Sapphire HD 4670 512MB GDDR3 review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 23 October, 2008.

Sapphire Technology este partenerul traditional ATI, fiind numit in dese randuri drept cel mai important distribuitor din punct de vedere al vanzarilor. Cand rostiti numele de Sapphire probabil ca majoritatea dintre voi se gandesc la placile Toxic dedicate entuziastilor care sunt overclockate din fabrica si beneficiaza de sistem de racire modificat. Ei bine variantele Toxic apar de obicei dupa ce produsul atinge o anumita maturitate pentru a fi evitate eventual probleme, inerente oricarei tehnologii noi. Luand in considerare faptul ca procesorul grafic ATI Radeon HD4670 abia a vazut lumina zilei este lesne de inteles ca placa video aflata astazi pe bancul de teste, Sapphire HD 4670 este varianta de referinta. Mai mult ca sigur, o data cu maturizarea tehnologiei vor fi disponibile si variantele Toxic.

Nucleul care echipeaza ATI Radeon HD 4670 – RV730XT este fabricat pe 55nm si bazat pe aceeasi arhitectura de succes care motorizeaza intreaga serie HD 4000 (HD 4850 si HD 4870 destinate segmentului high-end). Deoarece HD 4670 este o placa video destinata segmentului mainstream nucleul RV730XT beneficiaza doar de 320 procesoare de stream (fata de 800 procesoare de stream pentru HD 4850/ HD 4870). De asemenea latimea de banda intre procesorul grafic (GPU) si memorie a fost limitata la 128 biti (32GB/s rata maxima de transfer la 2000MHz), fata de 256 biti (64GB/s rata maxima de transfer la 2000MHz).

Tinand cont de pret precum si de gama din care face parte, concurentul direct al ATI Radeon HD 4670 este NVIDIA GeForce 9600GSO, care nu este altceva decat batranul 8800GS redenumit si care a “primit” memorii mai lente (1600MHz fata de 1800MHz la vechiul 8800GS).

Placa de la ATI are, asa cum ne-au obisnuit in ultimul timp placile producatorului canadian, frecvente semnificativ mai mari decat competitorul din coltul verde, NVIDIA. Dar bineinteles, din cauza diferentelor arhitecturale nu putem realiza o comparatie clock-per-clock intre cele 2 candidate la coroana 3D a placilor mainstream din jurul sumei de 300RON. Vorbind strict din punct de vedere al datelor tehnice, pana acum HD 4670 are avantajul de a fi bazat pe un nucleu mult mai nou care beneficiaza de numeroase optimizari care ar trebui sa o ajute in special atunci cand rulam jocuri cu optiunile de Anti Aliasing si Anisotropic Filtering activate. Oare va fi asa sau texturile mari necesare jocurilor moderne vor ineca fragila magistrala de 128 biti ? Citind mai departe cu siguranta veti afla.

In spatele peretelui de carton

Placa grafica beneficiaza de un ambalaj (cum altfel decat) rosu pe care troneaza inca o prezenta feminina, specifica de altfel ATI. In pachetul placii regasim manualul de instalare, CD-ul cu drivere, un sticker cu Sapphire, cablu cu iesiri Component, adaptor S-Video to Composite, adaptor DVI -> HDMI dar si adaptorul DVI to VGA.

Lipsa conectorului de alimentare, marimea precum si componenta sistemului de racire (integral din aluminiu) ne indica consumul redus al acestei placi video dar si caldura mica disipata de nucleul RV730XT, care se ridica in jurul valorii de 59W. Spre deosebire de NVIDIA care s-a concentrat pe dezvoltarea si implementarea tehnologiei CUDA in procesoarele sale grafice, ATI promoveaza puternic conceptul Digital Home integrand pe placile sale posibilitatea de a transmite sunet 7.1 pe iesirea HDMI (si DisplayPort pe placile echipate cu acest conector). De asemenea ATI ofera un convertor intre diferite formate video accelerat de GPU, numit ATI AVIVO Video Converter.

Dupa cum se observa si din imaginile de mai sus, PCB-ul placii Sapphire HD 4670 este destul de simplu dar trebuie remarcata prezenta a 2 conectori Crossfire ceea ce ne indica posibilitatea de a lega mai mult de 2 astfel de placi in configuratie CrossfireX. Analizand sistemul de alimentarea a placii observam faptul ca VRM-ul procesorului grafic este analogic compus din 2 faze iar cel al memoriile GDDR3 dintr-o faza. Memoriile care echipeaza aceasta placa sunt fabricate de Hynix si sunt certificate pentru o functionare la 2000MHz (1ns).

Start it up!

Am avut noroc pentru ca exact inainte de inceperea testelor cu placa ATI a lansat noile drivere Catalyst 8.10 asa ca am decis sa rulez testele folosind aceste drivere. Ruland GPU-Z 0.2.8 am aflat faptul ca nucleul RV770XT tactat la frecventa default de 750MHz are o capacitate de procesare de 480GFlops, iar memoria tactata la 2000MHz pe o magistrala de 128biti poate avea o rata maxima de transfer de 32GB/s.

Pentru overclocking si monitorizarea temperaturilor am folosit RivaTuner 2.11. Frecventele obtinute au fost verificate pentru o stabilitate deplina in ATITool, FUR Stability test si Crysis Warhead Benchmark. Crescand in pasi de 5MHz pentru GPU si pasi de 10MHz pentru memorie am obtinut frecventele stabile finale de 870MHz pentru GPU si 2200MHz pentru memoria video.

Placa video este foarte silentioasa in IDLE datorita subtactarii si subvoltarii aplicate atunci cand nu este executata nici o sarcina pe GPU. Cand frecventele revin la normal insa, cooler-ul devine sesizabil dar nu e deranjant decat poate pentru un maniac silent-pc. Masurand temperatura direct din dioda procesorului grafic cu ajutorul RivaTuner si folosind FUR Stability Test am testat placa video atat default cat si overclockata la maximul stabil, 870/2200. Am notat temperaturile obtinute in IDLE (lasat sistemul pana la stabilizarea temperaturii) si LOAD (rulat FUR Stability pana la stabilizarea temperaturii).

Temperatura de 70 grade C cu placa overclockata in full load este foarte buna tinand cont de dimensiunile cooler-ului, facand viabila o posibila conversie la racire pasiva (cu ajutorul unui Arctic Cooling Accelero S2 de exemplu) intr-o carcasa cu un minim de airflow.

Sistemul folosit la test a fost urmatorul:

  • CPU: Intel Core 2 Duo E8600 @ 4000MHz
  • COOLING: CoolerMaster Hyper Z600
  • MB: Gigabyte EP45-UD3R
  • RAM: 2x1GB Kingston PC2-9600 @ 1200MHz 5-5-5-15
  • HDD: Seagate 7200.10 250GB 16MB
  • PSU: CoolerMaster Real Power Pro 1250W
  • OS: Windows Vista 32bit Ultimate SP1
  • DRIVERS: NVIDIA ForceWare 178.13 / ATI Catalyst 8.10

Tinand cont de segmentul de piata carora apartin cele 2 placi testate astazi am decis folosirea a doua rezolutii: 1280×1024 si 1680×1050. Suita de test cuprinde 2 benchmark-uri sintetice dar si 6 jocuri bazate pe diferite motoare grafice pentru a ne forma o impresie cat mai buna asupra prestatiei celor doua placi.

Futuremark 3DMark 2003

3DMark 2003 ramane pana in momentul de fata cel mai solicitant din punct de vedere al placii video, scorul obtinut in urma rularii acestui benchmark reflectand puterea bruta a unui accelerator grafic. Din pacate arhitectura sa este doar Shader Model 2.0, un lucru normal de altfel daca ne gandim la data lansarii acestui benchmark.

FutureMark 3DMark Vantage

Lansat in aprilie 2008, noul exponent al seriei 3DMark este complet dependent de DirectX 10, ruland exclusiv pe Windows Vista. 3DMark Vantage este compus din 4 teste obligatorii (2 pentru GPU si 2 pentru CPU/fizica), cat şi 6 teste aditionale (care nu influentează scorul final) al caror scop este acela de a evalua diversele capabilitati ale placilor video cat si scalarea acestora intre generatii.

Company Of Heroes: Opposing Fronts

Strategia in timp real (RTS) Company of Heroes se desfasoara in timpul celui de-al doilea razboi mondial unde jucatorii trebuie sa lupta pentru eliberarea de sub stapanirea germana. Acesta este primul joc care foloseste noul motor grafic Relic, numit “Essence Engine” care include suport pentru iluminare HDR (High Dynamic Range), Shader Model 3.0, normal mapping, iluminare si umbre dinamice. Am folosit pentru testare versiunea DirectX 10, iar setarile jocului au fost pe High (Ultra unde a fost posibil).

Enemy Territory: Quake Wars

Shooter-ul First Person Enemy Territory: Quake Wars se desfasoara in universul SF al familiei Quake si necesita colaborarea mai multor clase pentru a completa o anumita sarcina pe o harta. In modul single-player jucatorul castiga experienta care poate fi folosita pentru a cumpara imbunatatiri pentru clasa din care face parte. Jocul se bazeaza pe motorul Doom 3, elaborat de id Software, dar au fost introduse cateva facilitati dintre care MegaTextures este cea mai importanta (lumea exterioara este redata mult mai detaliat). Am testat folosit un TimeDemo propriu, cu jocul setat la VeryHigh.

World In Conflict

Actiunea strategiei in timp real (RTS) World In Conflict elaborata de Massive Entertainment se desfasoara in 1989 introducand jucatorul intr-un conflict imaginar in timpul colapsului Uniunii Sovietice. Motorul grafic Masstech al celor de la Massive foloseste din plin tehnici de detaliere care permit jucatorului sa apropie sau sa departeze scena, obtinand o redare de inalta fidelitate si cu un numar mare de efecte a luptelor. Am folosit benchmark-ul integrat in joc cu setarile la maxim si in mod DirectX 10.

Call Of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare este este cel mai recent episod al seriei Call Of Duty. Acesta se desfasoara in multe din punctele de interes cu arme din zilele noastre. Jucatorul poate imbraca la startul campaniei uniforma US Marine sau cea a trupelor britanice SAS. Deoarece jocul nu are un benchmark integrat, am ales sa inregistrez un timedemo si apoi sa il rulez inregistrand rezultatele obtinute. Setarile din joc au fost setate la calitatea maxima disponibila.

Crysis Warhead

Timp de mai mult de 1 an, Crytek a avut prin Crysis jocul cu grafica cea mai solicitanta chiar si pentru sistemele entuziastilor. Acum, Crytek a lansat Crysis Warhead – urmarea fireasca a seriei. Jocul nou lansat urmareste aventurile lui Psycho, care s-a dus sa lupte pe partea opusa a insulei. Grafica este in mare masura la fel cu cea a jocului original, ceea ce ne intareste ideea ca Warhead este mai mult un expansion-pack de sine statator decat un joc nou. Pentru testare am folosit benchmark-ul Framebuffer Crysis Benchmark Tool pe harta ambush cu preset-ul GAMER, DirectX 10.

Devil May Cry 4

Devil May Cry a fost, pentru mult timp, un joc de referinta in lumea consolelor dar portarile sale pe PC au avut mult prea putin succes. Al patrulea joc din aceasta serie urmareste sa repare toate greselile facute in trecut si intampina jucatorul cu grafica spectaculoasa si gameplay intuitiv. Pentru testare am folosit benchmark-ul integrat, iar scorul final este media aritmetica a scorului obtinut in fiecare din cele 4 scene ale benchmark-ului.

Mainstream at its best

In final pot spune ca daca mi-ar cere cineva o recomandare de placa video care sa se incadreze un bugetul 250-300RON cu siguranta i-as indica o placa motorizata de GPU-ul ATI Radeon HD 4670. Desi nu isi domina categoric concurentul direct, ofera o performanta solida, permitand delectarea cu ultimele jocuri si aduce segmentului mainstream facilitati extrem de interesante cum ar fi HDMI cu iesire audio 7.1. Astfel ATI ne demonstreaza ca se poate impune si in categoria mainstream, dar si ca nucleul RV770 (HD 4850/HD 4870), din care este derivat RV730XT, mai are inca multe de spus.

Pro:

  • potential ridicat de overclocking
  • iesire HDMI cu sunet 7.1
  • consum scazut
  • caldura mica degajata
  • ruleaza fara probleme jocurile actuale
  • raport pret/performanta excelent

Contra:

  • zgomotul emis de placa poate deranja pasionatii de silent-pc
  • drivere inca imature, mai sunt loc de imbunatatiri

Articolul poate fi discutat si pe crazypc.ro >>!

Comentarii

2 comentarii la: Sapphire HD 4670 512MB GDDR3 review

  1. the_ghost a scris pe:

    WOW!! super placa o sa o comand chiar acum de pe net! nu credeam ca o placa sub 300 lei poate obtine performante asa bune! foarte bun review!

  2. Lordzed a scris pe:

    Placa asta o am si e super buna joc orice cu ea + mai am si placa de baza care are hybrid crossfire x

Lasa-ne un comentariu: