Review – Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER Founders Edition
Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER
Parca mai ieri va povesteam pentru prima oara despre RTX 4080 si arhitectura Ada Lovelace de la Nvidia, o arhitectura care sta in spatele celui mai mare spor de performanta de la o generatie la alta din ultimii 10 ani. Doar ca asta nu se intampla chiar ieri, ci mai degraba cu mai bine de 15 luni in urma, iar lansarea, desi impecabila din punct de vedere al performantei, nu a fost lipsita de controverse.
Astfel, Nvidia lansau atunci o arhitectura noua, transpusa in siliciu gratie unui proces de fabricatie performant, insotita de asemenea de tehnologii noi, cum ar fi DLSS 3, Frame Generation, Shader Execution Reordering si codecuri AV1 duale. Rezultatul? Un varf de gama absolut monstruos, RTX 4090, care reusea sa aduca un spor de performanta de peste 40% in 4K fata de placa video echivalenta din generatia anterioara, RTX 3090, intrecand de asemenea RTX 3090Ti cu aproape 30% performanta relativa overall. Si fie vorba intre noi, nici o placa grafica nu a reusit sa se apropie de RTX 4090 de atunci si pana acum.
Gigantica bestie a fost urmata de RTX 4080, un model mult mai “linistit” la capitolul consum, dar care ofera la randul sau o performanta impresionanta, RTX 4090 fiind pana in ziua de azi singura placa video mai puternica de pe piata. Impresionant, nu-i asa? Pai daca asa stau lucrurile, de ce oare ar fi existat controverse? Ei bine, din mai multe motive, primul fiind, evident, pretul. Pentru ca cele doua varfuri de gama aveau un MSRP teoretic de 1599USD (9499 RON declarat de Nvidia pentru Romania), respectiv 1199 USD (7129 RON) – daca va mirati de ce preturile in RON nu corespund cu cele in dolari, nu uitati ca traim in UE, cu alta moneda si alte taxe (TVA de exemplu).
Pe langa pret, a mai existat un mic “moment” denumit Nvidia GeForce RTX 4080 12GB… stiu, poate multi dintre voi au uitat, dar noi sigur nu am facut-o. Ma refer, desigur, la momentul in care Nvidia au incercat sa ne vanda un alt nucleu cu alte specificatii folosind acelasi nume cu unul dintre cele doua varfuri de gama, pentru ca, de ce nu, poate cumparatorul e mai talamb de felul lui si cand vede un “RTX 4080” mai ieftin o sa il cumpere imediat, chit ca vede 12GB in sufix.
Ei bine, reactia presei si a cumparatorilor nu a fost deloc cea scontata de producator, drept urmare Nvidia GeForce RTX 4080 12GB a ramas acolo unde ii era locul, adica in mintea angajatului de la marketing care gandise aceasta strategie. In loc, am primit RTX 4070 Ti, cu 12GB memorie RAM si un MSRP de 899 USD in SUA sau 5349 RON in Romania, un model care a starnit la randul sau controverse (pai se putea altfel?).
Pe de-o parte, unii pasionati au avut obiectii legate de cantitatea de memorie RAM. De ce 12 si nu 16? Ei bine, avea Puya la un moment dat o melodie legata de apetit si bani, daca imi aduc eu bine aminte. Ce-i drept, in momentul de fata 12GB RAM nu reprezinta o problema in marea majoritate a jocurilor, iar daca nu discutam despre 4K atunci nu reprezinta o problema in nici un joc in momentul de fata. Pe de alta parte, unii pasionati au avut obiectii legate de pret, obiectii pe deplin justificate, in conditiile in care atat costa pe vremuri un varf de gama.
Totusi, RTX 4070 Ti a fost una dintre cele mai reusite placi video din aceasta generatie, din punctul meu de vedere, reusind sa intreaca RTX 3090Ti (2% overall) pentru un pret de cel putin trei ori mai mic si un consum cu pana la 50% mai mic, in functie de situatie. Desigur, in 4K vechiul varf de gama inca se impune fara probleme, insa in WQHD performanta este similara, iar in Full HD RTX 4070 Ti se impune fara drept de apel. Iar pentru gaming in Full HD pe monitor de 360Hz sau WQHD in 165Hz avem nevoie fix de o astfel de placa video.
Ei bine, pe masura ce lansarile au continuat in segmentul mainstream, a devenit din ce in ce mai clar ca sporul de performanta raportat la generatia anterioara scade direct proportional cu cea de-a treia cifra din denumirea placii. Pentru ca daca ne raportam la metodologia noastra, RTX 4090 aducea un spor de performanta de 34% fata de RTX 3090 (28% fata de RTX 3090Ti), RTX 4080 aducea un spor de performanta de 26% fata de RTX 3080 (21% fata de RTX 3080 Ti), RTX 4070 Ti obtinea 22% fata de RTX 3070 Ti, in timp ce RTX 4070 aducea un spor de performanta de 13% fata de RTX 3070.
Intr-un fel este logic – cu cat platesti mai mult, cu atat primesti atat mai multa performanta, cat si un spor mai mare fata de generatia anterioara. Mai mult decat atat, RTX 4090 si RTX 4080 pur si simplu nu au concurenta in momentul de fata, iar in rest cei de la AMD s-au multumit sa intercaleze comod produsele lor intre modelele Nvidia, fiind de asemenea cu o generatie in urma din punct de vedere al performantei in ray tracing in timp real.
Si uite asa am ajuns in momentul Ianuarie 2024, moment in care Nvidia rectifica situatia, pe de-o parte si parca pedepseste cumva early adopterii care nu au cumparat RTX 4090, pe de alta parte. De ce spun asta? Pentru ca RTX 4070 SUPER aduce un spor de performanta fata de RTX 4070 si este disponibila pentru preturi mai mici la lansare decat era RTX 4070. Similar, RTX 4070 Ti SUPER aduce un spor de performanta fata de RTX 4070 Ti si este la randul sau disponibila pentru preturi mai mici la lansare decat era modelul pe care il inlocuieste. Iar astazi… ajungem la momentul RTX 4080 SUPER.
Comentarii