Review – Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER Founders Edition

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 31 January, 2024.

Concluzii

 
Au trecut mai bine de 14 luni de cand RTX 4080 era lansata oficial pe piata, iar RTX 4080 SUPER vine acum sa demonstreze cum ar fi trebuit sa arate RTX 4080 de la bun inceput, integrand AD103 in versiunea full. Utilizand in linii mari acelasi sistem de racire, Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER Founders Edition reuseste sa mentina nucleul grafic la aceeasi temperatura ca si in cazul lui RTX 4080 FE, ofera un consum similar si o performanta in medie cu 1% mai ridicata. Drept urmare, ce este atat de diferit? Ei bine, dragii mei, pretul. Pentru ca daca RTX 4080 a fost anuntata pentru 1199 USD (7129 RON), RTX 4080 SUPER are un pret recomandat de 999 USD (sau 5499 RON pentru Romania).

Si chiar daca implementarile partenerilor vor avea preturi diferite de aceasta recomandare, cu siguranta vom vedea astazi in magazine implementari de RTX 4080 SUPER mai ieftine decat RTX 4080 in momentul lansarii. Este adevarat, diferenta este accentuata si de faptul ca acum dolarul nu se mai afla la maximul istoric de atunci, insa nici cei 200 USD taiati din MSRP nu strica, nu-i asa?

Drept urmare, ce inseamna toate aceste lucruri? In primul rand inseamna ca Nvidia GeForce RTX 4080 SUPER Founders Edition este o placa intr-adevar super, poate chiar ceea ce ar fi trebuit sa fie RTX 4080 de la bun inceput. Desigur, Nvidia nu ar fi avut nici un motiv sa lanseze chip-ul full de la bun inceput, in conditiile in care RTX 4080 inca nu are concurenta, iar yield-ul cu siguranta s-a imbunatatit considerabil in timp.

In al doilea rand, privind intreaga lansare a seriei SUPER in particular, dar si seria RTX 4000 in general, asta inseamna ca nu mai putem si efectiv nu ne mai permitem, ca pasionati, sa privim aceasta piata asa cum am privi un meci de fotbal. Sa avem favoriti, sa avem echipa preferata, sa ne certam in legatura cu oferta unui producator, sau a altuia. Nu dragilor, cel mai bun prieten al vostru, singura echipa pentru care ar trebui sa faceti galerie, este portofelul vostru. Chiar daca suntem pasionati, trebuie sa facem achizitii in primul si in primul rand cu capul.

Astfel, daca sunteti early adopteri… daca trebuie musai sa aveti cea mai noua placa video in sistem atunci faceti un efort si cumparati varful de gama. Pentru ca veti primi cu siguranta cea mai ridicata performanta posibila si daca il utilizati suficient timp… si cea mai buna amortizare a investitiei voastre. Exemplu concret? RTX 2080 Ti s-a lansat pe piata in urma cu aproximativ 5 ani si 4 luni. Credeti ca ati fi pierdut extrem de multe la capitolul experiente ludice daca ati fi investit atunci in varful de gama, iar astazi ati trece la RTX 4080 SUPER? Sau ati fi achizitionat RTX 4090 in ultimul an? Eu cred ca nu…

Daca bugetul nu va permite, atunci asteptati. Pentru ca asa cum am vazut in ultimii 5 ani, cel putin 3 generatii la rand, dupa lansarea initiala, au urmat intotdeuna “completarile” Fie ca s-au numit SUPER, in cazul RTX 2000 sau RTX 4000, sau Ti, in cazul seriei RTX 3000, undeva in urmatorul an, an si jumatate, oferta producatorului s-a schimbat intotdeuna prin aditia unor modele noi, mai puternice si mai accesibile decat oferta initiala. Nu va grabiti sa va cheltuiti banii. Tehnologia exista, este puternica si aduce multe lucruri in plus. Este treaba voastra totusi sa asteptati momentul potrivit pentru a o achizitiona, astfel incat sa fie cea mai buna investitie posibila pentru voi.

Pentru ca eu unul inteleg si doleantele pasionatilor, legate de dotari, legate de pret, dar inteleg perfect si ce fac cei de la Nvidia. Tehnologia, produsul… este doar un aspect al problemei. Al doilea aspect al problemei este sub ce forma il lansezi pe piata… cum il denumesti si ce pret ii pui. Asta inseamna marketing, iar asta este o arta pe care Nvidia o stapanesc foarte, foarte bine. Iar al treilea aspect este cum te dezvolti in viitor… ce implicatii au tehnologiile tale.

Iar aici Nvidia au cam dat lovitura in ultimii 5 ani. Pentru ca daca Folding @Home a fost un test, un proiect pornit de pasionati, care utiliza abilitatile de procesare paralela oferite de nucleele grafice, iar crypto mining-ul a fost doar un exemplu de cum aceasta putere poate fi aplicata in practica la scara larga, iminenta explozie in dezvoltarea inteligentei artificiale are loc la o cu totul alta scara. Intr-atat incat Nvidia este in momentul de fata cea de-a 6 companie din lume ca valoare, din punct de vedere al capitalizarii (market cap).

Astfel, undeva intre 2000 si 2015, valoarea Nvidia a fluctuat intre 1.2 si 18.9 miliarde de dolari, in functie de an si de lansari. In 2016 Nvidia au trecut pentru prima oara pragul de 50 de miliarde de dolari, iar un an mai tarziu au trecut de 100 de miliarde. Acum 5 ani, Nvidia valorau 144 de miliarde de dolari, valoarea unei actiuni fiind 39 USD. Ei bine astazi, dragii monstrului, Nvidia valoreaza 1.56 trilioane de dolari, mai mult decat Meta (Facebook), Tesla, JPMorgan Chase, Visa, Mastercard, Exxon Mobil, Samsung, sau Procter & Gamble.

Practic, singurele companii care au o valoare mai mare in momentul de fata sunt Amazon, Alphabet, Saudi Aramco, Apple si Microsoft. In aceste conditii, cred ca este cat se poate de clar ca nu mai discutam doar despre un producator de placi grafice, ci despre un colos aflat acolo, in varful piramidei, care abordeaza cu cea mai mare atentie fiecare pas pe care il face, inclusiv lansarile de produse in domeniul care l-a consacrat initial.

Ceea ce inseamna ca si noi trebuie sa abordam aceeasi atitudine. Sa analizam fiecare lansare atat in raport cu nevoile noastre, cat si in raport cu ceea ce am vazut in ultimii 5-6 ani, sau in cadrul ultimelor 2-3 generatii de placi video. Preturile au crescut in toata zona tech si nu sunt motive sa credem ca vor mai reveni vreodata la valorile de acum 5-6 ani. In schimb, in functie de an, in functie de lansare, putem observa ca sunt momente in care este oportun sa achizitionam o placa grafica si momente in care este mai oportun sa asteptam.

Asta inseamna sa fim perfect constienti si de nevoile noastre si sa nu cedam pasiunii, sau mofturilor. In ce rezolutie ne jucam? In ce rezolutie am vrea sa ne jucam? Ce conteaza mai mult pentru noi? Rezolutia sau framerate-ul / sa ne jucam la un framerate cat mai ridicat, de preferinta cu un monitor cu un refresh rate pe masura? Jucam multe titluri care pun accentul intensiv pe raytracing in timp real in momentul de fata, sau nu? Facem si altceva cu placa video in afara de jocuri sau nu? Ne intereseaza Nvidia Studio? Facem streaming / folosim OBS? Ne intereseaza Nvidia Broadcast sau Nvidia Reflex?

Toate aceste intrebari sunt necesare in momentul in care alegem sa investim intr-o placa grafica noua. Pentru ca noi, pe LAB501, definim odata la cativa ani un sistem de referinta, al nostru, in care testam placile. Apoi va prezentam voua rezultatele obtinute de noi si comentam mai mult, sau mai putin, pe marginea subiectului, in functie de subiect. Dar alegerea este a fiecaruia. Graficele noastre sunt pur si simplu o unealta care ar trebui sa va ajute sa faceti alegerea corecta pentru voi. Dar alegerea va apartine in totalitate si ar trebui sa ia in calcul intregul cumul de factori despre care am discutat pana acum…

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: