Review – Nvidia GeForce RTX 2060 SUPER & Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 2 July, 2019.

SUPER Nvidia

 
Pe 17 Mai 2016 vedea lumina zilei GTX 1080, primul reprezentant al familiei Pascal, una dintre cele mai eficiente, longevive si performante arhitecturi grafice produse vreodata. Pe parcursul a mai bine de doi ani de zile, placile grafice din generatia Pascal au dominat fara drept de apel segmentul high-end si in momentul de fata peste 40% din PC-urile care ruleaza Steam sunt echipate cu o placa grafica din aceasta serie. Cu alte cuvinte… o super arhitectura!

Desigur, perioada de glorie a seriei GTX10xx a fost afectata din plin de explozia cripto monezilor, ajungandu-se la un moment dat la situatii hilare, in care preturile placilor grafice erau mai mari decat in momentul lansarii, placile grafice AMD disparusera complet din stoc, concurenta intre cei doi mari producatori fiind un concept inexistent. Chiar si asa insa, placile grafice din seria GTX 10xx s-au bucurat de un succes urias, fiind in continuare cele mai utilizate placi grafice de catre gameri.

In aceste conditii, promisiunea unei puteri de calcul mai mari nu mai era suficienta pentru a convinge gamerii sa faca upgrade, prin urmare, in urma cu aproape un an de zile, Nvidia anuntau arhitectura Turing si implementarea unei noi tehnologii – ray-tracing in timp real. Desigur, noua arhitectura a adus si performanta in plus, RTX 2080Ti fiind un adevarat monstru care joaca de unul singur intr-o liga separata – o super placa video, am putea spune.

Totusi, cu exceptia beneficiilor aduse de ray-tracing-ul in timp real, a existat mereu o corespondenta apropiata intre modelul din seria GTX 10xx si modelul inferior din seria RTX 20xx (RTX 2080 si GTX 1080Ti, RTX 2070 si GTX 1080, RTX 2060 si GTX 1070), motiv pentru care nu multi gameri au fost dispusi sa scoata din buzunar pretul premium cerut de Nvidia pentru placile grafice din seria RTX.

Dovada stau cele mai recente statistici Steam Survey (Mai 2019), unde cele 4 modele RTX (2060, 2070, 2080 si 2080Ti) la un loc sunt folosite de ~2.5% dintre utilizatorii Steam. Desigur, aceasta cifra ar putea creste exponential, odata cu implementarea noilor tehnologii in cele mai recente titluri AAA, sau in conditiile in care Nvidia ar mai ajusta putin preturile seriei RTX. Nu… serios acum… este chiar cea mai costisitoare serie de placi grafice din istorie… o serie super scumpa.

Cred totusi ca ii cunoastem cu totii ceva mai bine de atat pe cei de la Nvidia, ca sa stim ca nu la asa ceva trebuie sa ne asteptam din partea lor. Astfel, filozofia companiei pare a fi destul de simpla – daca sporul de performanta adus de seria RTX nu a fost suficient, atunci nu este o problema. Venim cu performanta in plus – avem de unde.

Si uite asa, cu 5 zile inainte de lansarea unei noi arhitecturi AMD, intr-o zi torida de Iulie, Nvidia lanseaza primele doua arme de distrugere in masa din noul arsenal, mai precis Nvidia GeForce RTX 2060 SUPER si Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER, precum si promisiunea ca acestea vor fi urmate cat de curand de sora mai mare Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER. Si trebuie sa va spun de la bun inceput… chiar sunt super placi!

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – Nvidia GeForce RTX 2060 SUPER & Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER

 1. Cand lanseaza versiunile Super Ti ca sa fie mai confuza treaba, tinand cont ca unele versiuni au diferite feluri de memorie (nu stiu daca e valabil si pentru RTX). Plus ca unii producatori de AIB-uri au mai multe versiuni pentru un model, care variaza de la OC, marime pana la ventilatoare.

 2. Florin a scris pe:

  Daca o tine in ritmul asta Nvidia o sa pateasca ce a patit si Intel.
  Acum tot ce sper e ca AMD sa lanseze un rival pentru RTX2060 la un pret de maxim 1500 de lei.

 3. J.Nicolae a scris pe:

  Inca AMD nu are nimic pe piata ce poate rivaliza cu NVIDIA.
  Si am impresia ca si ce va venii nu va concura decat o perioada scurta poate, Volta de la NVIDIA asteapta in fundal.

Lasa-ne un comentariu: