Best Buy NVIDIA GPU in 2024 – RTX la maturitate

Scris de: , in categoria: Placi video, in 24 April, 2024.

RTX la maturitate

Daca cititi LAB501 de ceva timp, atunci probabil ca v-ati dat seama pana acum ca mie imi place sa testez procesoare si placi video. Desigur, restul componentelor evolueaza in egala masura, insa lansarile de procesoare si placi video au avut intotdeuna o aura aparte, fiind un adevarat barometru pentru progresul inregistrat in industrie de la an la an, dar si un prilej de dezbateri nesfarsite pentru pasionati, fiecare avand brand-ul lui preferat pe care il sustine cu indarjire.

Si trebuie sa recunosc, lansarile de procesoare si placi grafice necesita un volum considerabil de munca si atentie din partea noastra, dar in acelasi timp sunt si unele dintre cele mai satisfacatoare articole, uneori, datorita cititorilor care asteapta cu nerabdare sa vada ce performanta aduce noua generatie de placi grafice NVIDIA, cate nuclee au mai reusit AMD sa inghesuie intr-un procesor desktop, s.a.m.d.

Cu toate acestea, exista si o parte mai putin placuta si ma refer aici la analiza pretului. Vedeti voi, mie imi place sa testez placi grafice, sa vad ce performanta ofera acestea sau ce tehnologii noi aduc, iar la final, in mod normal, tragem si concluziile necesare legate de pret. Ceea ce, in vremuri normale nu reprezinta o mare problema. Producatorul specifica un pret recomandat, importatorii, distribuitorii si magazinele mai adauga si ei cativa lei in plus la pret, placa video iese la un pret usor peste MSRP (+TVA, desigur) si dupa cateva saptamani totul revine la normal.

Lucrurile se schimba insa cu totul in momentul in care discutam despre perioade iesite din comun, cum ar fi crize cauzate de minerii de monezi virtuale, de fab-uri supra-aglomerate sau de diverse dezechilibre ale contextului socio-politic din zona, fie zona noastra, fie zona producatorului. Din acest motiv, au existat ani la rand in care pur si simplu nu am avut prea multe de discutat la capitolul pret, deoarece preturile erau pur si simplu o bataie de joc, cererea fiind infinit mai mare decat oferta.

De altfel, de-abia au trecut cativa ani de cand am trecut peste o astfel de perioada si asa cum ne-am invatat deja in ultima decada, preturile nu au revenit nici acum la nivelul pre-X (unde X = mining, pandemie, Ucraina, criza siliciului) si nici nu o vor mai face, piata fiind reglata atat de cerere, cat si de puterea de cumparare, care, cel putin la nivel teoretic este mai ridicata acum decat inainte. Chiar si asa, in ultimul an am tot vorbit despre placi video, despre lansari, ba chiar si despre preturi si de fiecare data am avut aceeasi problema.

Ma refer aici la faptul ca in ultimii ani preturile tind sa nu mai corespunda in momentul lansarii cu ceea ce ar insemna MSRP + TVA, motiv pentru care este destul de greu sa analizezi corect pozitionarea unei placi video noi. Iar daca discutam despre modele refresh, cum ar fi cele din gama SUPER, pe care le comparam cu modele lansate deja de mai bine de un an, atunci analiza de pret in momentul lansarii aproape ca isi pierde complet rostul.

Acesta este de altfel motivul pentru care am asteptat sa treaca 3 luni de la ultima lansare din seria RTX, apoi am intrat pe CEL, ca sa vedem cum stau de fapt lucrurile in realitate, nu in momentul lansarii. Am ales produsele aflate in stocul magazinului, pentru a filtra preturile aberante, iar apoi am luat la puricat fiecare placa video din seria RTX 4000, notand pretul minim si pretul maxim, pentru a putea realiza o comparatie intr-o perioada stabila, fara lansari sau promotii.

Comentarii

2 comentarii la: Best Buy NVIDIA GPU in 2024 – RTX la maturitate

  1. Cristi a scris pe:

    Aș alege 4070Ti Super, dar nu pot justifica cheltuiala unui salariu doar pentru a juca în 4k. Momentan, 4060Ti se descurcă decent în 1080p. Vă mulțumesc pentru munca depusă și pentru comparația cuprinzătoare a tuturor plăcilor video Nvidia actuale într-un singur articol.

  2. Dor a scris pe:

    Bun articolul, scris cu moderație și echilibru.

    Din păcate evoluția aproape liniara a prețului și performanței nu oferă nici un brânci piticului ce se ocupa cu finanțele. Evoluția liniara a performanței RTX și a rasterizarii vs rezolutie iarăși nu oferă vreun stimul wow. Un Ferrari rămâne un Ferrari, un Logan rămâne cam scump pentru un Logan, dacă ma fac înțeles așa.

    Am avut placă Gigabyte, bună, solidă. Mi-ar place și mie un 4070ti, suficient de mult încât sa iau unul acum ca în sfârșit nVidia va sta mai bine cu driverele pe SO-ul meu preferat?!

Lasa-ne un comentariu: