Grafica la superlativ in 2024 – RTX la maturitate – Part VII
Black Myth Wukong
Lansat pe 20 August 2024, Black Myth Wukong a intrecut de la bun inceput o serie intreaga de recorduri, fiind al doilea cel mai jucat joc de pe Steam din toate timpurile, respectiv cel mai jucat joc single-player de pe Steam, cu un impresionant numar de peste 2,2 milioane de jucatori simultan la doar 24h din momentul lansarii. Desigur, o buna parte din acest succes se datoreaza si fanilor din China, Black Myth Wukong fiind un joc inspirat din mitologia chineza, dezvoltat de altfel de un studio din China, mai precis Game Science.
Si totusi, chiar daca jocul este dezvoltat de un studio din China si se bazeaza pe binecunoscuta legenda buddhista a calatoriei catre West, personajul central in cazul de fata fiind regele maimuta Sun Wukong, acesta nu este singurul motiv pentru care Black Myth Wukong s-a bucurat de un asemenea succes, al doilea motiv fiind grafica si efectele speciale implementate in joc.
Astfel, Black Myth Wukong este unul dintre primele jocuri care utilizeaza performantul Unreal Engine 5, oferind un festin vizual pentru pasionatii de jocuri pe PC, gratie integrarii native pentru raytracing in timp real, upscaler-e AI cum ar fi DLSS 3.5, dar si NVIDIA full raytracing, adica path tracing.
Jocul foloseste modelul dinamic de iluminare si reflexii Lumen, implementand de asemenea DLSS 3.5, cu ray reconstruction si frame generation. Asta inseamna ca motorul grafic poate utiliza mii de surse de lumina in aceleasi cadru, care se comporta natural atat din punct de vedere al traseului luminii, cat si al reflexiilor.
DLSS (Deep Learning Super Sampling) este utilizat fie pentru a creste calitatea imaginii, prin super sampling, aplicand un efect de anti-aliasing cu o penalizare minima de performanta, fie pentru a creste performanta sistemului, randand imaginile la o rezolutie mai mica si utilizand algoritmi de AI pentru reconstrui imaginea la rezolutia monitorului, fara pierderi de calitate, sau cu pierderi minime, in functie de setari. Astfel, Super sampling si Deep Learning Anti-Aliasing (DLAA) sunt disponibile pe toate placile grafice din seria RTX.
Totusi, pe masura ce Nvidia au lucrat la noi arhitecturi, DLSS a fost rafinat incontinuu, versiunea 3.0, aducand Optical Multi Frame Generation, sau mai pe scurt Frame Generation, folosit pentru pentru a randa nu doar pixeli, ba chiar si cadre intregi, riscul de aparitie al artefactelor fiind semnificativ mai mic, calitatea imaginii fiind de asemenea imbunatatita.
Ei bine, ultimul pas a fost facut prin trecerea la versiunea DLSS 3.5, aceasta aducand Ray Reconstruction, rezultatul fiind ceea ce Nvidia numesc full ray tracing, adica path tracing. Practic, Ray Reconstruction foloseste inteligenta artificiala, adica nucleele Tensor, pentru a genera pixeli suplimentari in scenele cu raytracing intensiv. Rezultatul final al combinatiei dintre toate tehnologiile care alcatuiesc DLSS 3.5 este fie cresterea calitatii imaginii fara penalizari semnificative de performanta, fie cresterea semnificativa a performantei, fara impact asupra calitatii imaginii.
Black Myth Wukong utilizeaza din plin aceste tehnologii, oferind un nivel impresionant de realism, facilitand practic procesul de imersiune al jucatorilor in universul virtual. Desigur, Unreal Engine 5 este un motor grafic de ultima generatie, ceea ce inseamna ca jocul are cerinte de sistem destul de ridicate, chiar si un RTX 4090 obtinand un framerate de sub 70 de cadre pe secunda in 4K.
Ei bine, in meniul grafic gasim setarea super resolution, urmata de un slider cu ajutorul caruia putem seta procentajul scalarii. In majoritatea titlurilor acest lucru se face optand pentru cateva setari predefinite (Quality, Balanced, Performance), aici insa putem defini noi procentul de upscaling (in cazul nostru 50%).
Apoi alegem tipul de upscaler, DLSS in cazul de fata, activam Frame Generation si Full Ray Tracing si gratie tehnologiilor AI si nucleelor Tensor, putem obtine o medie de 73 de cadre pe secunda in 4K, 107 cadre pe secunda in WQHD, respectiv 127 de cadre pe secunda in Full HD, chiar si cu Ray Tracing setat Very High si setarea generala de calitate pusa pe Cinematic.
Desigur, noi am obtinut aceste rezultate ruland pe NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER, o placa video puternica. Dar asta nu inseamna ca nu puteti sa va bucurati de Black Myth Wukong daca folositi o placa ceva mai accesibila, jocul permitand o ajustare destul de fina a setarilor de calitate. Cert este ca Black Myth Wukong arata intr-un mare fel si ofera gamerilor din intreaga lume ocazia de a intra intr-un univers fascinant, oferind in acelasi timp cele mai noi tehnologii grafice existente pe piata in momentul de fata.
Comentarii
Star Wars nu a primit reactii negative doar din motive tehnice, backslash-ul fiind mai mult din cauza ca Ubisoft se concentreaza din ce in ce mai mult pe incluziune si diversitate, in loc sa se concentreze pe detalii cu adevarat importante: poveste, detalii tehnice etc. Din cauza asta personajul principal arata ca un mutant; care NU e alb. Assassin’s Creed Shadows care se petrece in Japonia medievala are ca personaj principal un negru: it’s already gone too far! Si nu doar Ubi, toti dezvoltatorii de jocuri deja se concentreaza pe DEI (Diversity Equity Inclusion), PC (Politically Correct) si SJ (Social Justice).
Iar Wukong a fost o gura de aer proaspat in tot acest context. Nemavorbind si de partea vizuala care e… wow.
Prostiile astea cu DEI sunt enervante iar exemplul cu Assasins Creed este cat se poate de elocvent. Totusi, in cazul de fata, intr-un univers fictiv in spatiu, te rog sa ma crezi ca nici nu am observat ce culoare are fata 🙂
Black Myth Wukong arata ok pentru un titlu RTX dar mi se pare foarte neoptimizat, am in jur de 80fps cu DLSS pe RTX4090 i7 14700K si dips pana la 60fps
din pacate sunt probleme cu cand activez frame generation dupa un timp am stutter grav, poate candva o sa repare acest bug
gameplay-ul din punctul meu de vedere este repetitiv, l-am lasat balta dupa 5 bosi
Foarte misto grafica, era un promo de la nvidia daca, cumparai o placa video din seria rtx 4000 , am dat si eu sa ma inscriu dar nu era valid pt Romania. WTF?
Grafica si gameplay-ul te lasa fra cuvinte
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube