi – am pus o stire pe site, dar articolul care conteaza vine pe 29 Iunie

    Marius – absolut, doar pentru ca sunt unul dintre sutele de utilizatori care nu au intalnit astfel de probleme este evident ca favorizam pe cineva. Nu asa e normal, ce naiba…. 😐

    In rest, multumim pentru aprecieri baieti!

Lasa-ne un comentariu: