Grafica la superlativ in 2024 – RTX la maturitate – Part VII

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 17 September, 2024.

Introducere

 
Cred ca orice pasionat de PC-uri nascut in secolul 20 a inceput prin a juca orice ii pica in mana, captivat de mirajul lumii virtuale care capata viata pe ecranul cu tub, montat in carcasa patratoasa, alb galbuie. Si chiar daca multi dintre noi am vazut primele jocuri pe diverse clone de HC sau Atari, sau pe console din anii 80-90, prima intalnire cu PC-ul cu siguranta nu am uitat-o niciodata. Prince of Persia, Mortal Kombat, Doom, Supaplex, Lotus, Warcraft, Heores of Might and Magic… titluri care ne-au facut sa nu mai vrem sa ne dezlipim de PC, sa petrecem ore intregi in universul virtual din fata noastra, inca 10 minute, inca un nivel, inca un joc…

Era o vreme, dragii monstrului, cand si subsemnatul juca efectiv orice ii pica in mana, pe dischete sau CD-uri, indiferent de gen sau titlu. Doar jocurile cu sport (fotbal, baschet, etc.) nu m-au atras niciodata, in rest cred ca am jucat tot ce se putea juca in anii 90 si prima parte a anilor 2000. Si daca dezvoltatorii de jocuri au fost intotdeauna extrem de talentati in momentul in care vine vorba de poveste, grafica este cu totul altceva, iar eu ma numar printre cei care au avut ocazia sa vada cu ochii lor cum lucrurile au evoluat in mod constant, de la pixeli si voxeli si pana la path tracing.

Desigur, progresul nu a fost niciodata liniar, existand salturi considerabile, dar si perioade de acalmie, urmate din nou de introducerea unor tehnologii revolutionare. Undeva pe parcurs insa, eu am tranzitionat incet, dar sigur, de la pasionat care se juca tot ce apuca la pasionat care testeaza hardware, iar timpul petrecut de mine in jocuri a ajuns sa fie dedicat testarii performantei placilor grafice sau a procesoarelor si mai putin relaxarii intr-o lume virtuala. Asta nu inseamna ca nu ma mai joc nimic, doar ca ma joc efectiv mult mai rar, doar 1-2 titluri, iar anul acesta, de cand m-am intors de la Computex, nu am mai avut timp sa ma joc.

Evident, asta se datoreaza si faptului ca mi-am ocupat o parte din timp lucrand la serialul dedicat tehnologiilor NVIDIA GeForce RTX ajunse deja la maturitate, prezente pe toate desktop-urile si notebook-urile echipate cu o placa grafica din seriile omonime. Ce-i drept, am inceput inca din primavara, in luna Aprilie, cand analizam oferta NVIDIA si incercam sa vedem ce placa grafica merita achizitionata in functie de buget si nevoi.

Totusi, dupa ce ne-am intors de la Computex, am avut mult mai mult de lucru – v-am povestit despre DLSS si performanta in jocuri pe notebook, repetand testele si pe desktop, apoi am testat ce efect au tehnologiile NVIDIA asupra productivitatii pe notebook, in special in aplicatii din zona de creatie, revenind in forta la subiectul gaming in articolul dedicat ecosistemului NVIDIA Reflex.

Ei bine, toamna am inceput-o cu un articol dedicat inteligentei artificiale, in special inteligenta artificiala utilizata local, pe PC-ul nostru, ba mai mult decat atat, v-am promis ca vom discuta in curand si despre GeForce Now. Pana atunci insa, s-au intamplat cateva lucruri interesante la finalul verii, cum ar fi o serie de lansari de jocuri de ultima generatie, echipate cu cele mai noi tehnologii, infometate de resurse si nu in ultimul rand, aratoase din cale afara.

Si daca tot nu am mai avut timp sa ma joc de prin luna Mai, m-am gandit ca nu ar strica sa instalez cateva dintre ele, sa vad cum arata si ce aduc interesant. In fond, daca tot am petrecut atata timp discutand despre tehnologii dezvoltate de-a lungul ultimilor ani, parca ar fi cazul sa le si vedem in actiune, in titluri lansate in urma cu mai putin o luna. Despre ce titluri este vorba? Ei bine, despre cel mai jucat joc al anului, Black Myth Wukong, respectiv despre cel mai nou joc dezvoltat in universul Star Wars, mai precis Star Wars Outlaws.

 

Comentarii

6 comentarii la: Grafica la superlativ in 2024 – RTX la maturitate – Part VII

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    Star Wars nu a primit reactii negative doar din motive tehnice, backslash-ul fiind mai mult din cauza ca Ubisoft se concentreaza din ce in ce mai mult pe incluziune si diversitate, in loc sa se concentreze pe detalii cu adevarat importante: poveste, detalii tehnice etc. Din cauza asta personajul principal arata ca un mutant; care NU e alb. Assassin’s Creed Shadows care se petrece in Japonia medievala are ca personaj principal un negru: it’s already gone too far! Si nu doar Ubi, toti dezvoltatorii de jocuri deja se concentreaza pe DEI (Diversity Equity Inclusion), PC (Politically Correct) si SJ (Social Justice).

    Iar Wukong a fost o gura de aer proaspat in tot acest context. Nemavorbind si de partea vizuala care e… wow.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Prostiile astea cu DEI sunt enervante iar exemplul cu Assasins Creed este cat se poate de elocvent. Totusi, in cazul de fata, intr-un univers fictiv in spatiu, te rog sa ma crezi ca nici nu am observat ce culoare are fata 🙂

  3. VLAD a scris pe:

    Black Myth Wukong arata ok pentru un titlu RTX dar mi se pare foarte neoptimizat, am in jur de 80fps cu DLSS pe RTX4090 i7 14700K si dips pana la 60fps
    din pacate sunt probleme cu cand activez frame generation dupa un timp am stutter grav, poate candva o sa repare acest bug
    gameplay-ul din punctul meu de vedere este repetitiv, l-am lasat balta dupa 5 bosi

  4. walkman a scris pe:

    Foarte misto grafica, era un promo de la nvidia daca, cumparai o placa video din seria rtx 4000 , am dat si eu sa ma inscriu dar nu era valid pt Romania. WTF?

  5. Goga a scris pe:

    Grafica si gameplay-ul te lasa fra cuvinte

  6. CIP a scris pe:

    Pe mine mă atrage story-ul captivant și gameplay-ul inovativ în detrimentul goanei nebune după pixeli, din ziua de azi, din păcate le găsesc din ce în ce mai greu, iar revenind la subiect nu înțeleg de ce Ubisoft continuă să investească în “universuri” pe care nu le înțelege (cum ar fi Star Wars sau Avatar) doar pentru niște investitori în plus, sau ce….

Lasa-ne un comentariu: