Review NVIDIA GeForce GTX Titan X – The black beast
NVIDIA GeForce GTX Titan X
NVIDIA GeForce GTX Titan X este placa zilei, iar melodia recomandata pe post de fundal sonor pentru acest articol este Rammstein – Feuer Frei. De ce? Pentru ca este vorba despre unul dintre acele rare momente cand raportul calitate/pret, consumul, nivelul de zgomot si alte aiureli de fetite chiar nu conteaza. Astazi am venit sa vedem bestia… monstrul cu chip de placa video. Sa simtim miile de shadere frematand sub capota… sa mirosim aerul incins din camera de teste… sa auzim ventilatorul sursei cum se tureaza.
Astazi vrem circ, nu ratiune. Vrem superlative… vrem spectacol! Vrem sa vedem cum se scrie istoria, cum se schimba sistemele de referinta… vrem sa vedem vechii regi ingenunchiati in tarana, in timp ce deasupra lor se intinde amenintatoarea umbra a… Titanului!
Titan X este cel de-al patrulea colos lansat de catre NVIDIA, facand parte dintr-o serie de placi exclusiviste, indopate pana la refuz cu steroizi, capabile de performante monstruoase si livrate zambitor impreuna cu un pret ridicol de mare. Titan Black si Titan Z au ocolit site-urile de specialitate, insa ne aducem aminte cu drag de primul Titan, lansat acum doi ani de zile. O aratare cu adevarat monstruoasa care se apropia periculos de mult de cel mai puternic dual GPU al momentului, aducandu-ne aminte de bestii pierdute in negura timpului, precum 8800 GTX sau Ultra.
Spre deosebire de lansarea primului Titan, astazi nu vom mai incerca sa intelegem si sa explicam ratiunile care stau la baza existentei unui astfel de produs. Sincer sa fiu sunt rare ocaziile in care gandirea analitica imi este intunecata de pasiune. Facem ceea ce facem de multi de ani de zile, am testat cele mai puternice placi video, procesoare si configuratii, le-am impins limitele si prin urmare este destul de greu sa mai fim uimiti de un nou produs. Mai mult decat atat, in ultimii ani toate lansarile au fost planificate minutios, produsele au fost pozitionate cu precizie milimetrica pe piata si review-urile au fost pline de raporturi calitate/pret impresionante si mai putin de bestii.
Ei bine, Titan X este exact bestia de care aveam nevoie ca sa fiu entuziasmat de un nou review. Sa simt aceeasi placere ca acum 8 ani, cand montam o placa video noua in sistem, porneam 3DMark-ul si priveam cu ochii mari cum cresc frame-urile. Si sincer sa fiu, dupa toate lansarile milimetrice, chiar aveam nevoie de asa ceva! Prin urmare, daca vreti sa vedeti discutii despre pret, comparatii cu SLI-uri ceva mai ieftine sau solutii care ar face acelasi lucru, dar nu chiar, va invit sa cititi alte review-uri. Daca insa pana acum am facut sa va apara un zambet tip “Carmaggedon” pe fata, ramaneti alaturi de noi si… let the carnage begin!
Comentarii
un review de 5* ๐
sigur or sa scoata si Titan X Black Edition cu 2 alimentari de 4pini si GPU tactat la peste 1200mhz ๐
multumim Monstru
In sfarsit a ajuns si Nvidia la finalul racirii pe aer !!!
Au lungit-o de m-am plictisit de coolerul lor (prezent la GTX 780Ti 780 770 980)!!!
Sa vina regele R9 390X WCE (Water-Cooled Edition) cu Computing Perf. 8.6 TFLOPS versus Titan X 6.2 TFLOPS (daca il ridicam la 1400 Mhz ajunge si titan x la 8,6 Tflops insa temperatura deja e mare la default clock )!!!
Apropo Fiji XT(chip nou) are 8GB HBM (memorie noua) fata de GM200-400 12GB GDDR5 …
Insa Nvidia s-a miscat repede cu *noul* titan X !
Excelent articol !
Felicitari pentru munca depusa Monstrule !
Este o super placa cu un “super pret”! Felicitari pentru munca depusa Monstru si multiesc pentru lectura super! Totusi nu ma pot abtine. Placa “asta” are 12 GB Vram conform metrologiei Nvidia, adica 10,5 GB conform restului lumii, sau chiar are pe bune tot ramul declarat? Cu alte cuvinte de data aceasta au reusit sa taie fara sa lobotomizeze?
iata un amd fanboy . vorbeste despre promisiunile idolilor ๐
destul de bun reviewul, ce ma nemultumeste este ca a-ti ramas putin in urma cu monitoarele. Nu se mai folosesc de mult 1900×1200 si 2650×1600 in gaming, aceste rezolutii fiind folosite doar in autocad, photoshop, etc, ele fiind mai lente dau avand o calitate mai buna (ISP)
Pe viitor as dori sa vad doar 3 rezolutii: hull had (1980×1024), 2k(2560×1440) si 4k(3840x 2160), pe ultima din fericire a-ti implementat-o
pentru acest nicel de placa doar ult 2 ar fi fost relevante(2k & 4k).
sper ca un v ati suparat, succes pe mai departe.
daca puteti sa mi editati greselile de ortografie din postul precedent, am tastatura noua si nu le am vazut la timp, merci. nu mi postati acest comment
Folosim rezolutiile astea deoarece sunt mai solicitante decat rezolutiile 16:9 si deoarece sunt rezolutiile IPS-urilor de calitate.
Cred ca vroiai sa spui 1920×1080 si 2560×1440 ๐
“Placa โastaโ are 12 GB Vram conform metrologiei Nvidia, adica 10,5 GB ”
CRezi ca riscau aceeasi gherla de doua ori? ๐
Ehh nu se stie niciodata Domnule. In cazul “acestora” mai bine intrebi de doua ori decat sa te “intzepi” odata.
Mai sa fiu al naibii,ce introducere poetica. Bun bun review
@Flip
Specialistii EK sunt gata sa rezolve problema racirii:
http://videocardz.com/55193/ekwb-announces-titan-x-water-blocks
Let the spice flow… ๐
Pai daca istoria ne invata ceva putem sa afirmam ca va exista si o 980Ti dupa ce AMD lanseaza 390X sa ii taie avantul lui TitanX. Si de asemenea o scadere masiva a pretului aceluiasi Titan X.
4K-ul devine mai accesibil iar pentru cine vrea o investitie in asa ceva, e mai sanatos sa astepte inca cateva luni. Macar si sa scada preturile daca nu ia in considerare sa cumpere de la concurenta. O investitie in 4K ar trebui sa te tina macar 2-3 ani la placa video si chiar mai mult la monitor ca sa fie rentabila. Valabil de altfel si la alte rezolutii, desi eu personal cred ca nu merita investitia in 1440p decat daca vrei 120/144 hz. Altfel, de aceasi bani +/- un pic acolo, iti iei monitor 4k decent. Cu cat ai mai multa rabdare, cu atat e mai bine si mai de viitor investitia.
ce scor a scos in 3d mark firestrike sli gtx 980 la graphics score ??
Andyy – 17499
Normal ca pretul este mai “mic”si anume 1000$ ca ieri au aparut acele slideuri cu 390x(probabil plasate strategic de cei de la AMD) si s-au speriat astia de la Nvidia.
Pana la urma sunt sanse foarte mari ca 390x sa fie mai rapid decat Titan X deci normal ca nu au vrut sa riste punand un pret mai mare de 1k desi asta le-a fost intentia.
Presupunand ca 390X este mai rapid si are un cost normal (600 USD/Eur – 2600 RON)
Care este diferenta daca Titan X costa 999 sau 1500???
Monstru cum sa scoata doar atat de putin 2 sli gtx980 daca eu cu 2 r9 290 scot 21000
http://s29.postimg.org/5rwyxc83b/dwqee.png
SLI-ul scoate 24845, acm crezut ca m-ai intrebat de Titan X
Fiind atat de fierbinte, nu intra in throttle?
Unii deja se plang de asta.
N-am chef sa dau 5000+ lei sa imi sacadeze de la temperaturi..
Coil noise, ceva? Unii scriu ca nu e foarte mare, dar e…
Thermal threshold-ul e setat la 84, la fel cum la 290X era setat la 90. Nu intra in throttle, se tureaza fan-ul mai mult, asa cum e si normal. Cu fan-ul la maxim sta in 52 oC la 1400MHz. Deci nu prea este o problema.
Nu mi-a tiuit nici o bobina pana acum.
@XtreMage your comment gave me cancer
Ati nimerit-o cu pretul: http://www.proline.ro/63763-asus-nvidia-geforce-gtx-titan-x-12gb-gddr5-384-bit-pci-espress-3-0-1075-3072-mhz-dvi-hdmi-display-port-hdcp-compliant-opengl-4-4-asus-gpu-tweak-utility-g-synk-ready-nvidia-gpu-boost-2-0
Bun review.
Care fani amd care fani nvidia , nu se mai poarte de mult discutia la nivelul asta ! Sa fim seriosi la pretul de 5700 ron daca te chinui un pic faci quad sli de 970 ca sa nu mai zic nimic de 295×2 care il gasesti sh la 2500.( aici imi doresc sa nu aud pe cineva ca imi zice de consum , sper ca se intelege de ce )
Placa din start nu merita nici cea mai mica atentie . Fericirea este cand ai o placa mai performanta la acelasi pret ( sau un pic mai sus ) dar la pretul asta iti mobilezi bucataria.
Daca apre 390x pana in 3000 ron o sa fie best buy chair daca e mai lenta !
Salutare baieti! Aveti idee cand va fi disponibila la vanzare in Romania bestia neagra ?
Doar Nvidia poate fi atat de proasta incat sa isi omoare singur produsele.
http://www.pcgamer.com/nvidias-pascal-is-10x-as-powerful-as-the-titan-x/
Frate!!! A innebunit lupul astia din Romania sunt chiar nebuni in loc de 1000 de euro cat e pretul recomandat de Nvidia va trebui sa platim 5750 de lei ca sa cumparam Titan X pai asta insemna in jur de 1220 de euro DE CE? LOL
De unde ma rog vin aia 220 de euro in plus? Eu nu aveam nici o problema sa platesc 1000 de euro ca sa iau Titan X dar 1220…
De aceeasi bani pot sa iau SLI cu GTX980 si obtin performante mai ridicate mai ales daca vorbim de solutii cum ar fi MSI Gaming GTX980 OC Edition :)) Cred ca stiu acum ce am de facut Iau 2x GTX980 pt SLI si astept a 2-a Generatie a familiei Pascal care va fi disponimbila undeva la inceputul lui 2017 presupun cred ca asta ae fi cea mai buna alegere pt mine tinand cont ca eu momentan am 2x GTX 680 2gb. Voi ce m-ati sfatui sa fac ?
Mama ce pret are in Romania! Daca sunt bani multi aici:)
Wizzman – in Romania avem o chestie minunata care se numeste TVA si reprezinta 24% din pretul produsului la raft… Ia fa un calcul ๐
Multumesc ca imi stergi posturile.
AI ceva personal cu mine ?
Nu ti-a sters nimeni postul – nu a fost aprobat pentru ca era in Spam. Ai semnalat asta, am cautat dupa numele tau si l-am aprobat.
Ca fapt divers si useful info pentru toata lumea – filtrele noastre trimit zilnic in Spam ~100 de comment-uri, prin urmare nu intotdeuna avem timp sa verificam daca a ajuns acolo si un comentariu “legit”. Acestea fiind zise, daca ati postat si in 24-48 de ore vedeti ca nu va apare comment-ul (verificati cu alt browser ca sa nu fiti logati) atrageti-ne atentia si o sa cautam comentariul cu pricina.
spuneati in descrierea dvs. ca placa este silentioasa.
mi se pare zgmototoasa in gaming, chiar si pentru referinta:
Ce anume ti se pare galagios? Ventilatorul la turatie maxima? Orice placa e galagioasa la turatie maxima.
Pai chiar este zgomotoasa, in gaming, chiar si inainte de secventa spre sfarsit…
O pocnitoare fierbinte!
Dar nu cred ca ma pot abtine sa nu o cumpar.
Probabil ca daca as primi-o degeaba as scrie si eu ca e o minune a tehnicii rece si silentioasa… ๐
Desigur, cand filmezi de la 20cm este galagioasa. Din pacate pentru cei care au facut filmuletul ala, exista metode stiintifice de a compara nivelul de zgomot. Una dintre ele fiind masuratoarea efectuata cu dB metrul de la aceeasi distanta pentru toate placile video. Masuratoare care confirma faptul ca Titan X prin comparatie cu alte referinte este o placa silentioasa.
Daca asta ti se pare galagioasa as fi tare curios sa ne spui parerea ta despre R9 290X – este o minune a tehnicii rece si silentioasa sau…la 51.5 dB in sarcina si 94 de grade este de cateva ori mai zgomotoasa decat Titan X si mai fierbinte cu 10 grade?
Cat despre “pocnitoare”….deh…sunt acrii strugurii? ๐
Servus
Am zis – tot cred ca mi-o voi cumpara, chiar daca e asa cum e.
Astept una de la EVGA totusi, un SC. Nu stiu daca vor scoate in timp util un hibrid all-in-one cum au facut cu 980.
Ca nivel de zgomot: compar cu referinta 980, care mi se pare destul de zgomotoasa fata de un EVGA cu racire custom. Iar minunea de Titan X e ceva mai putin silentioasa decat referinta 980. Sunt maniac dupa silentiozitate – pana si sursa e un RM de la corsair ๐
Cu astea compar, nu cu Caloriferul de la AMD ๐
O sa vad pe propria piele. Dar daca e mai fierbinte si zgomotoasa decat bunul simt, atunci am pe cine sa injur :))
EVGA-ul SC va fi exact acelasi PCB cu exact acelasi cooler. Doar 2-3 modificari de BIOS care cu putina indemanare se pot face acasa ๐
Scorul din fire strike vanilla e pe GPU, sau total ?
Total – doar la 3DMark-urile mai vechi postam si GPU score
Si imi poti spune cat a scos pe gpu in fire strike vanilla ?
Care dintre ele?
Titan x gpu score, in fire strike vanilla.
17499 scoate Titan X GPU Score in Fire Strike
OK mersi. Cam slabut acest gm200, cel putin in fire strike. Eu pe un 3770k la 4.5 si un 980 la 1519mhz si +500 pe memorie cu niste extra tweaks din bios scot cu 1000 mai putin. Si tin minte ca pe vremea lui gk104, nu prea puteai sa ajungi un 780 mai ales un Ti, daca-i faceai un OC.
http://i.imgur.com/wUsVigI.jpg
La frecventele alea Titan X scoate ~22000 GPU score…
Iar GM200 asta nu este nimic altceva decat chip-ul din care este taiat GTX 980…
GTX 960 (GM206) este o treime din chip (1024 shader processors), GTX 980 (GM204)reprezinta doua treimi din chip (2048 shader processors) iar GM206 (Titan X, GTX 980Ti, etc) este chip-ul full (3072 shader processors). Nu sunt arhitecturi diferite… Pe pagina 7, in penultima poza, poti sa vezi cele 3 chip-uri unul langa celalalt.
Stiu si eu astea. Vroiam sa zic ca in trecut parca nu se prea putea ajunge un gk110, cu un gk104. Asta era ideea. Imi imaginez ca oc-at gm200-le e mult mai bun, dar nu asta era ideea ce vroiam s-o punctez; care-i mai buna; ca-i mai bun 980-ul.
Titan X atinge aceleasi frecvente cu GTX 980 dar este cu ~30% mai puternica. Este destul de clar care este “mai buna” nu?
Intotdeuna am putut sa ajungem la performantele unui chip stock cu un chip overclockat masiv, asta nu este o noutate ๐
Nu cred. Hai sa dam poza inapoi, in acceasi situatie ca acum. 980-ul e omologul lui 680 (ca au acelasi price tag, plus ca nvidia in prezentarea lui 980 l-a comparat cu 680, nu cu gk110). Deci cand aparuse Titan 1 (primul gk110) eu nu imi aduc aminte ca 680-urile prin OC sa fi ajuns un Titan 1, dar ma poti lamuri tu daca iti mai aduci aminte. Vorbesc aici despre aceeasi arhitectura, dar formatul mic vs. formatul mare.
Titan-ul scotea in Fire Strike 8763 de puncte in timp ce GTX 680 scotea 6181, ambele la frecventa stock, pe 3770K la 4.5GHz. Prin urmare diferenta intre cele doua la frecvente stock este chiar putin mai mica decat diferenta dintre GTX 980 si Titan X la frecvente stock.
Da, ii era mai greu GTX 680-ului sa atinga performanta Titan-ului din doua motive – unu la mana GTX 680- avea 8 unitati SMX iar Titan avea 14 unitati SMX (deci diferenta intre ele era mai mare decat diferenta dintre GTX 980 si Titan X) si doi la mana Kepler nu a fost o arhitectura la fel de eficienta ca Maxwell prin urmare GTX 680 nu atingea la fel de usor aceleasi frecvente pe aer.
Pe de alta parte sa nu uitam ca un an si jumatate mai tarziu Nvidia aratau adevaratul chip mare, cu 15 SMX-uri, adica GTX 780Ti. Sincer sa fiu eu sunt convis ca Maxwell-ul cu adevarat mare poate avea 4096 procesoare de shader, nu 3072. Daca va fi scos vreodata pe piata in forma aia sau nu, e alta poveste. Dar Titan X nu este tot ce se poate scoate din aceasta arhitectura la fel cum nici primul Titan nu a fost tot ce s-a putut scoate din Kepler.
Da, mi-ai luat reply-ul din gura. Faza e ca diferenta dinte core-urile lui titan 1 si ale lui 680, eram putin peste 1000, putin mai mult ca diferenta de acum intre titan x (primul gm200) si 980.Nvidia cand a spus ca core-urile maxwell sunt mai eficiente ca alea kepler, chiar n-au glumit :)) Si e mai bine asa. Nu cred ca mai e ceva dupa 3k cuda cores pe maxwell. Ca cica o sa numeasca gm200-le in varianta geforce, 980 Ti,(primul gk100 in geforce a fost sub o alta seria, seria 700) asta probabil ca “au ramas fara nume”. Probabil odata cu pascal o sa vedem alte denumiri, gen ca trecerea de la seria 7k amd, la R9 290x.
Oricum cu toate astea, cand vedem rebrandul lui gm204 ? ๐ Nu cred ca nvidia a renuntat la lacomie asa repede….dintr-o data.
Rebranding is life, rebranding is love… Si AMD si Nvidia o fac cu mult drag si spor ๐
Da, ar fi cazul dupa gm200-le pe geforce, o sa aiba un timp gol de la vara pana anu viitor pe vremea asta. Totusi s-au grabit acum, ca atunci cand erau pe kepler. 680-ul a fost rege cam un an de zile daca mai tin minte, 980-ul a fost din octombrie pana in martie, juma’ de an. Probabil se grabesc sa scape de maxwell sa vina cu 3d memory (ca parca noile amd-uri vin cu asa ceva, bine amd-ul parca a venit primul cu ddr5, dx11). Unde-i project denver pe maxwell ??? Poate nu-l vad io bine pe PCB.
Monstru stiu ca ai zis ca Nvidia nu ar risca o alta buba in cap precum gtx 970 si cei 3.5GB mai rapizi. Dar am si eu o intrebare destul de simpla. Daca gtx 970 cu 1664 cores nu puteau tine 4 GB de ram calumea si au trebuit sa o imparta cum se face ca GTX Titan X care are 3072(<3328 cat ar avea 2 gtx 970) poate sa tina in frau 12 GB (cu mult peste 8 cat ar avea 2 gtx970). Sau se bazeaza pe simplul fapt ca la ora actuala nu ssunt jocuri care sa foloseasca mi mult de 7gb ca sa poata testa cineva , cum a fost cazul lui gtx 970. Ai avea cum sa testezi si acest lucru in review, sau sunt mijloace sa verifici teoria?
970 a fost taiata prost, probabil asa au vrut sa o taie ca sa exite un
“970”. Dupa cum vezi si 960 si 980 si titan x, au un numar “fix” de cuda cores, 1024, 2048, 3072. Din cate am inteles la 970 se putea si mai rau, asa ca au segmentat memoria vram. Oricum daca ai un singur 970, nu conteaza ca ai 3.5 sau 4.0, ca oricum nu prea poti duce jocuri la fps decent in rezolutii mari ca sa conteze extra-ul de 0.5mb.
Tudor – este vorba de controller-ul de memorie aici nu de numarul de shadere. GTX 970 a fost un caz special, ma indoiesc ca se va mai repeta. Si nu, in jocuri nu cred ca putem incarca 12GB VRAM acum dar in editare foto/video da.
cum merge 980Ti-ul?
e peste Titan X? ๐
Vom putea dezvalui ce si cum la momentul potrivit ๐
Trebuie sa fie peste Titan-X ๐
La fel ca prima oara, o sa fie mai ieftin si mai bun. Cand vine 390X, o sa ii faca pretul in functie de el si o sa scada si pretul la Titan-x. Inca o posibila palma cumparatorilor de Titan care nu se invata minte.
Nvidia are produse bune dar sunt o companie oribila la cum trateaza clientii si concurenta.
2 iunie avem noul review, corect? ๐
de data asta e verde la custom
poate chiar si TitanX
Cat se poate de incorect – mai sunt 4h30min pana la review ๐
Pingback: nVidia lanseaza GeForce GTX Titan X | Arena IT
Pingback: Nvidia Titan X: rezumatul recenziilor
Pingback: Nvidia Titan X - the world record destroyer - Part I - lab501
Pingback: Nvidia Titan X โ the world record destroyer โ Part I - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Nvidia Titan X โ the world record destroyer โ Part I - Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube