Nvidia GeForce RTX 2080 & 2080 Ti – Part III – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 19 September, 2018.

Nvidia GeForce RTX 2080

 
Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la anul 2014, in toamna, la GTX 980-ul lansat pe 19 Septembrie, cu un MSRP de 549 USD, la iPhone 6, care se lansa in aceeasi zi pentru 649 USD, sau la Samsung Galaxy Note 4 care se lansa cateva saptamani mai tarziu pentru ~ 7-800 USD, cand imi aduc aminte ca dolarul era 3.5 RON si Euro era 4.4 RON, parca-mi salta si acum inima de bucurie! Parca eram mai bogat atunci… Parca. Din cate imi amintesc, GTX 980 avea un pret recomandat de vanzare de ~2499 RON, Note 4 putea fi achizitionat pentru 3399 RON, iar iPhone-ul… cui ii pasa… oricum fanii Apple vor cumpara indiferent de pret.

Dar vremurile s-au schimbat… atat din punct de vedere economic, politic si social, cat si din punct de vedere al strategiilor abordate de catre marii producatori. Pentru ca tehnologiile considerate destul de noi in contextul general al societatii de consum, cum ar fi placile grafice sau smartphone-urile, au trecut prin toate transformarile clasice ale unui produs de masa. De la introducerea initiala, in care consumatorul trebuia convins ca are nevoie de asa ceva, la extinderea la nivel global, in care volumul pietei a crescut logaritmic, am ajuns intr-un final si intr-un stadiu avansat, in care isi fac aparitia produsele de lux si nu oricine isi mai poate permite un varf de gama.

Ganditi-va la industria auto… la inceput era ceva nemaivazut, rezervat exclusiv celor care isi permit un asemenea capriciu. Apoi Ford a revolutionat piata prin introducerea modelului T si a productiei pe banda si majoritatea celor interesati isi puteau permite un Ford Model T, nume de cod… Touring. 825 USD la vremea aceea, respectiv ~22000 USD in zilele noastre, nu erau nici chiar o bagatela, dar nici un capat de tara. Liberalizarea pietei a continuat de-a lungul anilor si din ce in ce mai multi cetateni ai planetei Pamant si-au permis o masina.

Desigur, in acelasi timp, nume ca Ferrari, Bugatti sau Lamborghini, sau, mai nou, Pagani, au decis ca “the 1%” merita ceva prin care sa isi etaleze statutul social, ceva inaccesibil muritorului de rand. Indiferent daca discutam despre masini sport cu performante greu de atins de marea majoritate a masinilor, sau de masini care ofera un confort net superior si un statut social implicit (de exemplu Rolls Royce), conceptul de masina de lux este bine implementat in mentalul colectiv. Practic, in orice domeniu exista produse de masa, accesibile tuturor, produse performante, pentru cei care vor ceva mai mult si produse de lux, pentru o categorie restransa de potentiali clienti.

Indiferent daca discutam despre masini, unelte de pescuit, biciclete, imbracaminte, mobilier, sau orice altceva care v-ar putea trece prin cap, in orice domeniu exista aceasta segregare a segmentelor de piata. De ce nu ar exista si in domeniul IT&C, ne-am putea intreba… Ei bine, desi multi dintre voi sunt convinsi ca exact aici am ajuns, trebuie sa va spun ca lucrurile nu stau chiar asa.

Absolut, preturile au crescut, iar RTX 2080 are acum un MSRP de 799 USD, cu 250 USD mai mult decat batranul GTX 980, lansat cu 4 ani in urma. Practic, in momentul de fata il puteti achizitiona din magazine prentru preturi cuprinse intre 3900 si 4400 RON. Exista motive pentru aceasta ajustare a pretului? Pai … eu as spune ca da. Doua motive, mari si late. Lipsa concurentei si cresterea cererii. Destul de logic, nu-i asa?

Discutam insa de un produs de lux? Aici, eu personal as spune nu… industria noastra nu a ajuns inca in acel punct. Chiar daca MSRP-ul pentru RTX 2080 Ti, de exemplu, este 1199 USD, pretul pentru Galaxy Note 9 variaza intre 999 si 1249 USD, in functie de model, iar Apple au lansat o serie noua cu preturi cuprinse intre 749 USD si 1499 USD, nici unul dintre aceste produse nu poate fi considerat un produs de lux. Pentru ca pretul nu este raportat la puterea de cumparare a unui salariat din Romania, ci la media din US / UE si din acest punct de vedere orice individ aflat in campul muncii intr-un domeniu decent isi poate permite odata pe an dau odata la doi ani o astfel de achizitie.

De fapt… si in Romania exista suficienti clienti atat pentru RTX 2080 Ti, cat si pentru RTX 2080. Despre Note 9 sau iPhone XS Max nici nu are rost sa discutam… Ca sa va dezvalui o informatie mai putin cunoscuta… in momentul de fata exista mai multe precomenzi decat stocuri… Deci nu cred ca putem discuta despre un produs de lux. Doar despre o serie de produse, care, prin mecanisme de genul cerere / oferta + marketing au ajuns in zilele noastre sa coste mai mult decat eram noi obisnuiti. Despre Euro, Uniunea Europeana si TVA nu cred ca mai are rost sa discutam, nu-i asa?

Bun…acum, ca am tratat din start acest subiect si am dansat de la bun inceput cu elefantul din camera, haideti sa trecem totusi la treburile noastre si anume sa vedem de ce sunt in stare in practica Nvidia GeForce RTX 2080 si Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. Cred ca asteptati de mult asta, nu-i asa, iar eu sunt pasionat de hardware, nu de analiza de piata… Si sunt la fel de curios ca si voi…

 

Comentarii

30 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 2080 & 2080 Ti – Part III – Performanta

  1. eidos a scris pe:

    5 – 10 % imbunatatire de la o generatie la alta cu 50% mai scumpa …
    Jenant Nvidia…

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Unde vezi tu 5%? In Full Hd?

  3. eidos a scris pe:

    MSI trio RTX 2080 – vs zotac 2080 … chiar si in 4k … cu indulgenta la max fps poate 15% la cateva din jocuri.

    Asta e cand nu e concurenta, ne iau de prosti

  4. eidos a scris pe:

    Sa nu uitam si consumul cu aproape 20% mai mult …

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Nu afisam max fps, doar media si minimul… Zotac 2080 AMP inca nu am testat…

  6. rage fuury a scris pe:

    No ray-tracing benchmark? Thought this was the Holy Grail of video game industry 🙂

    Multumim pentru review Tudor!

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Pai si sa le compar cu ce? 🙂

  8. eidos a scris pe:

    scuze, ma refeream la zotact 1080 amp (nu la 2080 – greseala)

  9. Monstru Post author a scris pe:

    Am inteles asta. Eu incercam sa spun ca implementarile testate de noi au frecvente de referinte. Cand vom testa o implementare AORUS Xtreme sau Zotac AMP, atunci vom vedea diferenta reala intre implementari custom.

  10. Dacus a scris pe:

    Morala?
    Pentru Full HD rămânem cu GTX 1080 :).
    Pentru restul există MasterCard :)).

  11. CalinTM a scris pe:

    Monstru, cred că ai greșit la 2080 Ti. Eu știu că varianta founder’s are 13 faze pe gpu și 3 pentu memorii.

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Tu stii pentru ca asa au zis niste gigei pe internet. Totusi, mie mi se pare cam imposibil sa ai faze dublate in numar impar… Pentru ca un controller care sa ofere atatea faze fara dublori nu prea stiu sa existe…

  13. CalinTM a scris pe:

    Am văzut video-ul lui buildzoid, dacă el minte sau nu se pricepe înseamnă că și eu am spus ceva greșit.

    https://youtu.be/-zsWoef9MqQ

    Și încă ceva, cred că era mult mai bine să compari noile plăci cu un 1080 Ti custom pentu că Nvidia are un sistem de răcire bine pus la punct pe varianta de referință a noilor plăci și nu mai intră în throttle după cum ai testat și tu, și după cum se vede clar din poza pusă de tine cu temperaturi. Cred că era mai corect să nu compari plăcile cu un 1080 Ti founder’s pentu că alea intră în throttle imediat, după cum se vede clar din poza ta cu temperaturi. Doar din acest punct de vedere, al throttle-ului, pentu că ai niște plăci RTX care nu intră în throttle și un 1080 Ti care intră imediat. Nu contest performanța noilor plăci, ci doar ce am spus mai sus.

  14. Monstru Post author a scris pe:

    Pai.. Sunt doua variante… Se inseala ei sau ma insel eu 🙂

    Legat de comparatii, de 10 ani compar referinta cu referinta si custom cu custom, nu vad de ce ar fi acum altfel. Cum vine primul 2080Ti custom, AORUS 1080Ti Xtreme il asteapta, gata testat 🙂

  15. Cristian zEx a scris pe:

    @ Monstru mai bine 2 x 1080ti ftw3 si assus oc decat una 2080ti assus oc ?nu ma intereseaza consumul doar fps in 4dci in bf1 si 5 . Multumesc

  16. cerulliber a scris pe:

    60 milioane lei vechi placa grafica, adica 120 milioane in nvlink si asta ca sa va arate o baraca saracacioasa si zdrentuita la 4k. si ma mai certati pe forum cand v-am zis ca 1080p sau 144 e best buy.

  17. Mihai a scris pe:

    Eu nu vad ce atata drama. Cine isi permite isi cumpara cine nu nu. Ca nu sunt produse fara de care nu poti sa traiesti.

  18. Para a scris pe:

    …si hashrate-ul !? Unde-i hashrate-ul !? 😀

  19. Marian a scris pe:

    Din punctul meu de vedere nu e o revolutie, ci doar o evolutie. Performantele sunt similare cu cele din generatia trecuta (2080ti>1080ti~2080>1080~980ti>1070~980….) cu diferente mici la anumite tehnologii. Teoretic daca generatia trecuta de FE intra in throttle si generatia actuala nu mai intra saltul de performanta este chiar mai mic.
    Atunci cand va testa Ramiro cu ventilatoare custom (dar acelasi la ambele generatii) o sa vedem ceva mai mult adevar.

    Ar fi trebuit testat si un joc cu DLSS activat si verificat reclama lor si alti parametri de gen AA.

    Frumoasa introducere. Bun review. O zi buna

  20. Placiile Nvidia founder edition nu se gasesc de cumparat in romania? Vad doar placiile de la 3rd party vendors in magazine.

  21. J.Nicolae a scris pe:

    Din punctul meu de vedere cred ca aceste placi isi vor merita pretul cand vom avea jocuri care sa le foloseasca la maxim. Pana atunci pretul este umpic cam mare. Dar sunt sigur ca in 5-6 luni pretul va fii mai mic umpic si vom gasi si jocurile care sa le utilizeze.
    Nu prea avem revolutii in aceasta industrie ci doar evolutii in functie de concurenta. Iar Nvidia asta a si facut.

  22. NBA a scris pe:

    @Mariane, 1070-ul menționat de tine în acel “clasament” e mai bun ca 980Ti-ul astfel că e 2080>1080>1070>980Ti etc.
    Bine, nu e o diferență mare între 1070 și 980Ti, dar suficient de mare astfel încât să zici că 1070-ul e mai bună.

    @Highstrike, n-a zis Monstrul de mai multe ori că variantele FE vor fi vândute exclusiv de Nvidia pe site-ul lor?

    Plăcile sunt ok, saltul de performanță comparativ cu generația anterioară e decent să zicem. Poate ne-am obișnuit noi cu diferența masivă dintre Maxwell și Pascal și acum Turing pare mai degrabă un facelift în loc de un model sau o generație nouă…
    Personal aștept 2070-ul. Și presupun că veți face o comparație între 1070, 1070Ti și 2070 când se va lansa cel din urmă, nu? Ar fi ideal.

  23. Liviu a scris pe:

    Thanks for the review . Imi pare rau ca nu exista concurenta, imi pare bine ca a iesit o generatie noua, si in loc sa fie la acelasi pret ca toata lumea sa-si permita sa faca upgrade, pasul este unul indraznet. Daca as fi new entry in piata jocurilor de banii unei placi NVIDIA iei si un XBOX ONE X si un PS4 PRO si un TV bun in SUA (de exemplu), motiv pentru care ar fi indicat sa revada politica de preturi .

    DPDV al performantelor par a fi acolo – 30% vs vechea generatie, insa nu suficient cat sa merite diferenta aia . Plus ca Iphone a lansat inainte iar lumea deja a vandut rinichiul ! Cheers

  24. Paul a scris pe:

    Cred ca lumea se plange prea mult de preturi, iar acestea sigur vor mai scadea odata cu epuizarea stocurilor de gtx 1000.
    Nvidia parca s-a grabit putin sa lanseze seria 2000 in conditiile care placile Pascal sunt inca foarte competitive si nu prea exista inca jocuri ce suporta ray tracing.
    Pana la seria 2000, noile generatii de placi erau cu fiecare arhitectura mai rapide, mai eficiente energetic, etc, dar nu au adus nimic cu adevarat nou (ok, de la seria gtx 400 cu tesselation si dx11 incoace). Iar ray tracing si dsll are si suport hardware prin aparitia nucleelor tensor si rt pe langa obisnuitele cuda.
    Deci saltul de pret mi se pare logic pt ca seria 2000 nu aduce doar un spor de performanta fata de Pascal ci si tehnologii noi si complexe.

  25. Daniel Necula a scris pe:

    cata suparare ca are pret mare ca are consum mare … Vorbim de placi de top totusi si cine e dispus sa cumpere cu siguranta consumul nu va conta.
    PS…. J nicolae ..nu exista in limba romana umpic .. poate prin botswana sau pe marte , posibil in galaxia Andromeda. La noi e doar un pic , niciodata umpic.

  26. Victor a scris pe:

    Se pare ca RTX-ruile 2080 Ti FE au ceva probleme, dar bazandune pe zvonuri, probleme au si Ti-urile de la alti parteneri nVidia.

    https://www.forbes.com/sites/unicefusa/2018/10/25/rohingya-refugee-crisis-signs-of-hope-in-bangladesh/#dae105552d2d

  27. Marian a scris pe:

    Am o rugaciune la voi, detinatorii de RTX 2080Ti.

    Ma intereseaza placa aceasta pentru procesare video.
    Cine vrea sa ma ajute…. sa descarce de aici un soft mic care testeaza performantele placii in f/s http://www.neatvideo.com/download/neatbench
    si sa il ruleze. Dupa test genereaza un fisier txt-dureaza vreo 30 de sec.
    Dupa aceea copiati din txt rezultatul si dati un reply aici.
    Fisierul txt il salveaza in Documente.
    Multumesc mult.

  28. rtxbroke a scris pe:

    am un rtx 2080 ti de la palit si dupa doar o luna a crapat…

  29. https://www.youtube.com/watch?v=4-fzflZAWME

    Sa vedem: Far Cry 5, 4k, NVLink Titan RTX (5.000 USD, la ei, nu la noi) si avem un FPS minim/mediu/maxim de 60/86/114. Asta in conditiile in care exista deja monitoare 4k la 144 HZ (desigur, cu preturi pe masura de alte mii de USD).
    Cu alte cuvinte, daca vrei sa joci un joc la “maxim”, scoti din buzunar lejer peste 10.000 USD si tot te dor ochii si capul de la fps-ul mic in 4k pe un display capabil de 144 HZ. Asta sa insemne “evolutie”?

    Domnu` Monstru, te rog mult sa ne lamuresti si pe noi: a ajuns tehnologia siliciului intr-un punct mort? Ca e evident ca degeaba inghesui de doua ori mai multi tranzistori intr-un chip, daca astia tre` sa lucreze pentru de patru ori mai multi pixeli, iar cresterea frecventelor compenseaza pana la punctul cand ia foc agregatul.

    Nu mai bine restructuram toata treaba si suntem sinceri si calculam dupa punctul de pensie sau salariul mediu pe tara. Pana la atatia bani / fps, esti ok si nu te tepuiesc producatorii, iar daca platesti peste suma in cauza, inseamna ca marketingul si-a facut bine treaba si ne-a spalat bine circuitele neuronale.

    Sper ca nu am suparat pe nimeni si va rog sa ma credeti ca nu am nici cea mai mica intentie sa jignesc sau sa ofensez pe cineva. Este doar o reactie la preturile enorme cerute pentru “evolutie”. Multumesc.

  30. Legat de comentariul anterior: un monitor 4k costa aproximativ 300 USD, partea de procesare grafica 5.000. Absurd, domle, pur si simplu absurd.

Lasa-ne un comentariu: